Shop menü

NAGYON HATÁSOS SÚLYOS DEPRESSZIÓ ESETÉN A VARÁZSGOMBA HATÓANYAGA

A pszilocibin egy új klinikai vizsgálat szerint legalább négyszer hatásosabb a jelenleg elérhető antidepresszánsoknál.
Jools _
Jools _
Nagyon hatásos súlyos depresszió esetén a varázsgomba hatóanyaga

A vizsgálatot a Johns Hopkins Egyetemen végezték, és bár alacsony esetszámú kutatásról van szó, ahol hagyományos kontrollcsoport sem volt, a szakértők szerint nagyon ígéretesek az eredmények. Alan Davis kutatásvezető elmondása szerint statisztikailag szignifikáns és jelentős hatást mutattak ki a pszilocibin kapcsán a súlyos depresszió kezelésében. A vizsgálat 24 önkéntes részvételével zajlott, és az adatok alapján a pszilocibin a pszichoterápia mellett kiegészítő terápiaként alkalmazva kétszer hatásosabb, mint a pszichoterápia önmagában, és több mint négyszer hatásosabb a jelenleg elérhető antidepresszáns gyógyszereknél.

A pszilocibin esetében ráadásul nem szükséges naponta gyógyszert szedni, és sokkal kevesebb a mellékhatás, mint a szokásosan alkalmazott antidepresszánsok vagy a ketamin esetén. A résztvevők az időnként előforduló enyhe vagy közepes fejfájáson és néhány érzelmileg labilis pillanaton kívül nem számoltak be semmi szokatlanról, és nagyon jól tolerálták a pszilocibint.

Galéria megnyitása

A vizsgálat során az alanyok egy nagyjából 11 órás pszichoterápiás kezeléssorozat során kétszer kaptak a pszilocibint kapszula formájában. A résztvevők fele rögtön megkapta a hatóanyagot, míg a másik felénél nyolc hét elteltével kezdték meg a kezelést (ők az első nyolc hétben gyógyszer nélküli pszichoterápiás kezelést kaptak). Az utóbbi csapat félig-meddig kontrollcsoportként szolgált az elsőhöz, és úgy tűnik, hogy a pszilocibines kezelést rögtön megkezdők sokkal jobban lettek a kérdéses nyolc hétben, mint a pszilocibint nem kapók.

Négy hét elteltével a pszilocibinnel kezeltek 71 százalékánál tapasztaltak javulást, esetükben a depressziós tünetek intenzitása a korábbi kevesebb mint felére csökkent. Egy hónappal később a pszilocibinnel kezelt csapat fele gyakorlatilag tünetmentes volt, A depressziót értékelő skálán pontszámuk átlagosan 23-ról 8-ra csökkent, ami óriási mértékű javulásnak tekinthető. A résztvevőket a kezelés után egy évig monitorozták, és a hosszú távú hatások eredményeit később tervezik publikálni a szakértők.

Azonban már az eddigi eredmények is rendkívül ígéretesek, ráadásul megerősítik egy sor más kutatás eredményeit, amelyek szerint a pszilocibinnel kiegészített kezelésekkel rövid idő alatt szignifikáns és tartós antidepresszáns hatást lehet elérni. Egy korábbi klinikai vizsgálat során egy nagy dózisú és egy alacsony dózisú kezelés jelentősen csökkentette a depressziót és a szorongást a rákkal küzdő betegekben. Hat hónap elteltével a résztvevők 80 százaléka továbbra is jobban érezte magát, mint a kezelés előtt. Egy másik vizsgálat során más antidepresszánsokra nem reagáló betegeket kezeltek pszilocibinnel, akik hasonlóan jótékony hatásról számoltak be két dózis beszedése után. A kezelés hatása akár három hónapig is eltartott.

Galéria megnyitása

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a pszilocibin hogyan javít a depressziós tüneteken, de úgy tűnik, hogy hasonló útvonalakon fejti ki hatását, mint a jelenleg alkalmazott antidepresszánsok. A konkrét hatás ugyanakkor eltérő: agyi képalkotó vizsgálatok során igazolták, hogy a hagyományos kezelésekre nem reagáló depressziós betegekben a pszilocibin ellenkezőleg hat a szelektív szerotonin visszavétel-gátlókra, és fokozza az érzelmi reakciókat, ahelyett hogy tompítaná ezeket, ahogy a hagyományos gyógyszerek teszik. A mostani vizsgálatban például a résztvevők arról számoltak be, hogy misztikus és mélyre ható élményeket, meglátásokat tapasztaltak önmagukkal kapcsolatban, és ez hozzájárult ahhoz, hogy 4 hét alatt enyhüljenek depressziós tüneteik.

A súlyos depresszió világszerte több mint 300 millió embert érint, és sokan közülük nem reagálnak a bevett kezelésekre. A pszilocibin így nagyszerű alternatívát jelenthet nagyon sok ember számára. Ami a kutatást és a terápiás megvalósulást illeti, a közeljövőben nagy áttörések várhatók, mivel több évtizedes szünet után az utóbbi években ismét könnyebbé vált a hatóanyag kutatása és a vele való kísérletezés. Ez ugyanis hosszú ideig komoly nehézségekbe ütközött, mivel pszilocibin birtoklása és terjesztése a világ nagy részén törvénybe ütközött, és a Föld országainak többségében ez jelenleg is így van.

Az amerikai FDA azonban tavaly már az ígéretes terápiák közé sorolta a pszilocibint, ami nagy lökést adott a kutatásnak. Az így nyert eredmények pedig a világ többi országának is lökést adhatnak abban, hogy terápiás célokra engedélyezzék a szer használatát. Ez egyes helyeken nagyon hamar bekövetkezhet, Oregon államban ugyanis épp most szavazták meg a pszilocibin-terápia legalizálását. A szert várhatóan a PTSD, egyes szenvedélybetegségek és a depresszió esetén fogják alkalmazni.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére