Mobilra streameli a játékokat, GIF-eket gyárt és rengeteg aprósággal érkezik az éves Radeon driver

Az AMD kitett magáért, szinte biztos, hogy mindenki talál majd magának valami hasznos újdonságot a kínálatban.

Mobilra streameli a játékokat, GIF-eket gyárt és rengeteg aprósággal érkezik az éves Radeon driver

Az AMD idén is kiadta éves összegző driver frissítését, ami az idei összes optimalizáció és hibajavítás mellett számos újítást is felvonultat, ahogy azt az elmúlt évek folyamán már megszokhattuk. Nagyon sok érdekes és hasznos opcióval bővült a Radeon Software, valamint a felhasználói kezelőfelületen is igazítottak ott, ahol erre szükség volt.

Galéria megnyitása

Sajnos a mobil RYZEN APU driverekkel kapcsolatos helyzetet ez a driver sem oldja meg, vagyis a korábban ismertetett tervek vannak most is érvényben azon a fronton. Ezzel együtt a DirectX RayTracing technológia támogatásáról sem érkezett újabb hír, de jövőre talán változik a kép. Nézzük inkább, milyen újítások és fejlesztések kaptak helyet az új csomagban

Bővül a WattMan repertoárja és a teljesítmény is javul

A jól ismert WattMan esetében egy kattintásra működő Tuning Control preseteket kapunk, amelyek segítenek az adott videokártya tuningjában, illetve igény szerint abban is, hogy a gyári feszültségeknél alacsonyabbakat állítsunk be, teljes stabilitás mellett, ezzel csökkentve a fogyasztást.

A profik és a kezdők számára egyaránt hasznos modul kétféle tuning presettel siet a Radeon RX 400-as vagy frissebb videokártyával rendelkező konfigurációk segítségére, az alacsony feszültség beállítását segítő UndervoltingProfile funkció azonban csak a Radeon RX Vega sorozat videokártyák mellé érhető el. Utóbbi termékekkel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy az új drivernek köszönhetően már nem csak a két legmagasabb DPM állapotot, hanem az összes többi DPM állapotot is módosíthatják a felhasználók, ha szükséges.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az RX sorozatú asztali videokártyák mellé ezzel együtt jobb ventilátor-vezérlést is kapunk, amellyel hőmérséklet-függő üzemi görbéket hozhatunk létre, amelyeknél akár 0 RPM-es érték is beállítható. A Wattman új változata kapott egy második presetet is, ami a VRAM időzítésekhez kapcsolódik, így ennek segítségével a memória-intenzív munkafolyamatok teljesítménye hatékonyan optimalizálható – ilyen például a kriptovaluta-bányászat is.

A Wattman ezzel egy időben az Overlay-hez és az AMD Linkhez is sokkal jobban kapcsolódik, mint eddig. Az Overlay kapott egy Wattman fület, ahol a Tuning Control presetek igény szerint módosíthatók, menthetők vagy éppen be is tölthetők, de akár a feszültségek és az órajelek manuális módosítására is van lehetőség itt. Az említett beállítások most már a Radeon Linken keresztül is elérhetők, profilok szintjén viszont csak az alapértelmezettet tölthetjük be. A Wattman Advanced Control funkció engedélyezésével persze a többi GPU-val kapcsolatos beállítás is elérhető, cserébe vállalni kell, hogy a játékon belüli finomhangolás szélesőséges esetben kellemetlen következményeket okoz – instabilitás esetén változatos rendszer-reakciók várhatók, de az aligha újdonság.

Galéria megnyitása

A Radeon Chill funkció szintén frissült, így az asztali videokártyáknál előrelépésre számíthatunk fogyasztás terén. A WattMan beállításokkal együtt az RX Vega modelleknél így már több energiahatékonyságot befolyásoló beállítás is rendelkezésre áll a kezdő és a haladó felhasználók számára, amelyeket bátran használhatnak.

Galéria megnyitása

Az újítások mellett sor került az éves szintű teljesítménynövekedés demonstrálására is. A fenti eredmények a március óta elért változásokat szemléltetik. A fenti játékok a korábban bejelentett Project Radeon eSports Experience (ReSX) miatt lettek kiemelve, ugyanis az AMD ígéretet tett az eSport címek futásának javítására, a folyékonyabb képi megjelenítésre, valamint a bemeneti késleltetés csökkentésére is. Mindhárom területen történtek előrelépések a 18.3.1-es driverhez képest, ami jó hír.

Fejlődik a Radeon Overlay is

Galéria megnyitása

Ez a szolgáltatás az eredeti Adrenalin Edition drivernél központi szerepet töltött be, és manapság is nagy figyelmet fordít a fejlesztésére a vállalat. Segítéségével különböző beállítások jelenhetnek meg a játékok alatt, de teljesítmény monitorozásra is lehetőséget ad a modul. Az újítások jóvoltából mostantól Enhanced Sync beállítások is jelen vannak a kínálatban, amelyek játékonként, valós időben módosíthatók, plusz a FreeSync kapcsolók és a kibővített játékonkénti színkezelési beállítások is egy lapra kerültek.

Galéria megnyitása

A teljesítményfigyelő rendszer kibővült és megújult, így támogatja a képkocka-idő mérését, és a mintavételezési idővel kapcsolatos beállítások is állíthatók. A vizuális megjelenés színek és áttetszőség terén egyaránt állítható, de az elhelyezkedés, a méret és az oszlopok módosítására is van lehetőség.

Galéria megnyitása

Fontos extra, hogy a FreeSync 2 is kapott egy frissítést, így most már automatikus tone mappingot használ a rendszer a FreeSync 2 HDR tartalmakhoz, míg korábban explicit alkalmazás támogatásra volt ehhez szükség a FreeSync 2 API-n keresztül. Azokhoz a játékokhoz, amelyek HDR10 támogatással rendelkeznek, de nem kaptak FreeSync 2 támogatást, a színkimenet automatikusan tone-mappingon esik át a FreeSync 2-es kijelzők esetében. Mivel nem minden HDR10-es játék rendelkezik FreeSync 2 támogatással és fordítva, az újítás mindenképpen hasznos.

Galéria megnyitása

További hasznos fejlesztés az új VSR támogatás a 21:9-es kijelzőkhöz, ami egyszerűen ki- és bekapcsolható – ez a beállítás volt a második legnépszerűbb felhasználói kérés, így bekerült a csomagba.

Radeon Advisor – Tanácsadó modulok is érkeztek

Annak érdekében, hogy a rengeteg beállítási lehetőség és opció között könnyebben eligazodjanak a felhasználók, kikapcsolható tanácsadók segítik a tájékozódást, amelyek a Game Advisor, a Settings Advisor és az Upgrade Advisor nevet viselik.

Galéria megnyitása

A Game Advisor a korábban már említett Radeon Overlay-hez kapcsolódik, feladata pedig annyi, hogy megvizsgálja és elemezi egy adott futó játék teljesítményét. A Start Monitoring gombbal elindítható szolgáltatás 90 másodpercig fut, majd a végén mutat egy teljesítmény naplót, amihez tanácsokat is mellékel. A lassan futó játékoknál a képminőség és/vagy a felbontás módosításával segít a teljesítmény javításában, ott pedig, ahol elég teljesítménytartalék van a rendszerben, a képminőség és a felbontás növelésével javítja a vizuális élményt. Fontos kiemelni, hogy maga a modul csak javasol, nem módosít semmilyen beállítást, a kezdőknek viszont segítséget nyújt, mit tegyenek annak érdekében, hogy a játék szebben, jobban fusson.

Galéria megnyitása

A Settings Advisor az adott rendszer beállításait megvizsgálva javaslatokat tesz az egyes beállítások módosítására, amelyekkel az adott rendszer a lehető legjobban teljesíthet. Az utóbbi időben megjelenő extra beállítások, amelyek az E-Sync, a Chill, a FreeSync és az egyéb technológiákhoz kapcsolódnak, sok új opció előtt nyitották meg a kapukat, amelyek a kezdő felhasználók előtt zavarba ejtő bőségként jelenhetnek meg, így a segítség mindig jól jöhet, ha valaki elveszett a beállítások között. A Radeon Software első telepítésekor a beállítások átvizsgálása automatikusan megtörténik, de később a Radeon Settings megfelelő ikonjával is ellenőrzést végezhetünk, így az adott rendszer képességeinek megfelelő ajánlásokat kapunk.

Galéria megnyitása

A sor végén az Upgrade Advisor kullog, amely egy korábban is létező, de háttérbe szoruló funkciót emel ismét rivaldafénybe. A Gaming fülön található Adrenalin 2019 Upgrade Advisor a telepített játékok minimális követelményeinek megfelelően AMD-s hardverrel kapcsolatos ajánlásokat ad a bővítésre. A funkciót a Can You Run It és a System Requirements Lab munkatársaival együttműködve dolgozták ki az AMD szakemberei, így az algoritmus lényegében a CYRI hardveres és játék adatbázisa alapján hasonlítja össze az adott rendszert a többivel és a különbségek alapján ad bővítési tippeket. Az ajánlásokra kattintva egy Amazon lap jön be, amelynek linkje CYRI ajánlókódot is tartalmaz. Ez a tanácsadó szolgáltatás a Show Upgrade Advisor beállítás kikapcsolásával természetesen eltüntethető, amennyiben nincs rá szükségünk.

Fejlődik a ReLive is

Galéria megnyitása

Az új szoftver mostantól játékon belüli azonnali visszajátszási lehetőséget kínál, amelynek keretén belül 5 és 30 másodperc közötti hosszúságú felvételeket nézhetünk meg kép a képben funkció mellett. Az Instant Replay funkciót kiegészítő újításnak köszönhetően a streamerek úgy mutathatnak meg egy korábbi eseményt nézőiknek még egyszer, hogy közben a játékmenet is a „képernyőn” marad, ami kiélezett csatáknál különösen hasznos.

Galéria megnyitása

Ezzel együtt instant GIF funkcionalitást is kapunk, amellyel az azonnali visszajátszásokat GIF formátumba menthetjük. Ezeket a Gfycat fiókon keresztül a Gfycat-re is feltölthetjük. Az említett szolgáltatás mellett egyébként a Streamable, a Restream és a QanminTV fiókok támogatása is bekerült a repertoárba.

Galéria megnyitása

Fontos újítás még a Scene Editor is, ami a ReLive Scene fülén belül, az Advanced Mode beállításnál található. Ezzel több egyedi színpad és dinamikus „rátét” (overlay) is készíthető, amelyekhez egyedi beállítási lehetőségek tartoznak mind a streamben megjelenő, mind pedig a kijelzőn megjelenő elemekhez. Az elkészített színpadokat később igény szerint lehet aktiválni gyorsgombokon és a Radeon Overlay-en keresztül.

Galéria megnyitása

Az apróbb, de említésre méltó fejlesztések közé tartozik, hogy a ReLive mostantól többcsatornás audió támogatással is rendelkezik, valamint képes 16:9-es képarányú 900p-s tartalmak felvételére és streamelésére, ami kiváló köztes lépcső a 720p-s és 1080p-s felbontások között mind teljesítmény, mind bitráta, mind pedig képminőség terén.

Hangvezérléssel is streamelhetünk

Az AMD Linken keresztül, ami okostelefonos programként érhető el, mostantól hasznos PC-s kiegészítőt csinál az okostelefontból, ami nem csak a beállítások távoli menedzsmentjére, hanem egyéb trükkökre is használható, ha az okostelefon és a PC ugyanazon a helyi hálózaton lóg. Ilyen hasznos trükk a hangfelismerés, ami egyelőre csak angol és kínai nyelven beszélő felhasználók számára érhető el. A hangvezérléssel különböző műveleteket hajthatunk végre, amelyekkel vezérelhetjük a streamelés és a felvétel beállításait, valamint egyéb dolgokat is véghez vihetünk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új AMD Link most már a kapcsolat megbízhatóságára és rugalmasságára is odafigyel, így az alkalmazás újra megnyitásakor nem kell a nehézkes újra-kapcsolódással bajlódni. A gyakran használt PC-k innentől kezdve megjelennek az üdvözlőképernyőn, nem kell rájuk vadászni a beállítások között, plusz végre automatikus újra-csatlakozás opció is rendelkezésre áll, így a legutóbbi ismert PC-hez automatikusan kapcsolódik az app, ha újra megnyitjuk.

A teljesítménymérő részleg szintén fejlődött, így most már gombnyomással rögzíthetjük a minimális, maximális és átlag FPS értékeket, amennyiben szükséges. Az AMD Link ReLive funkcióján keresztül képernyőmentéseket és felvételeket is visszanézhetjük a mobilon, plusz a videók vágására és mobileszköre történő mentésére is van mód – korábban ilyesmire nem volt lehetőség, mert a fájlok csak a PC-n kaphattak helyet. Hasznos változás az is, hogy az AMD Link ReLive részlegén belül a YouTube, Twitch vagy Facebook streamek kommentjeit is megtekinthetjük, miközben zajlik a közvetítés.

A PC-s játékokat mobileszközre vagy VR sisakra streamelhetjük

Galéria megnyitása

A ReLive-hoz kapcsolódó vezeték nélküli játék streamelő szolgáltatás kétféle változatban érkezik: az egyikkel a játékokat vagy az asztal tartalmát streamelhetjük egy mobileszközre, míg a másikkal a SteamVR tartalmakat küldhetjük át önálló VR Headsetekre. A két opció közül az első az AMD Linken belül foglal helyet, a másiknál azonban a Radeon ReLive for VR app letöltésére van szükség.

Galéria megnyitása

A játékok és az asztal streameléséhez az AMD Link új Game Explorer menüjét kell felkeresni, ahol a csatlakozó PC Radeon Settings játéklistája megjelenik. Itt a három ponttal jelölt menüben megtekinthetjük a teljesítménnyel és a képminőséggel kapcsolatos beállításokat, de a stream tesztelésére, illetve a PC hangjának és képének kikapcsolására is van mód, így a mobilra történő streamelés esetén ezek nem lesznek aktívak. A felső sarokban található Play gombot megnyomva megjelenik az asztal képe a mobilon, ahol a megjelenő videók az AMD Perfect Picture optimalizációit is megkapják. Ha a gépen már futott egy játék, a mobileszközön keresztül folytathatjuk azt.

Galéria megnyitása

A játékokat egyszerűen elindíthatjuk és a mobileszköz mellé bármilyen Bluetooth kontrollert is használhatunk, ha van. Amennyiben nincs, akkor érintőpad-módban történik az irányítás, képernyőn megjelenő vezérlőkön keresztül. Mindkét esetben testreszabhatjuk a működést a Controllers fülön keresztül. A játékon belüli menühöz billentyűzet alapú bevitel is engedélyezett.

Galéria megnyitása

A VR tartalmak vezeték nélküli streamelésénél már egy picit bonyolultabb a helyzet, ugyanis ehhez a SteamVR-t, az AMD ReLive-ot és a ReLive for VR appot is használni kell – utóbbit az önálló VR sisakon keresztül. A ReLive for VR app egyelőre csak a HTC VivePort és a Google Play Store kínálatában jelent meg, de később az Oculus Store is megkapja. Ennek megfelelően a funkció most még csak a HTC Vive Focus VR headsetet és a Google Daydream kompatibilis okostelefonjait és headsetjeit támogatja.

További megkötés, hogy az adott PC fedélzetén Radeon RX 470, 480, 570, 580, 590 vagy RX Vega sorozatú videokártyának kell dolgoznia, hiszen a funkciót egyelőre nem részletezett alacsony szintű hardveres gyorsítás kezeli, így a játék felvételére és streamelésére egyaránt lehetőség nyílik, méghozzá szemenként egészen 1440 x 1440 pixeles felbontásig. Követelmény még, hogy az adott headsetnek, okostelefonnak és számítógépnek ugyanarra a routerre vagy kiszolgálóra kell csatlakoznia, vezetékes HMD pedig nem kapcsolódhat a PC-re a funkció használatakor. Ezzl együtt a Radeon ReLive-on belül, a Game & VR Streaming fülön engedélyezni kell a Remote Play és a Steam VR Integration opciókat is. Ha minden kész, a SteamVR-t el kell indítani a PC-n, majd a ReLive VR appot is be kell üzemelni, a két platform pedig automatikusan össze fog kapcsolódni.

Kijavított hibajalenségek

  • A Radeon Settings EULA minden egyes újraindulás után megjelenhetett
  • A Google Earth Fails nem töltődött be vagy el sem indult
  • Assassin’s Creed: Odyssey alatt a játék akciójeleneteinél fekete képernyő jelentkezhetett
  • Assassin’s Creed: Odyssey alatt a játék összeomolhatott vagy a időtúllépést érzékelhetett és újraindulhatot (TDR) egyes játékhelyszíneken, például búvárkodás és bizalomugrás közben (leap of faith) Forza Horizon 3 indításakor szoftverösszeomlás jelentkezhetett
  • Call of Duty: Black Ops 4 alatt a játék összeomolhatott indítás után a RYZEN processzorral és RADEON VEGA videokártyával szerelt rendszereken
  • Chrome böngészőn keresztül történő YouTube videólejátszás közben néhány esetben fekete képernyő vagy jelvesztés szórakoztathatta a felhasználókat, de ez szerencsére csak keveseket érintett
  • Battlefield 1 alatt a víz textúrák megtekintésekor esetenként villódzást lehetett tapasztalni
  • A Strange Brigade ablakos mód és Vulkan API mellett akadozhatott
  • A Radeon Overlay Kingdom Come Deliverance alatt hibát produkálhatott
  • Az Eyefinity részletes beállításai nem mindig jelentek meg a Radeon Settingsen belül driver frissítés után

Elérhetőség

A Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 18.12.2 már elérhető a Radeon Setting fülön keresztül, de az AMD weboldaláról is be lehet szerezni, méghozzá innen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap