Shop menü

MINDENHOVA MI-T PAKOL A META A FACEBOOKON ÉS AZ INSTAGRAMON

MI által hajtott szerkesztési lehetőségeket fog nyújtani a jövőben a Meta több fronton is, miután a chatbotokat beágyazza az üzenetküldőkbe.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Mindenhova MI-t pakol a Meta a Facebookon és az Instagramon

Nagyon úgy fest, hogy a Meta fejlesztői csapata tényleg mindenhol szeretné felhasználni a generatív mesterséges intelligenciát. Már arról számolhatunk be, hogy képmanipulálásra, sőt mi több, matricák létrehozására is MI-t vetnek be. Lassan már a felhasználóknak ajánlott válaszokat is a gép fogja generálni.

Korábban szó volt arról, hogy a vállalat a Messenger, a WhatsApp és az Instagram DM keretében bevezeti a chatbot funkciót. Lehetőség lesz csevegni a mesterséges intelligenciával szinte bármilyen témáról. Emellett pedig képgeneráló funkcióval is szolgálni fog a Meta: az /imagine kapcsoló után megadott paramétereknek megfelelő képeket hozhat létre a rendszer. Ilyen funkciókat már láttunk más szolgáltatásokon belül is, de a cég egyéb megoldásokban is gondolkodik.

A Meta Connecten megmutatták, hogy jön a képszerkesztő, amivel a felhasználók úgy manipulálhatják a saját fotóikat, hogy az átalakításban a mesterséges intelligencia segédkezik. A másik fejlesztés pedig az, hogy már saját matricákat is létre lehet majd hozni kulcsszavakat használva, nem kell az előre megtervezett készletekből választani.

A képszerkesztőnek többféle működési módja is lesz, és ez a fejlesztés az Instagram keretei között lesz elsőként elérhető. Itt az egyik opció a „restyle”, a másik pedig a „backdrop”. A restyle esetében a generatív MI az egész képre rá fog illeszteni egy olyan stílusban elkészített szűrőt, amit a felhasználó a saját szavaival ír le. Lehet ez akár egy festőművész stílusának alkalmazása is vagy vízfestékes képi hatás elérése. A backdrop funkciónál pedig a rendszer kivágja a felhasználót vagy más előtérben levő témát az eredeti képből, és kicseréli mögötte a hátteret egy a kulcsszavaknak megfelelő grafikára. Tengerparton vagy Párizs utcáin szeretne lenni az ember? Teljesen mindegy, az MI megoldja.

Galéria megnyitása

Elmondta a Meta, hogy a mesterséges intelligencia használatával alkotott képeknél azon is dolgoznak, hogy az alkotások meg legyenek jelölve, hogy ezeket részben vagy teljes egészében gép készítette. Az MI-vel létrehozott képeknél a vízjelezés már hosszú ideje téma, és a cég arról is beszélt, hogy látható és láthatatlan vízjeleken egyaránt dolgozik – ez utóbbi metaadatok szintjén valósulhat meg.

Galéria megnyitása

A generatív MI-vel létrehozott matricák már teljesen szintetikus alkotások lesznek, és átszövik majd a Meta alkalmazásait. Már tonnaszámra vannak matricák a platformokon, de a cég úgy látja, hogy mivel ezek az önkifejezés egyfajta eszközei, így ezeknél mindig lehet egyedi igény. A Meta újítása egy pillanat alatt felkínál majd négy teljesen egyedileg generált matricát. A Llama 2 nagy nyelvi modell áll a funkció mögött.

Galéria megnyitása

A generatív MI-t használó matricagyártó eszköz valamikor októberben fog debütálni, elérhető lesz a WhatsApp, a Facebook Történetek, az Instagram Történetek, valamint a direkt üzenetek és a Messenger keretei között is. Először sajnos csak az angol nyelvű területeken fog ez megjelenni, mivel angolul lehet majd a paramétereket megadni az MI számára.

Jelenleg azt látjuk, hogy a Meta folyamatosan keresi, hogy hol tudna még generatív MI-t használni, a következő hónapokban pedig már szállingózni fognak az ilyen jellegű újítások több fronton is. A cég a saját Llama modelljeiből igyekszik kihozni a legtöbbet, de már a Microsofttal közösen is dolgozik, s chatbot funkciót a redmondiakkal együttműködve biztosítja majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére