Minden eddiginél nagyobb bajban a Huawei, veszélyben a működése

A vállalatot az új amerikai intézkedés nyomán a TSMC nem lesz képes kiszolgálni, ez pedig az összeomlás szélére sodorhatja a céget.

Minden eddiginél nagyobb bajban a Huawei, veszélyben a működése

Arról már az elmúlt héten beszámoltunk, hogy az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, továbbra is érvényben maradnak a Huawei-jel szembeni korlátozások. Mostanra pedig az is kiderült, hogy igazából nagyobb bajban van a Huawei, mint korábban bármikor.

Először még csak a Nikkei számolt be arról, hogy a TSMC-t is eltilthatja az USA legfrissebb rendelkezése a Huawei-től, mostanra pedig már ez hivatalosan is megerősítést nyert. Jelen helyzet szerint a tajvani gyártó nem vehet fel több rendelést a kínai partnerétől. Ez a lépés nemcsak a Huawei, hanem a TSMC számára is rendkívül fájó lehet.

„A mostani döntés is önkényes, ártalmas, a teljes globális iparág aláásásával fenyeget. Az új szabályozás befolyással lesz a világ több mint 170 országában kiépített, több százmilliárd dollár értékű hálózataink bővítésére, fenntartására és folyamatos működésére. Ugyancsak befolyásolja majd a kommunikációs szolgáltatásokat azon több mint hárommilliárd ember számára, akik világszerte a Huawei termékeit és szolgáltatásait használják” – jelentette ki a Huawei hivatalos közleményben.

Mint az ismeretes, a TSMC második legnagyobb bevételt generáló partnere a Huawei az Apple után. Az összes HiSilicon Kirin rendszerchipnek az előállításáért a tajvani bérgyártó felel már hosszú évek óta, plusz számtalan egyéb komponenst is készített a cég a Huawei számára. De ennek most vége szakadhat, amennyiben az Egyesült Államok teljesíti az akaratát.

Galéria megnyitása

A mostani információk szerint a TSMC azokat a rendeléseket még teljesíti a Huawei számára, amik eddig befutottak. Állítólag ezekkel a Huawei még egy ideig biztosan kihúzza, de azt egyelőre nem igazán lehet tudni, hogy mi következik. Szeptember 14-ig szállíthatja a TSMC a rendszerchipeket és más egységeket a telekommunikációs óriásnak.

Arra is utal a Huawei, hogy ennek a döntésnek „köszönhetően” a vállalat nemcsak, hogy képtelen lesz létrehozni új termékeket, hanem a korábbi rendszereket sem tudja majd fenntartani. Márpedig ezekre a cég garanciát vállalt. Így bármilyen korábban telepített hálózatban elromlik egy eszköz, azt nem tudja majd javítani vagy újra cserélni, ez pedig akár beláthatatlan következményekhez is vezethet.

A Samsung is megfelelő partner lehetne a TSMC számára, de a Huawei számára valószínűleg a mostani döntés nyomán a dél-koreaiak sem szállíthatnának. Amennyiben ugyanis bármilyen amerikai fejlesztést tartalmaz a gyártósor, már érvényes a korlátozás, ezt pedig aligha tudja bárki megkerülni. A Huawei jelen állás szerint talán csak a kínai állam által is támogatott SMIC-hez fordulhat. Ez egy olyan kicsi gyártó, akinek a kapacitása biztosan nincs meg ahhoz, hogy a Huawei igényeit kiszolgálja, és technológiai szempontból is hátrányt szenved.

A vállalat próbaképpen a Kirin 710A gyártását már elkezdte a SMIC-nél, de ezen a fronton azonnal látszik, hogy ez nem járható út. A TSMC sokkal fejlettebb chipeket készít már akár 7 nm-en, és már az 5 nm-es node beindításán dolgozik, miközben a Kirin 710A a kínai gyártónál 14 nm-en születhetett meg. Még ez is visszalépés ahhoz képest, hogy a TSMC ugyanezt a rendszerchipet 12 nm-en készítette eddig. 14 nm-en a Kirin 990-et már elő sem lehetne állítani bevethető formában – még az 5G modem nélkül sem.

„Az Egyesült Államok saját erőfölényét használja ki, hogy etikátlanul, a határán kívüli vállalatokat zúzzon össze. Mindez azonban csupán a nemzetközi vállalatok amerikai technológiába és ellátási láncba fektetett bizalmát fogja aláásni, így végső soron az Egyesült Államok érdekeit károsítja majd.” – véli a Huawei. A vállalat bízik abban, hogy a beszállítók és a felhasználók a lehetőségeikhez mérten továbbra is támogatni fogják. És azt is elmondta a Huawei, hogy természetesen mindent megtesz azért, hogy a nehéz helyzetből a lehető legjobban keveredjen ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap