Shop menü

METEOR LAKE PROCESSZOROKKAL ÉRKEZNEK AZ ASUS NUC 14 PRO+ SOROZATÁNAK TAGJAI

Az új modellek a szokásosnál egy picit nagyobb alapterülettel rendelkeznek, cserébe ütőképesebb hűtést kaptak, ami a generatív AI jellegű munkafolyamatok alkalmával sem mond csütörtököt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meteor Lake processzorokkal érkeznek az ASUS NUC 14 Pro+ sorozatának tagjai

Az Intel már jó ideje kihátrált a NUC sorozat mögül, amelynek stafétabotját az ASUS csapata vette át, és rendesen gondját is viselik a szériának. A vállalat éppen a napokban mutatta be új fejlesztését a NUC 14 Pro+ formájában, ami Meteor Lake sorozatú mobil processzorok köré épül, a szokásosnál azonban egy picit nagyobb kivitelben érkezik.

Galéria megnyitása

A 4 x 4 hüvelykes alapterület ebben az esetben 4 x 5 hüvelykes lett, ami azt jelenti, hogy a 101,6 x 101,6 milliméteres alapok helyett immár 101,6 x 127 milliméteres alapterülettel kell számolni. Ez az extra hűtésnek köszönhető, ami kétoldalas hőcserélőt kapott, a SoC által termelt hőt pedig három darab, egyenként 6 milliméteres átmérőjű hőcső veszi át. Az extra hűtésre azért volt szükség, mert így biztosítható, hogy a generatív AI alapú terhelésformák jelentette hőtermelést megfelelően kordában tudja tartani a rendszer, ez pedig mind a stabilitásra, mind pedig a teljesítményre jótékonyan hat.

Galéria megnyitása

Processzor terén alap esetben háromféle modell áll rendelkezésre, a Core Ultra 5 125H, a Core Ultra 7 155H, illetve a Core Ultra 9 185H, ám ha a távoli menedzselhetőségre és a vPro támogatásra jellemző egyéb funkciókra is szükség van, akkor választhatjuk a Core Ultra 5 135H vagy a Core Ultra 7 165H modellt is. Attól függően, melyik processzor teljesít szolgálatot a fedélzeten, a tápellátást 120 W-os vagy 150 W-os külső tápadapter biztosíthatja. Az újdonságok mellé két So-DIMM memóriafoglalat társul, ezekben DDR5-5600 MT/s sebességű memóriamodulok foglalhatnak helyet, méghozzá egészen 2 x 48 GB-os kapacitásig bezárólag. A szerszámmentesen szerelhető NUC belsejéhez könnyedén hozzáférhetünk, ahol a So-DIMM memóriafoglalatok mellett két M.2-es SSD bővítőhely is lapul: az egyik M.2-2280-as formátumú PCI Express 5.0 x4-es, míg a másik M.2-2242-es formátumú PCI Express 4.0 x4-es SSD kártyákat fogad.

A helytakarékos kivitel miatt dGPU nem áll rendelkezésre, így a beépített Xe Graphics sorozatú iGPU-val kell megelégedni, ami egyébként akár négy darab 4K-s monitort is képes kezelni. A kijelzőket két darab Thunderbolt 4-es USB-C port várja, amelyek DisplayPort Alternate Mode támogatást kínálnak, így DisplayPort 1.4-es videó kimenetként is funkcionálhatnak, de rajtuk kívül két HDMI port is jelen van a kínálatban. A kommunikációt egy 2,5 Gbps-os Ethernet port segíti, ami egy Intel i226V típusú vezérlőhöz kapcsolódik, de rajta kívül egy Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3 támogatást kínáló kártya is elérhető, ha vezeték nélküli kommunikációra is vágynánk. Furcsa döntés, hogy az előlapon ezúttal a két darab USB-A és egy USB-C port mellett nincs 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozó, ami a fejhallgatókat vagy a headseteket fogadná.

Galéria megnyitása

A NUC 14 Pro+ sorozat induló ára 860 dollár, amiért cserébe egy Core Ultra 5 125H alapú, 16 GB-nyi rendszermemóriával és 512 GB-nyi SSD-vel felszerelt példányt kaphatunk. A Core Ultra 7 155H alapú verzió, ami már 32 GB-nyi memóriával és 1 TB-nyi tárhellyel büszkélkedik, 1160 dollárba kerül. A csúcsmodell, vagyis a Core Ultra 9 185H típusú SoC egységgel, 32 GB-nyi rendszermemóriával, illetve 1 TB-nyi tárhellyel ellátott verzióért 1239 dollárt kérnek el.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére