Megjelentek az asztali Renoir APU egységek, de...

... egyelőre még nem a DIY piacot, hanem az OEM partnereket vették célba, így a boltok polcain csak komplett konfigurációk részeként találkozhatunk velük még egy ideig.

Megjelentek az asztali Renoir APU egységek, de...

Az AMD ma indította hódító útjukra a RYZEN 4000-es sorozatú asztali APU egységeket, amelyek az átlagfelhasználókat és az üzleti felhasználókat szolgálják ki – utóbbi területen a „PRO” széria áll a vásárlók rendelkezésére. A RYZEN 4000-es APU sorozat első tagjai már a CES 2020 alkalmával elrajtoltak, az asztali verziók pedig ugyanarra a lapkára épülnek, amit korábbi hírünkben már részleteztünk, viszont itt az asztali körülmények és a jobb hűtés miatt magasabb TDP keret áll rendelkezésre, ami jobb teljesítményt jelent mind CPU, mind pedig iGPU terén.

Az alapokat a szokásos nyolcmagos lapka adja, amelynek processzormagjai ZEN 2 architektúra köré épülnek. A VEGA sorozatú iGPU ezúttal már „csak” 8 CU tömböt tartalmaz maximális kiépítésben, cserébe viszont sokkal magasabb boost órajelet vethet be, mint az előző generációs megoldások, így az elvesztett CU tömbök miatt kiesett teljesítményt ellensúlyozni tudják – és a kevésbé komplex iGPU felépítés miatt a kihozatali arány is jobb lehet.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új, Socket AM4-es processzorfoglalatba illeszkedő APU egységek 65 W-os és 35 W-os kivitelben érkeznek, mindannyian maximum 8 darab PCI Express 3.0-s sávot kínálnak, a kétcsatornás memóriavezérlő pedig DDR4-3200 MHz-es modulok kezelésére képes – persze ennél magasabb órajelen ketyegő memóriamodulok is szóba jöhetnek majd, ám mivel ez már tuningnak számít, nincs garancia a stabil működésre. A nyolcsávos PCIe 3.0-s hub csalódás lehet sokak számára, ám az AMD szerint ebben a kategóriában ez elegendő, hiszen mobil fronton segít a fogyasztás csökkentésében, asztali fronton pedig rendszerint nem szoktak videokártyát használni az APU egységek mellé, így az esetek többségében kihasználatlan maradna a PCI Express 3.0 x16-os slot – ez a gyakorlat persze abszolút nem új.

Galéria megnyitása

A normál APU egységek mellé „Pro” kiadások is érkeztek, amelyek lényegében csak annyiban különböznek normál társaiktól, hogy kínálnak teljes memóriatitkosítást, DASH menedzselhetőséget, valamint garantáltan elérhetőek lesznek 2 évig, valamint hosszabb távú stabilitásuk és megbízhatóságuk is garantált, hála a folyamatos és szigorú minőségellenőrzésnek. Az új központi egységek a 400-as és 500-as sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplapokban kaphatnak helyet, BIOS frissítésre azonban szükség lehet, ezt érdemes szem előtt tartani.

A fentebb részletezett APU egységekkel kapcsolatban van egy pici probléma: ezek még nem a DIY piacra érkeztek, hanem az OEM partnerek és a rendszerépítők számára, vagyis önállóan nem lesznek megvásárolhatóak, csak komplett konfigurációk részeként. Nincs kizárva, hogy az új APU egységek majd csak szeptember folyamán válnak elérhetővé a DIY piacon, ahogy az várható volt.

A ZEN 2 alapú újdonságok mellett érkezett néhány belépőszintű APU egység is, amelyek ZEN+ alapokra támaszkodnak. Ezek a termékek az Athlon Gold és Athlon Silver sorozatba érkeztek, valamint „Pro” variánsok is készültek belőlük. A velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az alábbi táblázat részletezi:

Galéria megnyitása

Ahogy a fentebb említett modellek, úgy az Ahtlon sorozat tagjai is csak az OEM partnerek számára váltak elérhetővé, vagyis a dobozos verziók érkezésére sajnos még egy kicsit várni kell. Éppen ezért a hivatalos listaárakról sem esett szó egyelőre, ugyanis az OEM-eknél többnyire egyedi árképzést alkalmaz a cég, amelynél egyebek mellett a megrendelt termékek mennyisége is árképző hatású tényező.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap