Már egy új kocsi áráért is lefagyasztathatjuk magunkat

28 ezer dollárba, azaz nagyjából 8 millió forintba kerül, ha meg akarjuk vásárolni magunknak egy második élet lehetőségét. De arra semmi garancia, hogy valóban működik a módszer.

Már egy új kocsi áráért is lefagyasztathatjuk magunkat

Egyre többen döntenek úgy, hogy haláluk után közvetlenül kriogén fagyasztással tartósíttatják testüket, annak reményében, hogy egy napon újra felélesztik őket. Ehhez persze a szakértőknek rá kell jönniük, hogyan kelthetik életre a lefagyasztott szervezeteket, és ki kell kúrálniuk a testeket abból a kórból, amelybe belehaltak, legyen az rák, az öregség vagy valamilyen más probléma. De meglepően sokan vannak, akik hisznek abban, hogy erre sor kerülhet.

A kriogén fagyasztás során először is lehetőleg rögtön azt követően, hogy a szív leállt, hűteni kezdik a testet. Amikor majdnem elérik a víz fagypontját, légzést és a keringést gépekkel helyreállítva speciális kémiai anyagokkal pumpálják tele a testet. Bár a keverék pontos receptje az adott cégtől függően változhat, beadott anyagok többnyire tartalmaznak szabadgyök-gátlókat, alvadásgátlókat, nitrogén-monoxid szintáz gátlókat, pufferoldatot és más olyan anyagokat, amelyek segítenek megelőzni a DNS-bomlását és fenntartják a vérnyomást.

Ha a szervezet stabilizálódott, akkor jöhet a procedúra legfontosabb hozzávalója: egy vitrifikáló szerrel itatják át testet, „lecserélve” abban a vért és más folyadékokat. Erre azért van szükség, mert a vízbázisú testnedvekben a fagyasztás során kristályok képződnek, amelyek kiszakítják és megölik a sejteket. A vitrifikáló szer viszont megakadályozza, hogy a vízmolekulák hidrogénkötéseket létesítsenek a fagyasztás során, így minimális mennyiségű kristály képződik, állítják az Alcor nevű cég szakértői. Az arizonai vállalatnál egyébként a teljes test lefagyasztásért és tárolásáért legalább 200 ezer dollárt kell fizetni.

Galéria megnyitása

Aztán ha a vitrifikáló szer koncentrációja eléri a 60–70 százalékot, a testet először mínusz 125 ℃-ra hűtik, majd néhány nap vagy hét leforgása alatt mínusz 196 ℃-ra fagyasztják. Ezen a hőmérsékleten elvileg korlátlan ideig tárolható a test, bár hozzátartozik a történethez, hogy kriogén fagyasztásból még egyetlen emlőst sem sikerült feléleszteni. És bár épp nemrégiben sikerült több tízezer év után fonálférgeket feléleszteni a fagyasztásból, egy emberi szervezet azért ezeknél az állatoknál jóval bonyolultabb.

Egyáltalán nem biztos tehát, hogy amivel a cégek kecsegtetnek, valaha is megvalósulhat. Ezzel egyébként maguk a cégek is tisztában vannak, és nem is vállalnak garanciát arra, hogy a fagyasztással megnyújtható lehet az élet, bár azt annyira nem hangsúlyozzák, hogy ennek elsősorban technikai okai vannak.

„Senki sem tudja megjósolni a tudomány fejlődését. Hiszünk abban, hogy a kriogén módszerrel nagyon jó esély van a sikerre. De ez nem jelenti azt, hogy bizonyos események nem szólhatnak közbe. Az atomháborúk, gazdasági válságok, politikai harcok vagy terrorista támadások ugyanolyan könnyen véget vethetnek a kriogén módszerrel megőrzött betegek, mint bármelyikünk életének. Azt viszont garantálhatjuk, hogy ha nem vág bele a kriogén fagyasztásba, nem lesz esélye arra, hogy újjáélesztik a jövőben” – olvasható Cryonics Intézet honlapján.

Az említett intézetnél egyébként az Alcorhoz képest meglepően kedvező árú, 28 ezer dolláros a legegyszerűbb teljes test fagyasztásával járó csomag. A cég 1976 óta 151 emberi testet fagyasztott le, és az utóbbi időszakban további 1200, még élő ember iratkozott fel a szolgáltatásra. Az Alcor hasonló számú, 150 kriogén fagyasztott testet őriz, és 1126-an tervezik, hogy ha meghalnak, maguk is lefagyasztatják magukat.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward