Shop menü

LINUX ALATT AKÁR 31%-KAL GYORSABB A CYBERPUNK 2077: PHANTOM LIBERTY EGY RADEON RX 5700 XT-VEL, MINT WINDOWS ALATT

A 2.0-s patch érkezésével nagyot nőtt a szakadék a Windows és a Linux között, már ami a teljesítményt illeti.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Linux alatt akár 31%-kal gyorsabb a CyberPunk 2077: Phantom Liberty egy Radeon RX 5700 XT-vel, mint Windows alatt

A CyberPunk 2077: Phantom Liberty nemrégiben jelent meg, így érthető módon igencsak sokan tesztelik, hogyan működik a frissítés, főleg abban a tekintetben, mennyivel lett hatékonyabb a többmagos AMD processzorok kihasználtsága. A Windows 11 alapú tesztek mellett egy igazi csemege, egy Windows-Linux összehasonlítás is felbukkant, ami a Maximum Fury névre keresztelt YouTube csatorna tulajdonosának köszönhető. A Windows esetében a 11-es kiadásra esett a választás, míg Linux fronton már egy Fedora alapokon nyugvó módosított disztribúcióval, a Nobarával futott le a teszt. Természetesen mindkét esetben ugyanazzal a hardverrel és ugyanazokkal a beállításokkal zajlottak a mérések.

Galéria megnyitása

A tesztkonfiguráció egy B550-es lapkakészlettel ellátott alaplapból, egy RYZEN 5 5600-as processzorból, 16 GB-nyi DDR4-es fedélzeti memóriából, valamint egy Sapphrie Radeon RX 5700 XT videokártyából állt össze. A processzor, a memória, illetve a videokártya esetében egyaránt végrehajtott a tesztelő egy kis tuningot, a videokártya pedig még feszültségcsökkentésen is átesett, így 1120 mV-on üzemelt a GPU. Ezek a beállítások Windows és Linux alatt is konzisztensek voltak. A tápellátásról egy 750 W-os DeepCool tápegység gondoskodott. Érdekesség, hogy a Nobara Linux esetében a CyberPunk 2077 tesztprogramja Windows 10 Pro operációs rendszert emleget, amit az okoz, hogy a Wine és a Proton a Windows 10 környezetet utánozza.

A mérések alapján a CyberPunk 2077 beépített tesztprogramja az Ultra Preset használata mellett lényegesen jobb eredményeket produkált Linux alatt, mint Windows alatt – mindkét esetben 1080p-s felbontás mellett. A teszt Windows 11 alatt 48,55 FPS-es átlag teljesítménnyel zárult, míg a Nobara Linux alatt már 63,72 FPS-es átlag teljesítmény mutatkozott, ami elég nagy gyorsulást jelent.

Galéria megnyitása

A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, a Nobara Linux alatt az AMD driverek jobb teljesítményt nyújtottak, magasabb volt a GPU és a CPU kihasználtsága, ami természetesen jobb eredményeket jelentett. Az SMT Fix, amiről korábban már szó volt, a jelek szerint Linux alatt hatékonyabban működik, mint Windows 11 alatt, vagyis a processzormagok kihasználtsága jobb, így a teljesítmény is nagyobb, valamint a Mesa-Git és RADV driverek is jobban muzsikálnak Linux alatt, mint az aktuális AMD Adrenalin driverek Windows 11 alatt. A tesztelő elmondása szerint a 2.0-s CyberPunk 2077 frissítés előtt 12-15% közötti különbség mutatkozott a két operációs rendszer alatt ugyanazon konfiguráció és beállítások mellett, de a 2.0-s patch érkezését követően nőtt a szakadék.

A szóban forgó Linux disztribúció egyébként egy speciális, felhasználóbarátnak tekinthető Fedora változat, ami számos alkalmazással érkezik már alapból is, valamint driveres támogatás terén is sokkal fejlettebb, mint az alap Fedora. Ennek köszönhetően számos Zen Patch is jelen van a fedélzeten, amelyekkel optimális teljesítményt nyújthatnak az AMD RYZEN processzorok, de ezzel együtt az Nvidia GPU-k mellé is van driveres támogatás, valamint az AMD és az Intel asztali videokártyákhoz is elérhetőek a legfrissebb Mesa kiadások. A módosított Linux disztró tartalmazza még a Steam klienset, a Wine-t, a Proton-t, illetve az OBS-t is, így gamerek számára kifejezetten jó választás lehet.

Hogy a később érkező windowsos driverekkel csökken-e a teljesítmény-szakadék, ami a fenti tesztben tapasztalható volt? Idővel kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére