Shop menü

LENCSEVÉGEN AZ ASUS „KÁBELMENTES” PC ÖKOSZISZTÉMÁJA, A BTF – SZÁMŰZTÉK A VEZETÉKEKET A VIDEOKÁRTYA FELŐLI OLDALRÓL

Az új rendszer lényege, hogy még a videokártya PCI Express és 12VHPWR tápkábeleit is száműzik a processzor felőli oldalról annak érdekében, hogy a ház szellősebb és letisztultabb lehessen.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lencsevégen az ASUS „kábelmentes” PC ökoszisztémája, a BTF – Száműzték a vezetékeket a videokártya felőli oldalról

Több alaplapgyártó is azon dolgozik, hogy új megoldások segítségével száműzzék a számítógépházakból a tápkábeleket, illetve az egyéb kábeleket, ezt pedig úgy próbálják megoldani, hogy a csatlakozókat egyszerűen az alaplap hátoldalára pozícionálják, így a tekergőző vezetékek az alaplaptálca mögé kerülnek. Ezzel a módszerrel a bővítőkártyák felőli rész sokkal esztétikusabb, letisztultabb és áttekinthetőbb lesz, de a szellőzésre is jótékony hatással van az, ha a kábelek nem állnak az áramló levegő útjába.

Galéria megnyitása

A Gigabyte, az Intel és az MSI mellett az ASUS is próbálja egyszerűbbé és letisztultabbá tenni a klasszikus asztali számítógépek belsejét, pont a fentebb említett szempontokat szem előtt tartva. A vállalat a CES 2024 alkalmával meg is mutatta, hol tart a BTF, azaz a „Back to the Future” kezdeményezés: egy komplett TuF Gaming sorozatú PC-t mutattak be, ami már a nem is oly távoli jövőbe ad betekintést, vagyis azt szemlélteti, milyenné válhatnak az asztali konfigurációk. Ehhez a váltáshoz persze az is kell, hogy a többi piaci szereplő is felszálljon a BTF vonatra, hiszen az alaplapok és a videokártyák mellett megfelelő számítógépházakra, illetve tápegységekre is szükség van.

Galéria megnyitása

A „Back to the Future”, azaz a „Vissza a jövőbe” szlogennél a „Back” szócska azt jelképezi, hogy azok az alaplapi tápcsatlakozók, amelyek eddig a processzor felőli oldalon voltak, az alaplap hátoldalára kerülnek, a „Future” pedig azt jelképezi, hogy ez a koncepció lesz a jövő. A normál számítógépházakban sajnos nem használhatóak az efféle alaplapok, azok ugyanis nem tartalmaznak megfelelő kivágásokat az átpozícionált csatlakozókhoz, így mindenképpen új kuckókra van szükség, amelyek már a „BTF” szellemében készültek.

Az ASUS annyival jár előrébb a többi gyártóhoz képest, akik csak az alaplapi portok áthelyezésében gondolkodnak, hogy a gamer videokártyához szükséges PCI Express vagy 12VHPWR tápkábeleket is leváltják, helyére egy PCI Express x1-re hasonlító kis fül kerül a videokártya nyomtatott áramköri lapjának végére, amelyen keresztül megoldható a tápellátás.

A demóban szereplő konfigurációban egy ASUS TuF Gaming GeForce RTX 4070 Ti Super BTF White Edition videokártya szerepel, amely a PCI Express x16-os slotja által kínált 75 W-os teljesítmény mellett további 225 W-os teljesítményt tud felvenni a kis extra sloton keresztül, így összesen 300 W-nyi teljesítménnyel gazdálkodhat. Arról nem esett szó, hogy az új slot akár GeForce RTX 4090 szintű, 450 W-os TDP kerettel rendelkező videokártyát is képes-e kiszolgálni, de alighanem erre is fény derülhet a közeljövőben.

Galéria megnyitása

A különleges videokártyából és alaplapból álló rendszer a fenti fotó alapján igencsak letisztult összképet mutat, azaz a „kábelmentesítés” kiválóan sikerült, de azért a másik oldalt is szívesen szemügyre vennénk. Maga a számítógépház egyébként egy TuF Gaming GT302 BTF típusjelzéssel ellátott példány volt.

A BTF sorozatú termékek Kínában már felbukkantak, erről korábban be is számoltunk, ám arról nem esett szó, hogy globális szinten pontosan mikor debütálnak, valamint az is rejtély, mekkora felárat képviselnek majd a szokványos megoldásokhoz képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére