Látszólag tényleg jobb teljesítményt érnek el Windows 11 alatt a hibrid processzorok

Az első tesztek a LakeField sorozat egyik tagjával készültek, az eredmények pedig bizakodásra adnak okot, igaz, a gyorsulás mértéke nem jelentős, többnyire 10% alatti.

Látszólag tényleg jobb teljesítményt érnek el Windows 11 alatt a hibrid processzorok

A Windows 11 körül elég nagy a felhajtás manapság, miután kiszivárgott néhány kép és videó az új operációs rendszerrel kapcsolatban, plusz a telepítő ISO fájlja is elérhetővé vált, így rengeteg tartalom készült az érkező operációs rendszer tulajdonságaival kapcsolatban. Ide tartozik a HotHardware munkatársainak friss tesztje is, amellyel arra keresték a választ, vajon tényleg történtek-e módosítások a motorháztető alatt, már ami a hibrid processzorok támogatását illeti.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy a választ megtalálják, egy Intel LakeField processzorral ellátott Samsung Galaxy Book S típusú noteszgépet vetettek alá jó néhány tesztnek. A Core i7-L16G7-es processzor 5 maggal és 5 szállal gazdálkodik a korábban már ismertetett hibrid felépítés keretén belül, ahol egy nagy teljesítményű (Suny Cove), illetve négy energiahatékonyságra hangolt (Tremont Atom) processzormag foglal helyet a fedélzeten, az iGPU szerepét pedig egy 64 EU-val ellátott Gen11 alapú megoldásra osztották, de utóbbi kevésbé lényeges adat.

Galéria megnyitása

A különböző tesztek rávilágítottak arra, hogy egyszálas teljesítmény terén nincs túl sok előrelépés, de például a webböngésző teszt alkalmával már 10% feletti gyorsulást sikerült mérni, nagy átlagban pedig 2% és 8% között szóródott a gyorsulás mértéke. A Futuremark PCMark 10-es tesztprogramban is többnyire gyorsulás látszik, de a digitális tartalomkészítéssel foglalkozó tesztben lassabbnak bizonyult a szóban forgó processzor Windows 11 alatt. Ez persze lehet driverrel kapcsolatos hiba is, ugyanis Windows 10-es drivert használtak a tesztelők, hiszen ne állt rendelkezésre Windows 11-re írt kiadás, mivel az új operációs rendszert még be sem jelentették. 3DMark alatt egyébként picivel gyengébb teljesítményt mutatott fel a tesztrendszer, de a különbség igazából hibahatáron belüli.

Galéria megnyitása

Ez a gyorsulás összességében nem eget verő, de a kérdés az, hogy a következő generációs, Alder Lake kódnévvel ellátott processzorokat hogyan kezeli majd az új operációs rendszer a Windows 10-hez képest, ez viszont később derült ki. Ahogy az is, hogy az AMD első hibrid processzorai milyen teljesítményt érhetnek el Windows 10 és Windows 11 alatt, illetve egyáltalán hogyan kezeli őket a régebbi operációs rendszer.

Az első eredmények pozitívnak tűnnek, ám valószínűleg lesz még munka a hibrid processzorok kezelésének optimalizálásával kapcsolatban akkor is, ha a Windows 11 hivatalosan is bemutatkozik, ugyanis az Alder Lake processzorok majd csak később, valamikor az év második felében érkeznek – addig még lesz idő kijavítani az esetleges gyerekbetegségeket és tovább optimalizálni a teljesítményt.

A HotHardware teljes tesztjét itt tekinthetik meg az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap