Shop menü

KÜLSŐ VIDEOKÁRTYA RASPBERRY PI 5 MELLÉ? MEGOLDHATÓ, DE NÉHÁNY KIHÍVÁST LE KELL KÜZDENI HOZZÁ

A PCI Express x1-es támogatás megjelenése egyszerűbbé teszi az efféle projektek kivitelezését, de néhány kiegészítőre és némi extra munkára így is szükség van. Ez persze aligha probléma a hobbisták számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Külső videokártya Raspberry Pi 5 mellé? Megoldható, de néhány kihívást le kell küzdeni hozzá

A Raspberry Pi 5 megjelenése igencsak izgatottá tette a hobbiszámítógép-rajongókat, hiszen az új modell számos meglepetéssel érkezett, valamint teljesítmény terén is új szintet képvisel, ami természetesen a köré épülő projekteket is új szintre emelheti. Az egyik legérdekesebb újítás a dedikált PCI Express port megjelenése volt, amelyen keresztül sok-sok új lehetőség előtt nyílnak meg a kapuk a mini számítógépek rajongói számára.

Galéria megnyitása

A megfelelő bővítőegység jóvoltából a Raspberry Pi 5 mellett egy M.2-2280-as formátumú PCIe NVMe SSD kártya is helyet kaphat, ilyesmit a Pineberry Pi csapata már be is jelentett, méghozzá kétféle kivitelben, de később a hivatalos kiegészítő is megjelenhet majd a Raspberry Pi Foundation kínálatában, illetve szélesebb kereskedelmi forgalomban is.

Galéria megnyitása

A PCIe sloton keresztül persze nemcsak PCIe NVMe SSD kártya, hanem egyéb PCIe csatolót használó megoldások is csatlakozhatnak a rendszerhez, már amennyiben a szoftveres és a hardveres támogatás adott. Jeff Geerling egy PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel ellátott, eBay-ről beszerzett használt videokártyával próbálkozott, méghozzá egy Radeon RX 460-as modellel, ám a folyamat nem volt túl egyszerű, ugyanis számos extra munkára volt szükség a siker érdekében.

Galéria megnyitása

Ahhoz, hogy a szóban forgó videokártya csatlakozhasson a Raspberry Pi 5-höz a PCI Express csatolón keresztül, egy extra kiegészítőre is szükség volt, ami az uPCity nevet viseli. Ezt a modult a PineBerry Pi csapata készítette, kereskedelmi forgalomban azonban még nem kapható. Ez lényegében egy PCI Express x16-os slotot tartalmazó kis modul, ami hattűs PCI Express tápellátást is fogad, majd PCI Express x1-es csatolófelületet használó szalagkábelen keresztül kapcsolódik a Raspberry Pi 5-höz. Ahogy ezeket a kihívásokat sikerült leküzdeni, egy külső tápegységre is szükség volt a videokártya működéséhez, de ez már apróság az eddigiekhez képest. Miután a hardver összeállt, a szoftveres támogatásról is gondoskodni kellett, ebben nagy segítségnek bizonyult Coreforge eddigi munkássága.

A Radeon RX 460 alapú rendszeren a tapasztalatok szerint elkegyegett a Portal 2, ráadásul hiba nélkül, plusz a Minecraft 1.14.4-es verzióját is sikerült működésre bírni, igaz, az már csökkentett teljesítménnyel futott a PCI Express x1-es csatolófelület miatt.

A teljes folyamatról egy érdekes videó is készült, ami a fentiekben tekinthető meg. Ebben egyebek mellett az is látszik, ahogy az immár sikeresen beüzemelt külső videokártya OpenGL tesztet futtat. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy korábban már a Raspberry Pi Compute Module 4 segítségével is sikerült működésre bírni külső videokártyát, akkoriban azonban körülményesebb volt a kivitelezés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére