Közösen fejleszt okoskamerákat a Sony és a Microsoft

A cégek szeretnének kulcsrakész megoldást szállítani a vállalatok számára, akik a modern korban új kihívásokkal néznek szembe.

Közösen fejleszt okoskamerákat a Sony és a Microsoft

A Sony és a Microsoft dolgozott már korábban együtt, de most egy új fronton fognak össze a cégek. A hivatalos közlemény szerint a cél olyan kamerarendszereket létrehozni, amelyek mesterséges intelligenciával megtámogatva nyújtanak olyan lehetőségeket, amik korábban nem álltak rendelkezésre az iparban.

A mostani felállásban a hardvert a Sony, a szoftvert pedig a Microsoft szállítja majd. Legalábbis, ha nagyvonalakban szeretnénk vázolni a helyzetet. Mind a kettő cég úgy áll a fejlesztéshez, hogy a meglévő megoldásait legyen képes jobban kihasználni. A Microsoft az Azure felhős, mesterséges intelligencia platformot, a Sony pedig az Exmor szenzorok sorából származó IMX500 érzékelőt biztosítja az okoskamerákhoz.

A Sony intelligens gépi látás érzékelőjéről korábban részletesen is beszámoltunk, a vállalat ezt az idei első negyedév során jelentette be nagy hírverés mellett. Ez ugyanis a világon az első olyan képszenzor, ami rétegezéssel magában foglalja a vállalat saját fejlesztésű DSP egységét is egyebek mellett. A Sony természetesen maga hozza létre azt a szoftvert, ami az IMX500 szenzor vezérléséért felel, és ez egyébként elvileg nemcsak a Microsoftnak lesz elérhető. A redmondiak pedig az Azure-t a felhő alapú adattárolásra és az információk villámgyors feldolgozására fogják bevetni, megfelelő hátteret biztosítva az IMX500 számára.

Galéria megnyitása
A Sony IMX500 két kivitele

„A Sony innovatív képalkotó és szenzoros technológiának és a Microsoft mesterséges intelligencia alapú felhőszolgáltatásainak összekapcsolásával erős és kényelmesen használható platformot alkotunk az okoskamerák piacán. Ezen platformon keresztül képesek leszünk támogatni partnereink kreativitását, és segíthetünk legyőzni a különböző iparágakban megjelenő akadályokat” – nyilatkozta Terushi Shimizu, a Sony Semiconductor Solutions képviselő igazgatója és elnöke.

Az ilyen okoskamerák vállalati felhasználásánál már egyáltalán nem arra kell gondolni, mint régen. A kamerák nem elsősorban biztonsági célokat látnak el. Az már legfeljebb járulékos plusz funkció lehet ezeknél az eszközöknél. Az ilyen kamerás rendszerek már olyan lehetőségeket rejtenek, mint például a boltokban a polcok folyamatos elemzése, vagy a kasszáknál a terheltség folyamatos figyelemmel kísérése. Az üzleteket ezekkel a megoldásokkal kellemesebb hellyé lehet tenni a felhasználók számára. És szinte minden ágazatban lehetne példákat találni arra, hogy az okoskamerákkal mit lehet magasabb szintre emelni.

Galéria megnyitása
Akár a futószalagon is lehet alkalmazni az okoskamerát a készletek követésére

A Sony és a Microsoft úgy látja, hogy az együttműködésük eredményeként új területekről tudnak bevételt termelni. A japánok nyilván több szenzort és egyéb kamerás egységet tudnak forgalomba bocsájtani, a redmondiak pedig a videó elemző és streaming megoldásokat segítő szoftvereket alkothatnak a meglévő szolgáltatásaik (pl. Azure) jobb kihasználására.

A vállalatok azon lesznek, hogy mindenkinek segítsenek megvalósítani az egyedi elképzeléseit. Az okoskamerák valószínűleg sok izgalmas kihívással nézhetnek majd szembe, de az IMX500 és az Azure páros szinte páratlan lehetőségekről tud gondoskodni ezen a gyorsan fejlődő területen.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy hol kerülhet majd a cégek fejlesztése először bevetésre, de mivel elsősorban vállalati célokról beszélhetünk, így a hétköznapi felhasználók aligha kerülnek majd ezzel közvetlen kapcsolatba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap