Közel fele teljesítményre is lassulhat az Exynos chipes Galaxy S21 Ultra

A Snapdragon 888 is képes komoly tempót eldobni, de az Exynos 2100-nél egészen drámai pillanatok is előállhatnak.

Közel fele teljesítményre is lassulhat az Exynos chipes Galaxy S21 Ultra

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy milyen lett egymáshoz viszonyítva az Exynos 2100 és a Snapdragon 888 mobilplatform. Most pedig visszatért ez a téma egy részletesebb terhelési teszt révén, amit a GSMArena zavart le. A lap arra jutott, hogy bizony az Exynos rendszerchipes készülékek alaposan meg tudják téveszteni a teljesítményükkel a vásárlókat.

A Snapdragon 888 és az Exynos 2100 egyszerre került bevetésre a Samsung Galaxy S21 fedélzetén, szokás szerint a különböző régiók különböző konfigurációkat kaptak. Az Egyesült Államokban a Samsung az SD888 egységet használja, míg Európa-szerte már a saját maga által fejlesztett Exynos 2100-at alkalmazza.

Galéria megnyitása

A Samsung előzetesen azt hangoztatta, hogy az Exynos 2100 kiválóan sikerült, és az első tesztek is azt mutatták, hogy a Snapdragon 888 ezúttal nagyon komoly ellenfélre akadt. A GSMArena kezdeti mérései is azt tükrözték, hogy az idei évben nem lesz nagy differencia az Exynos és a Snapdragon alapok között. Viszont az AnandTech behatóbb elemzései már az első napokban megmutatták, hogy a melegedésből lehet probléma. Az Exynos 2100 hamar beforrósodhat, és ilyenkor visszavesz a tempóból.

Ezt látva a GSMArena ismételten nekifutott a Galaxy S21 Ultra révén a Snapdragon és az Exynos chipes megoldások összevetésének. A szerkezeteket Quad HD felbontásra állították, a képfrissítési frekvenciát pedig automatikuson hagyták. A kitartó terhelést pedig úgy érték el a lap munkatársai, hogy többmagos terhelésre kihegyezett teljesítménymérő alkalmazásokat futtattak nagyon hosszú ideig a külsőleg teljesen azonos eszközökön. Mivel az okostelefonok hűtése passzív, így idővel fokozatosan egyre melegebbek, és adott esetben emiatt a tempójukat kénytelenek korlátozni, hogy csökkentsék a keletkező hő mennyiségét.

A terhelési teszt egy órán keresztül zajlott, ennyi ideig voltak az okostelefonok a különböző platformokkal szüntelenül munkára fogva. És bizony eléggé gyászos eredmény született.

A mobilok nagyjából azonos teljesítményszintet nyújtottak az első teszten, 20 perc után viszont az exynosos eszköz már több, mint 20 százalékkal lassabb volt, 30 percet követően pedig 44%-kal zuhant vissza a tempója a megmérettetés során. A mélypontot követően egy kicsit jobb lett a helyzet, és beállt az eredetinél 25-30%-kal alacsonyabb teljesítményre, mikor már teljesen bemelegedett. Ezzel szemben a Snapdragonnal szerelt SGS21 Ultra 20-25%-os lassulást mutatott a teszt végére, és konzisztensen viselkedett, nem mutatott olyan extrém hullámvölgyet, mint az Exynos lapkás társa.

Galéria megnyitása

Azt leszögezhetjük, hogy a tempóvesztéssel mindkét esetben számolni kell, de ahogy az AnandTech is felismerte, ez a probléma lényegesen jobban sújtja az Exynos egységet felvonultató okostelefont. A mobil egy ponton már lassabb is lehet, mint az előző generációs készülékek.

Galéria megnyitása

Azt is megnézte a GSMArena, hogy mi a helyzet a valós terhelések esetén, ehhez pedig az AnTuTut és a 3DMark Wild Life tesztjét vette használatba. Ezek a mobilok minden pontját terhelik valamilyen módon, és nagyjából konzisztens képet tudnak adni a tempóról, szóval elvileg tökéletes eszközök erre a célra. Mindkét mobilon egymás után ötször futott le az AnTuTu és négyszer a 3DMark Wild Life, az eredmény pedig magáért beszél.

Az AnTuTuban nagyjából 660 ezer pontról indult a Snapdragon 888, második körben már csak kb. 625 ezer pontot tudott, ami 615 ezerre, majd 598 ezerre csökkent, ennél lentebb pedig nem ment, az 5. nekifutásra már újra 617 ezer körül produkált. Az Exynos 2100 626 ezerről indult, amiből hamar eldobott egy jelentős részt, 576 ezerre lassult, a harmadik körben pedig már csak 567 ezer pontot produkált, ami a negyedik nekifutásra is drasztikusan csökkent 478 ezer környékére, és ötödjére is csak ezt tudta hozni.

Galéria megnyitása

A 3DMark Wild Life kevésbé izzasztotta meg a vasakat, de azért itt is megvolt a lassulás. Mindkét szerkezet kb. 5500 pontról indított, második nekifutásra viszont már lassabb volt az Exynos 5185 ponttal az 5351 ellenében. A harmadik próbát 5016 és 5229 ponttal zárták a gépek, a végén pedig 4985 és 5148 pontot nyújtottak.

Galéria megnyitása

Mivel a tesztben a Galaxy S21 Ultra szerepel, aminek egyébként vélhetően a legjobb hűtőrendszere van, így könnyen elképzelhető, hogy a kisebb és zsúfoltabb felépítéssel rendelkező okostelefonok - így a Galaxy S21 és a Galaxy S21+ - még hamarabb bemelegszenek, és talán az itt látottnál is alacsonyabb teljesítményre esnek vissza. Bízunk abban, hogy a Samsung talán szoftveresen megpróbál majd valamit módosítani azon, hogy miként menedzseljék a mobilok az órajeleiket, hogy tovább tudjanak jó tempót nyújtani, de erre igazából túl sok esélyt nem látunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap