Snapdragon vs Exynos – Nagy különbség lehet Galaxy S21 Ultrák között

Kiderült, mekkora a differencia a két különböző alapokon nyugvó, de kívülről teljesen egyforma mobil között.

Snapdragon vs Exynos – Nagy különbség lehet Galaxy S21 Ultrák között

A Samsung hosszú évek óta dobja piacra különböző rendszerchipekkel a csúcsmodelljeit, ami igazából egyedülálló dolog, ilyet ugyanis más gyártó nem csinál. Viszont az elmúlt években emiatt igencsak sok kritikát kapott a vállalat, jellemzően azokról a helyekről, ahova Exynos chipes termékek kerültek, mert azok néha már érezhetően rosszabbak lettek.

A Galaxy S10 és a Galaxy S20 esetében is voltak igen komoly különbségek az Exynos és a Snapdragon rendszerchipes eszközök között, éppen ezért nem meglepő az, hogy többen is összevetették azt, hogy milyen különbségek vannak az idei évben a különböző eszközök között. Mi most a GSMArena és az AnandTech által készített elemzéseket vettük közelebbről szemügyre, melyek eléggé eltérő képet festenek az Exynos 2100 és a Snapdragon 888 összecsapásáról.

Galéria megnyitása

A GSMArena egyszerű teljesítménymérései alapján azt lehet látni, hogy a Samsung ezúttal meg tudta azt oldani, hogy megközelítőleg hasonló rendszerchipet hozott össze, mint a Qualcomm. A GeekBench 5 processzorra irányuló tesztjeiben egyetlen magon ugyanazt nyújtották a lapkák, többszálon pedig már 8,5% előnyt sikerült összehoznia az Exynos 2100-nak, ami remek hír. Az AnTuTuban teljesen fej mellett végeztek a lapkák.

A grafikus teljesítmény felmérése során a GFXBench használata mellett döntött a GSMArena, amiből kiderült, hogy az OpenGL alapú tesztekben ismételten hasonló teljesítményre képes az Exynos 2100 és a Snapdragon 888. Amikor pedig a Vulkan API került elő, akkor újra az Exynos lapkával szerelt Galaxy S21 Ultra ragadta magához az előnyt, bár csak minimális különbségekkel. Szóval a GSMArena tesztjei alapján abszolút jó a helyzet a különböző konstrukciók esetében.

Galéria megnyitása

Az AnandTech mély elemzése viszont már nem igazán ilyen pozitív eredményt hozott. Abban nagyjából egyetértés látható a lapok között, hogy az Exynos 2100 és a Snapdragon 888 tempója közel azonos a mérések futtatásakor. Viszont amikor a fogyasztásról és a melegedésről van szó, akkor sajnos a Qualcomm jelentős előnyre tesz szert. Ha terhelés után mérik a mobilok teljesítményét, egyértelműen a Snapdragon 888 kerül előnybe, és azt is lehet látni, hogy az SD888 kiválóan tudja tartani az órajelét, miközben az Exynos 2100 folyamatosan ingadozik a melegedés miatt.

Az IGP esetében is hasonló a helyzet, de ezen a téren az AnandTech egyébként egyik újdonsággal sem volt elégedett. A lap szerint mindkét gyártó átesett a ló túloldalára. A friss rendszerchipek kiemelkedő tempót nyújtanak a tesztekben, de ha bemelegedtek, akkor mindkettőnek drasztikusan esik a sebessége. Legyen szó bármelyik modellről, előállhat az a kellemetlen helyzet, hogy például egy OnePlus 8 vagy egy ASUS ZenFone 7 Pro nagyobb tempót nyújt. Az Exynos 2100 különösen problémás, mert képes visszalassulni a Snapdragon 855 szintjére is a GFXBench alatt.

Az Exynos 2100 magasabb csúcstempóra lenne képes a Snapdragon 888-nál, de ezt nem tudja megmutatni, mert folyamatosan fojtja a rendszer az órajeleit.

A rövid és egyszerűbb teszteken, vagy amelyek nem terhelik le nagyon a chipet, könnyen hozza a Snapdragon 888 mérési eredményeit az Exynos 2100, de a hosszabb méréseknek a végére már kifullad, és így jön ki átlagban azonos teljesítmény. Az AnandTech hűtőbe téve is tesztelte a problémák észlelését követően a Samsung lapkáját, és kiderült, hogy ilyen esetben még egész jelentős sebességelőnyre is képes szert tenni. Viszont mivel ez teljesen irreális, így nem különösebben érdemes ezzel foglalkozni.

Arra is rámutatott a lap elemzése, hogy sajnos nem véletlenül melegedik az Exynos 2100, a fogyasztása ugyanis esetenként jóval nagyobb, mint a Snapdragon 888-nak. És mivel hasonló tempót nyújtanak általánosságban nézve, ez azt jelenti, hogy végeredményben az üzemideje sokkal rosszabb lehet. A PCMark egészen pontosan mindössze 9,02 órát mért ki az egyik esetben, míg a másikban már 10,63 óra jött össze. Az AnandTech mérései szerint még a szintén exynosos Galaxy S20 Ultrától is elmaradhat ilyen téren az újdonság, miközben a Snapdragon lapkával hajtott egység übereli a tavalyi snapdragonos csúcsmodellt.

Galéria megnyitása
Az Exynos visszatérését bőszen hirdette a Samsung, de az AnandTech mérései nem adnak okot a büszkeségre

Külön kitért arra is az AnandTech, hogy az elmúlt évek legkiélezettebb csatája ez abból a szempontból, hogy gyakorlatilag teljesen egyformák a lapkák a főbb paramétereiket tekintve. Mindkét egységet a Samsung gyártja 5 nm-es eljárással, és ugyanazokat a processzormagokat használják. És a végeredményben mégis eléggé a Snapdragon 888 felé billen a mérleg nyelve. A lap szerint ez annak köszönhető, hogy a Qualcomm mérnökei nagyobb tapasztalattal tudták tervezni a rendszerchipet, és ideálisabban alakították ki az apróbb részleteket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap