Shop menü

KÍNOSAN MAGYARÁZKODIK A TRÜKKÖS APPOPTIMALIZÁLÁS MIATT A ONEPLUS

A cég szerint túlságosan „overkill” egy mai csúcslapka, az AnandTech szakembere viszont nem látja a OnePlus húzásának az előnyét.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kínosan magyarázkodik a trükkös appoptimalizálás miatt a OnePlus

Mint arról korábban beszámolhattunk, kiderült egy részletes tesztben, hogy a OnePlus okostelefonok teljesítménye finoman szólva is érdekesen tud alakulni különböző helyzetekben, és ezért a Geekbench elvette az új mobilok pontszámait. Szándékosan lassítja a tempót a cég, hogy az üzemidő jobb lehessen, és ezzel adott esetben más programokban több erőtartalék is rendelkezésre állhat. És ahelyett, hogy most már hagyná a dolgot elülni a OnePlus, tovább fokozza az ügy körüli felhajtást, méghozzá egyre kínosabb módon.

Az AnandTech elképesztően részletes mobilteszteket szokott készíteni, és a OnePlus 9 esetében sem járt el másként, ennek során derült fény arra, hogy az alkalmazásokat érdekesen „optimalizálja” a vállalat. Korlátozza a hardveres erőforrások elérését olyan alkalmazásokban, amik nagy népszerűségnek örvendenek és valószínűleg sokszor lesznek igénybe véve.

A OnePlus az ügy kirobbanásakor csak egy rövid közleményben reagált a dologra, most azonban előállt egy hosszabb válasszal is a dologra. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, azt nem tudjuk, de valószínűleg csak ártott, nem használt magának, ha az összképet nézzük.

Galéria megnyitása

A cég közleményében főleg a tényekről van szó. Egy bekezdésben van megfogalmazva a lényeg, ami szerint a OnePlus úgy látta, hogy az optimalizálásokkal csak a felhasználók járnak majd jól. A cég szerint olyannyira erősek lettek már a mai rendszerchipek, hogy igazából semmi szükség nincs a zavartalan felhasználói élményhez akkora sebességre. A hosszabb üzemidő viszont mindig jól jön, ezért határoztak úgy, hogy inkább jelentősen korlátozzák a maximálisan elérhető teljesítményt.

„Az elmúlt években az okostelefonok SoC-jének teljesítménye elérte azt a pontot, hogy a teljesítményük gyakran már overkill bizonyos esetekben számos alkalmazásban, beleértve a közösségi médiát, a böngészőket és még néhány könnyedebb játékot is. Ezt szem előtt tartva a csapatunk a puszta teljesítmény favorizálásról áttért arra, hogy az eszközökből csak az elvárt teljesítményt hozza ki a megfelelő energiafogyasztás és hőelvezetés biztosítása mellett. Ezért minden alkalmazáshoz a számára legmegfelelőbb teljesítményt állította be a OnePlus” – olvasható a cég közleményében.

Galéria megnyitása

Ez lényegében elfogadható magyarázatnak tűnik, viszont az akkor is problémás az ügyben, hogy a OnePlus arról nem tájékoztatta a felhasználókat, hogy milyen módon optimalizálja az alkalmazások működését. A cég nem adott lehetőséget sem arra, hogy a vásárlók eldönthessék, hogy nekik miként ideális a mobil használata, nem volt olyan mód, amikor kompromisszum nélkül kinyerhető a maximális teljesítmény például a Chrome böngészőben.

És ez még nem minden. Az AnandTech szakembere ugyanis nem engedte el a dolgot a OnePlus szerencsétlenségére, és utánajárt annak, hogy mekkora üzemidőbeli előnnyel jár az alkalmazás-optimalizálás. Az eredmény pedig nem tünteti fel jobb színben a OnePlust, ugyanis arra jutott Andrei Frumusanu, hogy lényegében semmi haszna.

Galéria megnyitása

A szimulált böngészési teszt keretében - ami persze nem teljesítménymérésre, hanem az üzemidő megállapítására szolgál, és átlagos webes tevékenységet folytat le - lényegében azonos eredményt tudott felmutatni a OnePlus 9 Pro a korlátozott Chrome böngészőben, mint a szabadon üzemelő Vivaldiban. 60 Hz-en böngészve 11 óra 59 perc lett a Chrome eredménye, és 11 óra 56 percet hozott össze a Vivaldi.

Minden bizonnyal lenne olyan helyzet, amikor van az optimalizálásnak előnye, de valószínűleg kevesebb esetben, mint amikor szimplán csak lassabb lehet a szerkezet, bár hozzátesszük, hogy elvileg erre sem nagyon lesz példa normál esetben. Szóval a OnePlus szinte feleslegesen fektetett ebbe időt, és annak köszönhetően, hogy erre nem éppen ideális módon derült fény, még magyarázkodni is kénytelen, és ezáltal biztosan lesznek olyan felhasználók, akiknek megrendül majd a cégbe vetett bizalma.

Galéria megnyitása

Összességében tehát a OnePlus jobban járt volna, ha rendesen felméri az alkalmazásoptimalizálás lehetséges előnyeit és hátrányait, és inkább nem vezeti ezt be. Vagy ha már dolgozott vele, akkor úgy biztosítja az emberek számára, hogy választható opcióként az akkumulátoros üzemmódok között, ahol egy plusz opció bármikor elfér, hiszen a mai telefonoknál már bőven szokott akkukímélő beállítás rendelkezésre állni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére