Shop menü

KÍNA PRÓBÁLJA MÉG GYORSABBAN KIVÁLTANI A NYUGATI SZÁMÍTÓGÉPEKET ÉS TECHNOLÓGIÁKAT

Az átállás nem egy egyszerű feladat, de a jelek szerint nem is megoldhatatlan kihívás.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kína próbálja még gyorsabban kiváltani a nyugati számítógépeket és technológiákat

Kína nincs egyszerű helyzetben manapság, már ami a félvezetőiparát és az IT szektorát illeti, ugyanis az amerikai kereskedelmi szankciók miatt bizonyos technológiákhoz nem, vagy csak nagyon nehezen férnek hozzá. Éppen ezért a kínai vezetés egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a nyugati technológiák, hardverek, illetve szoftverek helyett minél széleseb körben használjanak országon belül kifejlesztett alternatívákat az egyes vállalatok, ezzel is csökkentve a nyugati megoldásoktól való függőséget.

A fentebb említett stratégia egyre fontosabb szerephez jut, ahogy az amerikai kormányzat újabb és újabb exportkorlátozásokat jelent be annak érdekében, hogy Kína helyzetét tovább rontsák, illetve saját nemzetbiztonsági érdekeiket védjék. A legutóbbi szabályzás értelmében elkezdték teljesítmény alapján korlátozni az AI és HPC piaci gyorsítók Kínába és egyéb országokba történő exportját, sőt, még a GeForce RTX 4090 exportja is tilos lesz, ami újabb érvágás Kína számára. Ezzel egy időben a kínai vezetés egyre jobban támogatja és ösztönzi a nyugati hardverek és szoftverek mielőbbi kiváltását, ehhez pedig igen komoly összegeket bocsátanak az egyes szektorok rendelkezésére.

Galéria megnyitása

Az elemzések szerint 2022-ben erre a célra 191 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeggel támogatták a kezdeményezést, ami az előző évihez képest 16,2%-os emelkedést jelent. Ennek eredményeként 2022 szeptembere és 2023 szeptembere között az országon belüli hardverek és szoftverek használatát ösztönző kifizetések a pénzügyminisztérium adatbázisából származó információk alapján 119 helyett immár 235 állami tulajdonban lévő vállalkozást érintettek. Ebben az időszakban az átállást segítő projektek értéke háromszorosára, azaz 21,5 millió dollárra nőtt, igaz, ez a szám csak a nemzeti tenderek egy kis részét fedi le.

A hardverek és szoftverek leváltása több területen is zajlik, például a telekommunikációban, a hírszerzésnél, illetve számos egyéb területen is. Érdekesség, hogy Kína a pénzügyi szektort is szeretné átalakítani, szeretnének saját fejlesztésű szoftvereket és hardvereket is használni, ám úgy tűnik, a bankszektor egyelőre nem örül az ötletnek, ugyanis szerintük a saját fejlesztésű adatbázis-rendszerek nem olyan stabilak és megbízhatóak, mint nyugati társaik, márpedig ebben a szektorban elengedhetetlen a stabil és pontos működés. Ezzel egy időben az irodai szoftverek lecserélése is zajlik, illetve egyéb területeken is dolgoznak az átálláson.

A technológiai átállás egyik legfontosabb segítője a Huawei, ennek hatására a vállalat jelentős növekedést is produkált az üzleti szektorban, már ami a szoftveres megoldások és a felhős szolgáltatások biztosítását érinti. 2022-ben a Huawei üzleti célú értékesítéseiből 18,181 milliárd dollárnak megfelelő kínai jüan folyt be, ami éves szinten 30%-os növekedésnek tekinthető. A vállalat igen komoly portfólióval rendelkezik, valamint termékfejlesztés terén is agilis szereplő, így összességében remekül segíti a kínai kormányzatot a céljai elérésében.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére