Kína leszállt a Hold túloldalára

A Csang’o 4 az első űreszköz, amely égi kísérőnk Földdel ellentétes irányba néző részén hajtott végre irányított leszállást.

Kína leszállt a Hold túloldalára

Kínai hírforrások szerint az űreszköz az éjszaka folyamán landolt a Kármán-kráterben. A Csang’o 4 egy landolóegységből és egy roverből áll, amelyek december elején indultak útnak a Földről. A távol-keleti ország 2013-ban már sikeresen leszállt a Hold innenső oldalára, harmadik nemzetként teljesítve ezt a komoly technológiai kihívást.

A Hold sötét oldalán való landolás azonban még ennél is nehezebb feladat volt, hiszen ebben az esetben nincs mód közvetlen kommunikációra a leszálló űreszközzel, hiszen az égitest leárnyékolja a Földről érkező rádiójeleket. Ezt a problémát Kína úgy oldotta meg, hogy még májusban felküldtek egy kommunikációs műholdat, amely olyan pályán halad, hogy mind a Hold sötét oldalára, mind a Földre folyamatos rálátása van, így ez szolgál közvetítő állomásként a Csang’o 4 és a földi irányítás között.

Galéria megnyitása

Kína a sikeres leszállással komoly előnyre tett szert, ami a holdkutatást és a holdi erőforrások tervezett jövőbeni kihasználását illeti. A Csang’o 4 a Déli-sarki Aitken medencében, egy ősi, gigantikus becsapódási kráterben landolt (még pontosabban egy ezen belüli kráterben), amely olyan mély lyukat ütött a holdi kéregbe, hogy területén az égitest mélyebb rétegei is könnyen hozzáférhetőkké váltak. A régió vizsgálata így kulcsfontosságú adatokkal járulhat hozzá a Hold belső szerkezetével kapcsolatos képhez, valamint a Naprendszer korai történetével kapcsolatban is új információkkal szolgálhat.

A landolóegység a tervek szerint rövidesen szabadjára engedi a fedélzetén utazó holdjárót, amely alapos vizsgálatoknak veti alá a leszállási helyen található kőzeteket és felszíni formákat. A landolóegység mindeközben pedig elsődlegesen az égre koncentrál majd, a Hold sötét oldala ugyanis a csillagászok számára is nagyon vonzó terület, hiszen a földi rádiójelek nem zavarnak be az észlelésekbe, és éjszakánként a Nap sugárzása elől is védve lehetnek az ide telepítendő műszerek.

A Csang’o 4 küldetése csak egy kis lépés Kína ambiciózus holdprogramjában, amelyet 2019 körül egy mintavisszahozó küldetés, majd pár évvel később egy emberi holdraszállás követhet.

Galéria megnyitása
A kínai űreszköz első képe a Hold felszínéről

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap