Kiderült, mennyire öli a telepet a 200 wattos töltés

A Xiaomi a felhasználók kérdéseire válaszolva osztotta meg az egyáltalán nem elhanyagolható fontosságú információt.

Kiderült, mennyire öli a telepet a 200 wattos töltés

A Xiaomi az előző hónapban bemutatta működés közben a 200 wattos gyorstöltési eljárását, és azonnal rengeteg emberben vetődött fel az a kérdés, hogy vajon mennyire fog degradálódni a telep ilyen terhelés mellett. Éppen ezért most a gyártó előállt a válasszal.

Általában ügyelnek a gyártók egy-egy töltéssel vagy akkumulátorral kapcsolatos fejlesztés esetén, hogy az életciklusra az ne legyen negatív hatással, és nincs ez másként most sem. Attól függetlenül, hogy a lehető legnagyobb töltési teljesítmény elérésére koncentrált a Xiaomi mérnöki gárdája, nem feledkezett meg a telep megóvásáról sem.

Mivel ügyeltek a mérnök a fejlesztés során arra, hogy az akkumulátor ne romoljon sokat a töltések során, így sikerült azt elérni, hogy 800 töltési ciklus – tehát teljes lemerítés és feltöltés – után is tudja majd a telep az eredeti kapacitásának a 80 százalékát nyújtani.

Galéria megnyitása

Ez a gyakorlatban leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy 5000 milliamperórás kapacitású akkuból még több mint két éven keresztül tartó, napi rendszerességű töltés után is kb. 4000 mAh lesz kinyerhető. De, hogy a Xiaomi konkrét bemutatójánál maradjunk, a demonstráció során alkalmazott speciális, 4000 milliamperórás telep még kétéves masszív használat után is kb. 3200 mAh-t tudna biztosítani.

Egy teljesen átlagos használatban részesülő lítium-ion akkumulátor esetében valamivel persze alacsonyabb a degradálódás, nagyjából 1000-600 ciklust követően szoktak a jó minőségű telepek a teljesítőképességük 85-90 százalékára romlani. A 800 ciklust követően mérhető 20%-os teljesítményvesztés tehát azért nagyobb, mintha nem 200 wattos teljesítménnyel töltenék az akkumulátort, de nem drámai a differencia. Ráadásul nem is feltétlenül életszerű, hogy valaki napi rendszerességgel töltse kizárólag a legnagyobb teljesítményű gyorstöltőjével az okostelefon.

Galéria megnyitása

A töltési ciklusok alatt egyébként több mint tíz védelmi réteget alakított már ki a Xiaomi a különböző felmerülő problémák elkerülése érdekében. És ezeknek a védvonalaknak köszönhetően adott esetben még nagyobb biztonságban is lehet az akkumulátor, mint egy egyszerűbb töltési eljárás alkalmazása során.

Érdekesség egyébként, hogy egy 5000 mAh-s telepet még évekkel ezelőtt, a gyorstöltések bevezetése előtt, mindössze 5 wattal 5 órába telt volna feltölteni, míg a 200 wattos teljesítmény mellett ez már csak kb. 10 percbe telik.

Galéria megnyitása

Kíváncsin várjuk, hogy melyik készülékénél fogja a Xiaomi bevetni a 200 wattos vezetékes gyorstöltést támogatást, de tekintve, hogy a 120 wattos eljárásából sem csinált egyelőre rendszert, valószínűleg nem kell arra számítani, hogy egyhamar elterjedté válna ilyen magas teljesítményű töltés. Néhány kiemelten fontos eszköz részesülhet majd ebből elsősorban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap