Shop menü

KÉSZEN ÁLL AZ ÚJABB ÁREMELÉSRE A NETFLIX, DE MÉG KIVÁR

Belső források szerint a cég csak azt szeretné, hogy kicsit megnyugodjanak a kedélyek az írók és a színészek körében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Készen áll az újabb áremelésre a Netflix, de még kivár

A Netflix nagyon sokáig tartotta egy szinten az árat, de az utóbbi időben globálisan emelt, és hamarosan egy újabb emelés jöhet. Mint mindig, most nem általánosan egyszerre fogja fentebb tolni az árakat, hanem fokozatosan néhány országban lép, majd később jöhet a többi régió is.

Folyamatosan változik, fejlődik a Netflix, és ennek ára van, a cég pedig természetesen azért azt is szeretné elérni, hogy jobb legyen a profitja, szóval elkerülhetetlennek tűnik az áremelés. Csak egyelőre a vállalat nem akarja ezt bejelenteni, ami a legfrissebb értesülések szerint a sztrájkoló íróknak és színészeknek köszönhető. Az viszont, hogy ez a hír így kiszivárgott, nem fog jó fényt vetni a platformra, és nem kizárt, hogy felgyorsíthatja az áremelés folyamatát is.

Galéria megnyitása

Egyelőre csak annyit lehet tudni a tervezett áremelésről, hogy néhány globális piacot fog érinteni, és az Egyesült Államok, valamint Kanada biztosan benne van abban a körben, ahol a különböző előfizetési díjak fentebb fognak kúszni. Arról sem esett szó a beszámolóban, hogy mennyibe kerül majd a jövőben a platform használata, mekkora mértékű lesz az áremelés, de valószínűleg 10% körüli átlaggal lehet majd számolni. Nagyobb mértékű emelésre ritkán lehet példát látni, és a Netflix árai már most sem a legversenyképesebbek.

Tavaly az Egyesült Államokban már volt egy emelés, akkor a streamingszolgáltató az alapcsomagot 9 dollárról 10 dollárra emelte, a 14 dolláros normál előfizetést 15,5 dollárra tolta fel, a prémium opciót pedig 18-ról 20 dollárra korrigálta. Most ezek növekedhetnek hasonló mértékben tovább, szóval a 4K Ultra HD felbontású anyagokat is biztosító prémium díjcsomag már 20 dollárnál is többe fog kerülni.

A Netflix számára az elmúlt időszak eléggé viharos volt, a vállalat már határozottabban lép fel a szabálytalan jelszómegosztókkal szemben is, igyekszik kifehéríteni a rendszert, és felszámolni a szürkezónákat. A The Wall Street Journal szerint az áremelést már most meglépte volna, ha nincs az írói és színész sztrájk, de úgy érzik, hogy ebben a helyzetben már tényleg túl sok lenne, ha még egy áremelést is bedobnak a tűzre.

Galéria megnyitása

Az írók a nagy stúdiók mellett a Netflixszel is folyamatosan egyeztetnek, mivel véleményük szerint a Netflix sem fizeti meg a szakmabelieket. A legnagyobb szakszervezet számításai szerint a Netflix éves bevételének mindössze a 0,2 százalékát teszi ki az a pénz, ami az íróknak kifizetésre kerül, pedig sok olyan produkció van, melyekben az írók által hozzáadott érték kifejezetten magas. Bizonyos platformok már megosztják a streaming adatokat a szerzőkkel, hogy azok láthassák, hogy egy-egy alkotásuk valójában mennyire megy jól. Adott esetben pedig utólagos kompenzációra lehetnek jogosultak.

Az írói sztrájk már közel jár a teljes lezáráshoz, de a színészek esetében ez még aligha mondható el. Azt nem tudni, hogy meddig tart majd végül az egyeztetés, és mire jutnak a felek, de az biztos, hogy a Netflix a következő hónapokban megemeli az árait.

Bízunk abban, hogy a hazai árak nem fognak változni, de azt látni kell, hogy Magyarországon a Netflix egészen kedvező összegért cserébe vehető igénybe az amerikai árakhoz képest. És nem minden szolgáltatásnál veszik az figyelembe, hogy az adott területen milyen a gazdasági helyzet, az X előfizetői díja például nálunk még magasabb is, mint az USA-ban. Ráadásul itthon 2021-ben volt utoljára áremelés. Szóval sajnos nem lenne meglepő, ha a díjkorrekció ide is elérne.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére