Kernelszinten védekezik a csalók ellen a Valorant

Ez pedig sok játékosban aggodalmakat váltott ki.

Kernelszinten védekezik a csalók ellen a Valorant

Szinte meg sem jelent a Valorant zárt bétája, de már jelentős mennyiségű csaló ütötte fel a fejét a játékban, sőt, pillanatok alatt meglett az első bannolt felhasználó is. Ennek fényében nem csoda, hogy nagy érdeklődés alakult ki akörül, hogy a fejlesztő Riot Games milyen eljárásokkal próbálja megvédeni a tisztességes játékosokat, és kiszűrni a csalókat, és szerencsére ezúttal a készítők szolgáltak is információkkal.

A Valorant egy saját fejlesztésű anti-cheat megoldást használ, melynek neve Vanguard és alapvetően két elemből áll:

  • az egyik a kliens, ami akkor indul el, amikor a játék,
  • a másik pedig egy kernelszinten futó driver, ami a WIndowszal együtt indul és mindig aktív.

Na, most az utóbbi egy eléggé meglepő megoldást, és ami leginkább aggodalmat váltott ki a játékosoknak, hiszen Windows alatt a kernelszinten futó programoknak teljes adminisztrátori jogkörük van. Ezen kívül a betöltését is csak úgy lehet megakadályozni, ha fizikailag átnevezzük a fájlt, vagy letöröljük.

Sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy biztosan szükség van-e egy olyan programra, ami a felhasználó tudta nélkül töltődik be, és mindig aktív. Sokat azt is megkérdőjelezték, hogy tényleg automatikusan be kell-e töltődnie, vagy esetleg csak valami hibáról van szó? Mindenesetre a Riot anti-cheat megoldásokért felelős programozója, Paul Chamberlain most megerősítette, hogy a dolog szándékos: a programnak tényleg kernel szinten kell futnia, és tényleg automatikusan kell betöltődnie, ez ugyanis jóval hatékonyabb fegyver a csalók ellen.

A csalók jelentős része ugyanis azt csinálja, hogy először betölti a cheat programot, majd csak utána indítja el a játékot, így pedig már nehezebb érzékelni.

"Igyekeztünk nagyon elővigyázatosak lenni a kernel szinten futó driver biztonságát illetően. Több külsős biztonsági kutatócsapattal is átnézettük, hiszen nem akarjuk az esetleges hibákból eredően még több biztonsági kockázatnak kitenni az adott számítógépet, ahogy ez korábban néhány más anti-cheat programnál előfordult. Ezen kívül úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy a kernel driver a lehető legkevesebb dolgot csinálja, és csak akkor aktiválja magát, ha muszáj, ha már a játék kliensébe épített eljárás nem elég" - mondta Chamberlain.

Hozzá tette, hogy a driver semmilyen információt nem gyűjt és továbbít a Riot számára (vagy bárhova máshova), és valójában csak akkor végez szkenneléseket, amikor elindítjuk a játékot. Persze, ha valakinek ez nem tetszik, akkor uninstallálhatja a Riot Vanguardot a programok közül, de ez azt jelenti, hogy nem tud majd játszani a Valoranttal.

Egyébként valószínűleg érdemesebb lesz hozzászokni, ugyanis a Riot megerősítette, hogy előbb-utóbb ez a rendszer bekerül a League of Legendsbe is.

"Semmilyen megfigyelésre nem ad ez nekünk lehetőséget. Ha érdekelne minket a nagymamád titkot sütireceptje, akkor azt simán megszerezhetnénk user mode-ban is, majd eladhatnánk a The Food Networknek. A Vanguard lényege, hogy a rendszer állapotának integritását monitorozhassuk, hogy megbízhasson a rendszerünk azokban az adatokban, amik a számítógép felől érkeznek, és így alaposan megnehezítsük a csalók dolgát" - folytatta Chamberlain.

Hozzáteszi, hogy ez még csak nem is hatalmas újdonság, hiszen számos meglévő anti-cheat rendszer használ kernel módban futó drivert, mint például az EasyAntiCheat, a BattlEye, vagy a Xigncode3. Chamberlain szerint nagyon alaposan átgondolták ezt az egészet, és ha az anti-cheat megoldásuk kockázatot vagy kényelmetlenséget jelentene a felhasználók számára, akkor inkább eltávolítanák azt, azonban az eddigi tapasztalataik alapján jól működik a dolog.

És láthatóan szükség is van rá, hiszen rekord idő alatt sikerült kiszűrni és bannolni az első csalókat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap