Jönnek az AMD legújabb asztali APU egységei is

A Picasso APU sorozat tagjai érezhető gyorsulást hoznak a Raven Ridge generációhoz képest.

Jönnek az AMD legújabb asztali APU egységei is

Az AMD néhány órája nem csak a NAVI GPU köré épülő videokártyáit, illetve a 16 maggal büszkélkedő RYZEN 9 3950X típusú processzort mutatta be, hanem a következő generációs APU egységeket is, amelyek már nem ZEN, hanem ZEN+ architektúra köré épülnek. Ezen a téren tehát nem számíthatunk a ZEN 2 architektúra előnyeire, ugyanis az APU egységek egy lépés lemaradással követik az asztali processzorokat, de sebességnövelésre így is van lehetőség.

Galéria megnyitása

Az új APU egységek még nem 7 nm-es, hanem 12 nm-es gyártástechnológiával készülnek, alapjukat pedig a Picasso lapka adja. A ZEN+ architektúra jóvoltából azonos órajelen 3% körüli IPC növekedésre számíthatunk, azaz ennyivel több műveletet tudnak végrehajtani az újdonságok a Raven Ridge sorozat tagjaihoz képest. Igen ám, de ehhez még némi órajel-emelés is társul, ami további gyorsulásra ad lehetőséget, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül. A magórajelek 100 MHz-cel, a maximális Boost órajelek pedig 300 MHz-cel emelkedtek az előző generációhoz képest mindkét esetben, de a szokásos VEGA 11-es és VEGA 8-as iGPU is a kínálat részét képezi, ami szintén gyorsult, méghozzá 150 MHz-cel. A memória-támogatás nem változott, vagyis továbbra is DDR4-2933 MHz-es memóriamodulokra van szükség, ha ki szeretnénk hajtani az iGPU-t. A PCI Express vezérlő ebben az esetben nem kínál 4.0-s támogatást, ugyanis a lapka még az előző generációs megoldásra támaszkodik.

Galéria megnyitása

Az új APU egységek közül a RYZEN 5 3400G esetében újítás, hogy paszta helyett forrasztást alkalmaztak a lapka és a hővezető sapka között, ami jobb hőátadást és jobb tuningpotenciált eredményez. Extraként a gyári hűtőt is lecserélték, így a korábbi 65 W-os AMD Wraith Stealth helyét a 95 W-os AMD Wraith Spire vette át. Ennek köszönhetően normál használat során halkabb lehet a rendszer, hiszen több tartalék marad a hűtésben, ugyanakkor némi tuningra is lehetőség nyílhat, ha ez a cél.

Galéria megnyitása

Fontos még megemlíteni, hogy az új APU egységek támogatják a védett 4K-s videó streameket, így például a Netflix 4K szolgáltatását is igénybe lehet velük venni. Ez nagyon jó hír, hiszen a funkció az előző generációból még hiányzott, pedig sokan vágytak volna rá, hiszen az aktuális APU generációt jellemzően kompakt és költséghatékony „mindenes” rendszerekben, illetve ütőképes HTPC konfigurációkban használták.

Galéria megnyitása

A 2019. július 7-én megjelenő APU egységek még jobb teljesítményt kínálnak majd, így költséghatékony PC építésekor mindenképpen érdemes lesz velük számolni, sőt, akkor is, ha alkalmi játékra szeretnénk olcsóbb PC-t összerakni. A RYZEN 5 3400G ráadásul 10 dollárral olcsóbb is lesz, mint a RYZN 5 2400G, ami nagyon jól hangzik – reméljük, ez a különbség a végfelhasználói árakban is tükröződni fog.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap