Jól áll a ZEN 4 architektúra fejlesztése, a ZEN 3 rövidesen itt van

És egyéb termékekről is szó esett az AMD legutóbbi pénzügyi negyedévét ismertető előadáson.

Jól áll a ZEN 4 architektúra fejlesztése, a ZEN 3 rövidesen itt van

Az AMD legutóbbi pénzügyi negyedéve nagyon szép eredményekkel zárult, ahogy arra legutóbbi hírünkben már rávilágítottunk. Az eredményeket ismertető rendezvény alkalmával szó esett néhány új, az elkövetkező negyedével során érkező termékről is, valamint a ZEN 4 architektúra is szóba került, igaz, erről túl sok érdekességet nem árultak el hivatalosan.

Galéria megnyitása

Dr. Lisa Su, az AMD vezetője kifejtette, a ZEN 4 architektúra jól néz ki a laborban, ezzel a kijelentéssel pedig arra utalt, hogy a terveknek megfelelően zajlanak a fejlesztés fázisai, valamint azt is megerősítette, hogy a ZEN 4 alapú központi egységek már 5 nm-es gyártástechnológiát használnak majd. A ZEN 4 várhatóan 2021 folyamán mutatkozik be, vagyis jövőre érkeznek a Genoa platformot erősítő EPYC szerverprocesszorok, valamint jó eséllyel a klienspiacon is találkozhatunk jövőre az új architektúrával.

Galéria megnyitása

Szóba kerültek a ZEN 3 alapú termékek is, amelyek várhatóan még az év vége előtt bemutatkoznak: itt a ZEN 3 architektúra köré épülő RYZEN asztali processzorokra, valamint a szerverpiacra szánt EPYC modellekre kell gondolni. A vállalat ebben az időszakban az RDNA2 architektúráról, illetve a köré épülő új videokártyákról is lerántja a leplet, de a CDNA architektúra és a rá alapozó szerverpiaci gyorsítókártyák rajtjára sem kell már sokat várni. A CDNA 2020-ban nem kap túl nagy szerepet az AMD termékpalettáján, de 2021-ben már érkezik is a CDNA2. Röviden szóba került még a 7 nm-es csíkszélesség is, amellyel kapcsolatban Dr. Lisa Su elmondta, a termelés még mindig szoros egy kissé az AMD számára – ezzel arra utalhatott, nagyobb gyártókapacitásra tartanának igényt a TSMC-nél.

Galéria megnyitása

A Semi-Custom részleg már megkezdte a következő generációs SoC egységek szállítását, ezek a Play Station 5 és az XboX Series X fedélzetén kapnak helyet, az ünnepi időszakban pedig már megfelelő mennyiségben rendelkezésre állhatnak az új játékkonzolok. Az egyedi SoC egységek forgalma az aktuális negyedéves eredményeket már befolyásolja majd, ám a pontos számokat majd csak később láthatjuk.

Jövőre, azaz 2021-ben érkezhetnek az RDNA3 alapú videokártyák, amelyek már fejlettebb gyártástechnológiát használnak – itt konkrétan nem mondták ki, hogy a 7 nm-es csíkszélesség második generációjáról, vagy éppen az 5 nm-es csíkszélességről van-e szó, de idővel ezzel kapcsolatban is lesz hivatalos tájékoztatás.

Az elkövetkező időszak tehát érdekesnek és izgalmasnak tűnik. A várakozások szerint szeptemberben nem csak a ZEN 3 architektúrát használó asztali processzorok, de az első RDNA2 alapú videokártyák is bemutatkozhatnak, valamint arra is van esély, hogy a Renoir asztali APU egységek is elindulnak a DIY piac felé.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap