John Carmack beperli a Zenimaxot

22 és fél millió dollárt szeretne kapni tőlük.

John Carmack beperli a Zenimaxot

A ZeniMax és az Oculus bírósági háborúja lassanként egy dél-amerikai szappanoperába illene. Mi is írtunk a kezdetekről, a per indulásáról, az ítéletről és a ZeniMax további lépéseiről, ezúttal azonban John Carmack perelte be (perelte vissza?) a céget.

A ZeniMax azzal vádolta Carmackot, aki korábban a Bethesda istállójához tartozó id Software-nél dolgozott, most pedig az Oculus CTO-ja, hogy ellopott néhány dokumentumot a cég fejlesztői eszközéről, miközben megkísérelte eltüntetni a bizonyítékokat. A ZeniMax eredetileg négymilliárd dollárt követelt, ebből lett végül az összesen 500 millió dollárnyi büntetés.

Carmack az ítélet kihirdetése után a Facebookon osztotta meg, mennyire nem tetszik neki az egész dolog, kijelentette, hogy sosem próbált meg eltüntetni semmilyen bizonyítékot, minden adattal el tud számolni és egyébként is utálja, ha perlik.

Galéria megnyitása

Carmack igazi célpontja azonban a ZeniMax szakértője volt, aki szerint az Oculus által alkalmazott módszerek az eredeti forráskód nem szó szerinti másolatai. Carmack szerint ez nem volt igaz, az Oculus munkatársainak nem volt hozzáférésük az id Software C++ VR kódjához, csak egy demóból származó apró részlethez. Úgy vélte, a szakértőt jobban érdekelte a ZeniMaxtól kapott pénz, mint az igazság.

A ZeniMax erre úgy válaszolt, hogy a bíróság független szakértője szerint Carmack merevlemezének 92 százalékát letörölték, miután tudomást szerzett a perről, illetve az Oculus programozói maguk ismerték el, hogy a ZeniMax tulajdonát képező kódot használtak.

Carmack most beperelte a céget, méghozzá azért, mert szerinte a ZeniMax nem fizette ki az id Software megvásárlása után esedékes 150 millió dollár utolsó részletét 2009-ben. Carmack az id Software társalapítója volt, így állítása szerint még 22 és fél millió dollár jár neki, amit a ZeniMax nem akar átutalni.

A cég természetesen válaszolt a vádakra: ahogy írták, áttekintették az anyagot és minden alapot nélkülözőnek találták, ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Carmack már az Oculus-perben viszontperelte őket munkavállalói szerződésének megsértéséért, de a bíróság nem adott neki igazat, sőt, bebizonyosodott az ominózus adattörlés ténye is. A ZeniMax szerint Carmack semmiféle megbánást nem tanúsít és ignorálja a bizonyítékokat saját törvénysértő cselekedeteivel kapcsolatban, most pedig újra próbálkozik – ők a maguk részéről állnak elébe.

Erre csak annyit tudunk mondani: folytatása biztosan következik…

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap