Jobb kamerás lehetőségekkel, gördülékenyebb kezeléssel jön az Android 12

Az Android 12 DP3 a webes hivatkozások működésére, a haptikus visszajelzésekre és még néhány egyéb területre lesz hatással.

Jobb kamerás lehetőségekkel, gördülékenyebb kezeléssel jön az Android 12

Ahogy azt a Google előre jelezte, még áprilisban előrukkolt az új operációs rendszernek a sorban következő harmadik fejlesztői előzetesével. Természetesen itt mér kisebb újítások vannak, mint a korábbiakban, szép lassan kezd a Google csapata áttérni a stabilitás növelésére. Következő körben már az első bétára lehet számítani, ha minden a cég tervei szerint alakul.

Februárban indította el a Google az Android 12 operációs rendszert az első fejlesztői előzetessel, majd márciusban befutott a második, és most, valamivel több mint egy hónap elteltével számolhatunk be a DP3 kiadás megjelenéséről. A mostani frissítés hatással lesz az alkalmazásindítás élményére, a kamerás és videós képességekre, valamint az engedélyekre, amiket a programok kaphatnak a működésükhöz.

A programok nagyon gyorsan indulnak már egy átlagos okostelefonon napjainkban, de ettől függetlenül az élmény szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy mi történik az applikáció ikonjának a megbökése és a szoftver betöltése között. Ezért a Google egy új animációt használ, amit a fejlesztők testre is szabhatnak majd. Az app ikonja egyedi módon változhat majd a töltés alatt, animálható is, és a képernyő átmenetének a módja is testre szabható.

A Google változtatott a pontos időzítőknek a működésén, ezt is engedélyhez kötötte. Az appok ugyanis néha indokolatlanul használnak pontos időzítőket, amivel képesek az akkumulátort gyorsabban meríteni. Ugyanis a nem pontosan meghatározott jelzésekhez képest ezek több energiát emésztenek fel, főleg akkor, ha nagy mennyiségben használja valaki. Ezeket az engedélyeket a beállításokban a speciális app elérési engedélyek körében lehet majd kezelni.

Galéria megnyitása

A webes hivatkozások ettől kezdve már az alapértelmezettnek kiválasztott böngészőben fognak megnyílni. Nem kell majd ezeket folyamatosan megerősíteni, ami azért eléggé zavaró volt a különböző készülékek esetében. A jövőben már nem kel minden alkalommal az alkalmazásválasztó ablakkal farkasszemet nézni.

A gazdagabb haptikus élményért a Google az Android 12-től lehetőséget nyújt majd arra, hogy a fejlesztők a rezgéseket is testre szabják, és úgy alakítsák, hogy azok jellegzetesek legyenek. Ez főleg a játékokban lehet majd egy nagyon hasznos eszköz a fejlesztőknek, de persze más egyéb programokban is érdekes lehet ez. Így jobban ki lehet majd használni az új, többtengelyes, fejlett rezgőmotoroknak a képességeit is.

Az Android 12 esetében kameránál egyszerűbbé válik olyan funkciókat implementálni, mint a szoftveresen kialakított bokeh effektus, a fejlett HDR, az összetett éjszakai mód, és lehetne még ezeket sorolni. Mostantól az Android önállóan támogatja majd azokat a kamerás képességeket, amik a pixelek összevonására szolgálnak. Ma ez már szinte az összes új középkategóriás mobilnál megvan, szóval a Google nem siette el a dolgot. De ettől kezdve a Quad és Nona Bayer szűrős kameráknak a használatához nem kell majd a fejlesztőnek extra munkát végeznie. A Google jobb képminőséget és esti fotós képességet ígér, ami megszokott ezeknél a kameráknál.

Elérte a Google, hogy a gépi tanulási folyamatok nagyobb tempóval menjenek. Az előrelépés érdekében a vállalat bevezetett egy sor olyan új eszközt a fejlesztők számára, amikkel a munka hatékonyabbá tehető. És az ML gyorsítónak a meghajtója ettől kezdve már frissíthető lesz majd a teljes platform frissítése nélkül is, a Google Play szolgáltatáson keresztül. Ennek köszönhetően a teljesítményt érintő fejlesztések és a hibajavítások adott esetben hamarabb érhetik majd el a felhasználókat.

Végül a Google még azt is elmondta, hogy ettől kezdve a programoknál már sokkal rugalmasabban lehet majd kezelni a biztonsági mentések konfigurációját. Az XML konfigurációs formátumot frissítette a Google. Ennek köszönhetően a fejlesztők maguk határozhatják majd meg, hogy milyen információk, paraméterek kerüljenek mentésre.

Ahogy eddig is, a fejlesztői előzetesek csak a referencia készülékeken próbálhatóak ki. A Google az Android 12 esetében a Pixel 3-ig támogatja visszamenőleg az okostelefonokat. Azok a felhasználók, akik már telepítették valamelyik korábbi kiadását az újdonságnak, már OTA módon fogják kapni a frissítést, így teljesen kényelmesen lehet majd ezt használatba venni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap