Shop menü

ITT A TIKTOK FIZETŐS FUNKCIÓJA: JÖHETNEK A 20 PERCES VIDEÓK, AKÁR CSILLAGÁSZATI ÁRON

A TikTokon a fizetős tartalmakat kollekciókban lehet majd megosztani, és a korábbinál lazább korlátok vonatkoznak a fizetős felvételekre.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Itt a TikTok fizetős funkciója: Jöhetnek a 20 perces videók, akár csillagászati áron

Series néven indítja el a TikTok a fizetőfalas lehetőséget a platformon. Az embereknek ezentúl lehetősége lesz úgy megosztani videókat, hogy azokat csak előfizetők láthatják. Az pedig, hogy mennyiért biztosítják az előfizetési lehetőséget, nagyon tág határok között fog mozogni.

A bevételszerzési lehetőségek nagyon sokáig egyáltalán nem voltak megoldva a TikTokon, de a szolgáltatás ennek ellenére is a csúcsra tudott törni. Viszont be kellett látnia, hogy a minőséget csak akkor tudja emelni, ha elkezd monetizációs opciókat nyújtani. Ma már többféle forrásból is lehet bevételt nyerni a TikTokon, és a Series lett a legújabb opció, egyben pedig talán a legjobban kontrollálható is.

Galéria megnyitása

A videószériák minden esetben csak egy adott összeg kifizetését követően lesznek megtekinthetők, és ezeket nem lehet majd a végtelenségig szaporítani. Egy Series összesen 80 videót foghat majd össze, több videó ezekbe nem lehet majd összefogni. De a videókra kevésbé szigorú megkötések vonatkoznak például a hossz szempontjából, pénzért ugyanis már akár tartalmasabb, 20 perces videót is fel lehet majd tölteni a TikTokra. Eddig 10 perc volt a felső plafon minden körülmények között, de elég kevés olyan felvétel volt, ami ezt kihasználta.

A tartalomgyártók beállíthatnak majd 1 vagy akár 190 dolláros előfizetői összeget is.

Átszámolva – a jelenlegi árfolyamok mellett –, akár 68 ezer forintos összegről beszélünk egy-egy Series esetében. A videósok a saját beletett munkájukat mérlegre téve állíthatják be, hogy mennyi legyen egy szériánál a kifizetendő összeg. Azért is adott meg tág határokat a TikTok, hogy a tartalomgyártók figyelembe tudják azt venni, hogy az általuk megcélzott réteg mennyire tehetős, illetve, hogy tudjanak ahhoz igazodni, hogy a hasonló videókat mekkora összegért cserébe értékesítik más platformokon.

Oktatóvideók, tanácsadások, szórakoztató műsorok, nagyobb költségvetéssel készülő felvételek kerülhetnek majd ezekbe a fizetőfallal „védett” gyűjteményekbe. A TikTokon nagyon változatos a tartalomkínálat, mivel egyre több érdekes ember használja, és már nem kizárólag a fiatalok szórakoztatására szolgál a platform. Az ilyen fejlesztések révén pedig még többen kaphatnak kedvet ahhoz, hogy megjelenjenek a készítők oldalán.

Galéria megnyitása

Ezzel az újítással a TikTok borsot törhet a Patreon és más hasonló szolgáltatások orra alá. Az OnlyFanst pedig csak azért nem említenénk, mert a Series esetében a videóknak tartalmi szempontból olyan előírásoknak kell majd megfelelnie, mint eddig bármilyen más rövid videónak. Ebből a szempontból tehát nem lazít a szigoron a cég, és például erotikus felvételeket nem lehet megosztani a fizető közönséggel. Fontos, hogy a szabályokat itt továbbra is be kell tartani.

Eleinte a Series teljes bevétele a készítők zsebébe fog vándorolni. Illetve csak vándorolna, ha nem lenne a piacterek kötelező sarca itt is érvényben: 30 százalékról le kell mondania a videósoknak, a többit megtarthatják. Arról egyelőre egyáltalán nem beszélt a TikTok, hogy neki milyen részesedést kell majd fizetni, ez még úgyis a jövő zenéje. Valószínűleg a vállalat kivárja, hogy milyen lesz az újítás népszerűsége, és ennek fényében fogja azt eldönteni, hogy magának mekkora szeletet vág a bevételi „tortából”.

Az előfizetési lehetőséget lehet majd a hétköznapi videókban reklámozni, ezekben elhelyezhető lesz a Series szekcióhoz vezető hivatkozás. Emellett pedig az emberek a profiloldalukon is kiemelhetik majd a szériák hivatkozását, az előfizetési lehetőséget. Egyelőre csak a felhasználók egy szűk része próbálhatja ki a Series funkciót, most még teszteli a rendszert a TikTok, fokozatosan nyílik majd meg. A cél természetesen az, hogy bárki készíthessen olyan videókat, amiket csak a fizető vendégek tekinthetnek meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére