Hűtése miatt kritizálják a leggyorsabb MacBook Prót

A napokban több teszt is azzal a konklúzióval zárult, hogy a Core i9-es processzorral szerelt MacBook Pro hűtése nincs a helyzet magaslatán, hiszen egyes tesztekben a csúcsprocesszor még Core i7-es sorozatú társánál is lassabb. Közben már a vásárlói tapasztalatok is szállingóznak, amik megerősítik a tesztek állításai.

Hűtése miatt kritizálják a leggyorsabb MacBook Prót

Az Apple MacBook Pro sorozatának legfrissebb tagjai nemrégiben mutatkoztak be. Az új modellek ugyanolyan amerikai listaárakkal érkeztek, mint előző generációs tagjaik, ám a hazai fizetőeszköz, a forint dollárral és euróval szembeni gyengülése miatt minden eddiginél többe kerülnek a friss konfigurációk. A 15,6 hüvelykes csúcsmodellért 2 465 190 forintot kérnek, amennyiben a 16 GB-nyi rendszermemória helyett 32 GB-ra vágyunk, az adatok tárolását pedig nem az alap 512 GB-os, hanem a 4 TB-os SSD-re szeretnénk bízni. Alapkiszerelésben ez a modell „csak” 1 154 790 forintba kerül, vagyis 94 80 forinttal drágább, mint Core i7-es társa – ennyi ugyanis a processzor-felár.

Újítások a házon belül

Az új noteszgépekkel kapcsolatban korábban már kiderült egy s más, mikor az iFixIt munkatársai szétszedték az egyik példányt. Például napvilágot látott a harmadik generációs pillangómechanikás billentyűzet, amely már szilikonfóliát tartalmaz, így a mechanika védett a porral, kisebb morzsákkal és a folyadékcseppekkel szemben – ezek korábban sok problémát okoztak, még hivatalos szervizprogram is indult a meghibásodó billentyűzetek miatt. Gyanítható volt, hogy a billentyű-mechanika köré azért került szilikonfólia, hogy a pillangómechanika védelmet kapjon és strapabíróbb legyen – ezt aztán az Apple is elismerte. Korábban a 13,3 hüvelykes MacBook Pro belsejét már megmutattuk, azóta viszonta 15,6 hüvelykes modellről is készült egy videó, hála az iFixIt munkatársainak. Ezaz alábbiakban látható.

A szétszedett MacBook Pro esetében feltűnhetett az is, hogy hűtés terén semmiféle módosítást nem eszközöltek a gyártó szakemberei, vagyis a nagyobb teljesítményű hardvert is ugyanaz a megoldás hűti, ami az előző generáció esetében már bizonyított. Az új generációs processzorok papíron ugyanúgy 45 wattos TDP kerettel gazdálkodnak, mint elődeik, a lassabb modelleknél pedig arra is van mód, hogy a TDP keretet 35 wattra konfigurálják, így az órajelek picit csökkenhetnek. Erre a jelek szerint nem került sor, vagyis minden új processzor az Intel Ark adatbázisában található órajeleken ketyeg.

Hamar túlmelegednek a legújabb MacBook Pro modellek?

A napokban viszont megérkeztek az első tesztek, amelyek az új noteszgépek képességeit vizsgálták. A legnagyobb figyelmet Dave Lee YouTube videója kapta, amelyben a legdrágább, Core i9-8950HK processzorral szerelt MacBook Pro látható. A mérések szerint Adobe Premiere Pro alatt videó kódolásakor túlmelegedett a Core i9-es processzor, így az órajel a vártnál alacsonyabban alakult (throttling), ami rányomta bélyegét a teljesítményre is. A 2017-es, négymagos Core i7-es processzorral szerelt modellhez képest négy perc hátrányba került a hatmagos Core i9-es konfiguráció, azaz 39 perc alatt végzett a feladattal, míg a korábbi modell 35 perc elteltével már kész volt. A youtuber a látottak alapján arra gyanakodott, hogy a noteszgép hűtése nem megfelelő, így fagyasztóba helyezte azt, majd ismét lefuttatta a teszteket, ám ekkor már nyoma sem volt a túlmelegedésnek, az eredmény pedig sokkal jobb lett: a korábbi 39 perces eredmény 27 percre javult. Persze efféle extrém hűtéssel nem érdemes kísérletezni, ugyanis a forrósodó alkatrészeken kicsapódhat a pára, ami könnyen a noteszgép pályafutásának végét jelentheti.

A fenti teszt alapján elsőre úgy tűnhetett, csak egy „hibás” modellt sikerült kifogni, amelynél gondok vannak a hűtéssel, de a probléma valószínűleg nem általános. Hatörténetesen tényleg hibás darabról lenne szó, az egyébként szintén komoly bajlenne, hiszen mégiscsak egy felsőkategóriás, méregdrága MacBook Próról van szó. Az elmúlt két napban megjelenő információk és tesztek alapján egyre inkább úgy tűnik, nem egyetlen modellel van baj, hiszen többen is megerősítették, új Core i9-es MacBook Prójuk szintén hasonló tüneteket produkál. A tulajdonosok a Reddit virtuális hasábjain adtak hangot csalódottságuknak itt és itt.

Közben az Apple Insider munkatársai is leteszteltek egy-egy új MacBook Pro noteszgépet, ők ráadásul nem csak a Core i9-es, hanem a Core i7-es modellre is szert tettek, így átfogóbb képet mutatnak. Mindkét konfiguráción a CineBench R15 tesztjét futtatták, méghozzá 10 alkalommal, majd az eredményeket átlagolták. A Core i9-es processzor esetében az első tesztnél 4,17 GHz-es maximális Turbo Boost órajelet sikerült elérni, majd ez gyorsan 3,86 GHz-re csökkent, míg a CPU el nem érte a 100 Celsius fokos hőmérsékletet. Ekkor az órajel 2,57 GHz-re csökkent, a hőmérséklet pedig 84 Celsius fokra mérséklődött. A tesztek során a processzor órajele 2,33 és 2,9 GHz között helyezkedett el, de további néhány mérés futtatását követően 2,02 GHz-es minimális és 2,65 GHz-es maximális órajelet tapasztalta a tesztelők. Az első teszt eredménye még 921 pont lett, ami másodjára 877 pontra romlott, a 10 tesztből álló átlag pedig végül 906 pont lett.

A Core i7-es processzorral szerelt változatnál hasonló tapasztalatokat szereztek. Az a modell csak 3,8 GHz-es maximális Turbo Boost órajel elérésére volt képes, a tesztek során pedig többnyire 2,3 és 2,6 GHz közötti órajelet alkalmazott a rendszer, csak úgy, mint a Core i9-es processzornál. Ennek eredményeként a 10 teszt eredményének átlaga 916 pont lett, vagyis a Core i7-es modell gyorsabb volt a Core i9-esnél, még ha nem is sokkal.

Galéria megnyitása
Balra a gyári állapot, jobbra a fagyasztós extra hűtés eredménye (Forrás: 9to5mac)

Az említettfagyasztós trükköt egyébként a 9to5 Mac munkatársai is kipróbálták, igaz, ők Final Cut Pro Xalatt vizsgálták a noteszgép teljesítményét, de ugyanarra a megállapításra jutottak, mint a fentebb említett youtuber: az extra hűtés nagyon jót tett a teljesítménynek.

A korábbi tapasztalatok alapján a többi gyártó Core i9-es processzorral szerelt noteszgépeinél is tapasztalható némi throttling, amelynek mértéke változó, de ilyen radikálisan egy sem viselkedik. Persze azok a noteszgépek nem is ilyen vékonyak, de ez már egy másik történet. És az almás noteszgépeknél sem példa nélküli a jelenség, hiszen korábban is tapasztalták a felhasználók a throttling-jelenséget, de ennyire nem volt zavaró, talán azért is kapott ez az eset most nagyobb figyelmet. Ami jó, mert így legalább mindenképpen lépnie kell valamit a gyártónak, hogy csalódott vásárlóit kompenzálja és megnyugtassa.

Milyen lépések várhatóak?

Amennyiben a jelenség valóban nem egyedi és elég sokan panaszkodnak miatta, elképzelhető, hogy az Apple kiad egy szoftverfrissítést, ami módosítja a processzorok és/vagy a hűtőventilátorok üzemi karakterisztikáját. CPU fronton elképzelhető a maximális fogyasztás korlátozása és így az órajelek csökkentése, ami jótékonyan hathat a teljesítményre, hiszen kevesebb ideig működne az adott központi egység alacsonyabb órajelen, ígykevesebbszer melegedne túl, mint most. A ventilátor üzemi profilját szintén áthangolhatják az Apple fejlesztői, így az hamarabb kapcsolhat magasabb fordulatszámra, mint korábban – ezt esetleg opcionális üzemmód keretén belül is tálalhatják, hogy aki hajlandó némi teljesítményt feladni a csendesebb működésért cserébe, szintén megkapja, amit szeretne.

Az Apple egyelőre hivatalosan még nem reagált a panaszokra, az Intel sajtóosztályaazonban a Gizmodo kérdésére elmondta, fontosak nekik a vásárlók visszajelzései, így szoros együttműködést folytatnak OEM partnereikkel, hogy kivizsgálják az ügyet. Tájékoztatást csak későbbre ígértek. Ahogy bármilyen friss információ érkezik az ügyben, természetesen beszámolunk róla.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward