Huawei Watch GT 2 – nagy lépés előre

Hosszú üzemidő és lenyűgöző dizájn, sok-sok funkcióval és néhány szoftveres gyengeséggel.

Huawei Watch GT 2 – nagy lépés előre

90 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
90
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A népszerű előd után megérkezett a Huawei legújabb okosórája, a Watch GT 2, amely kapcsán az első reakciónk az lehet, hogy óriási, a második pedig, hogy egészen gyönyörű. Én a nagyobbik, 46 milliméteres változatot teszteltem, ami kapcsán egy kicsit aggódtam is, hogyan fogok kibírni egy ilyen méretű órát a kezemen. Kellemesen meglepődtem: a kijelző kényelmesen felfeküdt a csuklómra, és az órához kapott széles szíjakkal úgy sikerült rögzíteni azt, hogy abszolút kellemes volt, és sem alvás, sem sportolás, sem a mindennapi tevékenységek során nem zavart.

Alapból minden csuklóra szerelhető kütyüt napokig szoknom kell, mire végre már nem idegesítenek, de jelen esetben ez egyáltalán nem volt gond. Szóval aki hozzám hasonlóan kényes ilyen szempontból, vagy akit a méret tart vissza, hogy hasonló órát vegyen, annak bátran mondhatom, hogy ha jól van megcsinálva a termék, egészen vékonyka csuklón is teljesen jól hordhatók ezek az eszközök. (Az órának egyébként létezik egy eggyel kisebb, 42 milliméter átmérőjű változata is, de ennek kapcsán fontos tudni, hogy ez fele olyan hosszú üzemidővel bír, és nem támogatja a Bluetooth-hívásokat.)

Impresszív akkumulátor

Utóbbi azért is fontos információ lehet, mert a nagyobbik változaton az akku tényleg atom lett: 12 napig hordtam éjjel-nappal úgy, hogy az állandó számlapon kívül minden funkció ment rajta a pulzusméréstől kezdve a stresszteszten át az alvásfigyelésig. Közben sportoltam is, és ez idő alatt 60 százalékot merült, vagyis a két hetes névleges üzemidő ebben az esetben valóban megállja a helyét, sőt. A töltés pedig az előző verziónál már megszokott kerek, mágneses dokkolónak köszönhetően könnyen, gyorsan (1–2 óra alatt) és biztonságosan megoldható.

Galéria megnyitása

Praktikus elegancia

A Watch GT 2 nagyobbik változata 1,39 hüvelykes, 454 x 454 pixeles AMOLED kijelzővel rendelkezik, amelyet elegáns, az első változathoz képest szolidabb funkciógyűrű vesz körül. Utóbbi immár nem a képernyő síkjában, hanem a megdöntött peremrészen kap helyet. A kijelzőt 3D üveg fedi, amely nagyon strapabírónak tűnik, ráadásul nemcsak a port és a vizet taszítja, de az ujjlenyomatok sem látszanak meg rajta.

A képernyő természetesen érintésérzékeny, de a fémvázon kívül két fizikai gomb is van. Ezekkel lehet ki- és bekapcsolni az órát, feloldani a képernyő zárolását (ez részemről egy nagy piros pont, mert így nincs a véletlen mozdulatokra a menün végigzongorázás), és az alsó gombhoz tetszés szerint azt a funkciót rendeli hozzá az ember, amelyiket akarja. A ház és a kijelző együttesen nagyon elegáns benyomást kelt, a képminőség pedig egészen lenyűgöző.

A külcsínt még inkább feldobja, hogy sokféle számlap közül lehet válogatni a klasszikus órákat idéző dizájnoktól kezdve a színes vagy éppen minimalista formátumokig, és persze azt is ki lehet választani, hogy mit jelezzen ki a számlapon az óra.

Galéria megnyitása

Impozáns belbecs

A beüzemeléshez le kell tölteni a Huawei Health alkalmazást, majd párosítani az eszközt – ez androidos telefonnal pofonegyszerűen ment –, és már működik is minden. (A rendszer egyébként egy ideje már magyarul is tud, csak valamiért csuklóból az angolt sikerült beállítanom a kezdetek kezdetén, és erre csak most jöttem rá.)

A kijelző alapvetően a beállított tétlenségi idő után kikapcsol, illetve be lehet állítani, hogy a csukló emelésére aktiválódjon (ezt a funkciót időzíteni is lehet, vagyis például éjszakára kiiktathatjuk, ahogy az értesítéseket is lehet időzítve szüneteltetni). Ezen kívül lehetséges állandó számlapot is használni, ez azonban eléggé eszi az akkut, és a választék sem olyan nagy és szép, mint a funkcionális számlapoknál.

A számlapot jobbra elhúzva láthatjuk aktuális pulzusgörbénket, aztán a stressz szintjének aznapi alakulását, az aktuális időjárást, majd a zenelejátszót, végül aznapi mozgásteljesítményünket. A gombokat megnyomva pedig előjön a menü, ahol a legkülönbözőbb funkciók közül válogathatunk. Az óra 15 különböző mozgásformát támogat az úszástól az evezésig. Személyi edzőként is használható, hiszen a futáshoz többféle, különböző nehézségű edzéstervet is tartalmaz. Mivel pedig GPS-es, és a zenéknek is van tárhely rajta, azt is megtehetjük, hogy telefon nélkül indulunk el kocogni vagy evezni.

Galéria megnyitása

A GT 2 nagy újdonsága, hogy van rajta hangszóró és mikrofon is (de emellett persze továbbra is vízálló), így ha a telefon Bluetooth-távolságban van, ezen úgy fogadhatjuk vagy kezdeményezhetjük a hívásokat, hogy a telefonon keresztül beszélünk. És az órán ennek köszönhetően akár hangosan is lehet zenét hallgatni, ha valaki erre vágyik.

A megszokott fitneszfunkciók közül megvan minden az órán. Az edzések kapcsán rengeteg információt begyűjt a rendszer, az úszások során például akár 25 méteres hosszokra lebontva is megtekinthetjük teljesítményünket. Az óra új változata ráadásul úszás közben is méri a pulzust. Az úszás kapcsán ugyanakkor a jelek szerint a Huaweit sem kerüli el a fitneszkütyük azon gyerekbetegsége, hogy a hosszak számolását megzavarja, ha az ember hátúszásra vált. Ilyenkor sajnos a GT 2 is hajlamos vagy plusz hosszokat hozzáadni, vagy figyelmen kívül hagyni az aktuálisat. Ezt leszámítva azonban a mérésekre egyáltalán nem lehet panasz.

Adatelemzés felső fokon

A pulzusmérő mellé a gyorsulásmérőn, a giroszkópon, a környezeti fényérzékelőn és a kapacitív érzékelőn kívül egy geomágneses érzékelő és egy légnyomásszenzor is helyet kapott, így az óra iránytűként és barométerként is használható. De a menüben ezeken kívül egy sor más funkció is akad, például van rajta zseblámpa, illetve egy relaxáló alkalmazás is, amely utasításokat ad, hogyan lélegezzünk, hogy mondjuk egy stresszes helyzetben megnyugodjunk.

A legviccesebb feature címe pedig az ismeretségi körben végzett felmérések alapján egyértelműen a telefonkereső funkcióé, ez ugyanis nem egyszerűen sípolásra bírja a mobilunkat, hanem azon egy magas női hang kiabálni kezdi, hogy „Hey you, I am here!”

Galéria megnyitása

A pulzusmérő és az alvásfigyelő is impozáns, mind az órán, mind az alkalmazásban. A rendszer egy mesterséges intelligencia segítségével elemzi az adatokat, és hasznos tanácsokat (illetve tényleg jó szakirodalmat) ad például azzal kapcsolatban, hogyan javítható az alvásminőségünk. Szintén nyerő húzásnak tűnik, hogy a különféle grafikonok kinagyíthatók teljes képernyőre, ahol rá lehet közelíteni a részletekre is.

Szoftveres gyengélkedések

A végére hagytam a negatív pontokat. Annak idején a Watch GT kapcsán is sok panasz volt a szoftveres gyengeségekre, és bár a GT 2 sok tekintetben előrelépést jelent, még van hova fejlődni. Amellett ugyanis, hogy a rendszer funkciói nagyon sokfélék és remekül testre szabhatók, ami nagyon dicséretes, az idő egy részében egyszerűen nem működnek. Ez bizonyos esetekben csak kicsit zavaró, például amikor a csukló felemelésére aktiválódó számlap hol aktiválódik, hol nem.

Galéria megnyitása

Az viszont kifejezetten bosszantó, amilyen hektikusan a rendszer az értesítéseket kezeli - már amikor kezeli. Bár egy ekkora kijelzőn akár teljes e-maileket is kényelmesen át lehetne futni, a közel két hét alatt semmilyen varázslással nem sikerült megoldanom, hogy a telefonomra érkezett levelekről az értesítések az órán is megjelenjenek. Erre egyébként netes berkekben is sokan panaszkodnak, és a beszámolók alapján úgy tűnik, hogy jelenleg azt sem lehet megmondani, hogy melyik gyártó telefonjainál fog működni ez a kapcsolat, az e-mailes értesítések ugyanis típusonként eltérően hajlamosak megérkezni, vagy nem megérkezni az órára.

A többi alkalmazással sokkal jobb a helyzet: a hívások, illetve a chatprogramok, a híroldalak és a naptár értesítései is képesek voltak megjelenni a telefonon, de sajnos itt is probléma, hogy nem mindig működik az átvitel. Mivel voltak időszakok, amikor a maileken kívül minden átment, valószínűleg a jövőben a frissítésekkel javulhat a helyzet, egyelőre azonban elég kaotikusnak mondható az értesítések kezelése, ami eléggé megnehezíti ezen irodai és kommunikációs funkciók kiaknázását.

Tehát a Huawei Watch GT 2 rendkívül impozáns, gyönyörű, kényelmes és praktikus, nagyon sok lehetőséget hordozó eszköz, a funkciók egy része azonban a szoftveres problémák miatt nem vagy nem mindig működik. Ezeket remélhetőleg a frissítések során sikerül majd orvosolni, így a rendszer minden elemében felnőhet a kitűnő hardveres megoldásokhoz.

Galéria megnyitása

Specifikációk – HUAWEI WATCH GT 2 (46 mm):

 • Méretek: 45,9 x 45,9 x 10,7 mm; csuklóméret: 14 ~ 21 cm
 • Súly: kb. 41 g (szíj nélkül)
 • Szín, anyag: óratok – fekete és titáninszürke rozsdamentes acél, fém + műanyag, szíj – barna bőr, fekete szilikon
 • Kijelző: 1,39 hüvelykes AMOLED 454 x 454 HD
 • Operációs rendszer: LiteOS
 • GPS: támogatott
 • Érzékelők: gyorsulásmérő, giroszkóp, geomágneses érzékelő, optikai pulzusmérő, környezeti fényérzékelő, légnyomás érzékelő, kapacitív érzékelő
 • Akkumulátor üzemidő: 14 nap átlagos felhasználás mellett
 • A töltő feszültsége és áramszükségletei: 5V 0,5A / 1A / 1,5A / 2A
 • Vízállóság: 5 ATM
 • Rendszerkövetelmények: Android 4.4 vagy későbbi verzió, iOS 9.0 vagy későbbi verzió
 • A doboz tartalma: Watch GT 2 két szíjjal, töltőbölcső, töltőkábel, rövid útmutató

Összefoglalás

Huawei Watch GT 2 – nagy lépés előre

Huawei Watch GT 2 – nagy lépés előre

Huawei Watch GT 2 – nagy lépés előre
Szerzői értékelés
90
%
A hardver gyakorlatilag tökéletes, de a szoftveren még van mit javítani.
Két hetes üzemidő, praktikus és személyre szabható, kényelmes, elegáns.
Az értesítések kezelése hol működik, hol nem, és ez a probléma más funkciók kapcsán is előjön.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap