Huawei P40 Pro - fényképezőgép helyett

A Huawei nagyon felpörgette a fejlesztéseket: hardveresen kiváló a készülék, de a szoftveren elcsúszik az egész. Fog ez változni valaha?

Huawei P40 Pro - fényképezőgép helyett

85 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
85
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Bár nagyon sok tényező próbálja fékezni, de a Huawei nem állt le a fejlesztéssel, sőt, ismét egy új csúcsmodellt tesztelhettünk, pedig még jóformán a Mate 30 Pro-n sem száradt meg a festék. A P széria is kapott egy új üdvöskét (pontosabban négyet is), mi most a sorban harmadikat próbáltuk ki. Fölé pozícionál majd egy izmosabb készüléket a gyártó a rivális Samsung Galaxy S20 Ultra ellen, ha át nem írja a terveket egy aprócska kórokozó.

Nyílt állásfoglalás továbbra sincs a Huawei vs. Amerika melodrámában, néha már majdnem úgy tűnik, mintha tűzszünet lenne, hiszen egy ideje nem kapunk minden nap új híreket a csörte aktuális állásáról. Úgy tűnik, Kína tehetetlen Trump versenykorlátozó lépéseivel szemben, de azért azt a szívességet nem tették meg neki hogy bedobják a törülközőt. A Huawei - ha lehet - még nagyobb erőbedobással tervez,fejleszt, hiszen egyetlen esélyük az előremenekülés és a teljes függetlenség. Ennek a háborúnak a legfrissebb eredményét tarthatjuk most a kezeink között.

Galéria megnyitása

A legutóbbi csúcskészülék ami nálam landolt a Mate 30 Pro volt. Már akkor sem igazán tudtam elképzelni, hogy egy mobiltelefonba milyen funkciót lehet még belepasszírozni, hogy ne csak izzadtság szaga legyen a dolognak, hanem valóban úgy érezzük, hogy többet kapunk a pénzünkért. Itt már akkora összegekről beszélünk, amiből akár használt autót is vehetünk, tehát nem árt ha tényleg fontos funkciókat kapunk a telefonálási képesség mellé.

Tesztünk alanya a P40 Pro készülék. A korábbi szériáknál megszokhattuk, hogy létezik "sima" - tehát utótag nélküli - masina, és általában kapunk egy Lite és egy Pro verziót, a sima alá illetve fölé pozicionálva. Az idei év egy kicsit más lesz, hiszen a mobilgyártók valami fura becsípődés eredményeképp nem elégednek meg azzal hogy van egy gyengébb tudású, egy alap és egy feltuningolt változat, hanem még rátesznek egy lapáttal a kínálat tetejére, nyilván a vaskosabb profit érdekében. Olyan mobilokat is létrehoznak, amik überdrágák, de azért a Pro verzióknál nem tudnak sokkal többet.

Galéria megnyitása

A P40 Pro esetében egy immár 6.58"-ra hízott kijelzőt csodálhatunk, ami OLED technológiával készült. A telefon főbb méretei nem nőttek nagyobbra emiatt, de a minden oldalán lekerekített kijelző nagyobb átmérőt eredményez. Fizikailag minimálisan nagyobb egy Mate 20 Pro-nál és egy leheletnyivel (20 grammal) nehezebb is annál. Kézben tartva kellemes a fogása, nekem a súlya is pont megfelelő, egyáltalán nem zavaró az a 209 gramm amivel mérlegel, bármennyire is a lélektani 200 felett van. A tesztkészülék mellé kaptunk egy átlátszó szilikon tokot is, ami stabil fogást biztosít, cserébe továbbra is gyönyörködhetünk a készülék matt ezüst zúzmara színében.

A készülék a megszokott, elegáns, kemény fehér dobozban érkezett, visszafogott márkajelzésekkel tarkítva. Benne a szokásos körítést találjuk, úgymint a 40 Wattos töltőadaptert, egy USB-C fülhallgatót, egy USB-C kábelt, a SIM-tűt, a garanciális információkat, valamint a felhasználói kézikönyvet.

Galéria megnyitása

Első indításkor és a használat alatt is piszok gyors. Alapértelmezetten már gesztus vezérléssel működik, viszont a Mate 30 Pro-val ellentétben itt még kapunk fizikai gombokat az audio vezérléséhez. Ez, és a ki-bekapcsoló gomb töri csak meg a letisztultságot, bal oldalt semmi nem akadályozza a telefon élének végigsimítását. Alul találjuk a SIM tálcát, az USB-C csatlakozónkat valamint a hangszórót, felül pedig a beszédmikrofon apró ponttal jelzi csak jelenlétét.

Galéria megnyitása

Ez eddig semmi különleges, egy klasszikus felosztás, bár a körbe mindenhol lekerekített kijelző azért megér egy misét. Élmény lehet gyártani és biztosan nagyon könnyű lesz rá fóliát is találni. Viszont a minőségérzetnek egy hatalmas pluszpontot ad. Természetesen ezen a szinten már elvárható a lehető legjobb összeszerelési minőség: nulla illesztési hézag mindenütt, recsegés - ropogásnak nyoma sincs, az olcsóság-érzet távolról elkerüli. Bár az ötféle hátlapból kettő műanyag, ezek minősége sem hagy maga után kívánni valót.

Az előlapon természetesen semmiféle fizikai gombot nem találunk - sőt már virtuálisat sem! -, egyedül a dupla kamera kivágása töri meg az összképet. Egész pontosan egy 32 Megapixeles előlapi kamera és egy TOF szenzor lakik a kis szigetben, utóbbi látja el a biometrikus azonosítás feladatait is.

A hátlapra átfordulva egy szolid márkajelzés és egy nem annyira szolid, egész pontosan 4 tagot számláló kamera sziget tűnik fel. Ez utóbbi sajnos már régóta nem tud olyan vékony lenni hogy a készülékházba simuljon, de a képességeiért cserébe ezt nézzük el neki. A mellékelt tokot használva a telefon sem fog többé billegni a kameraszigeten. Bár értesítés LED nincs rajta, a folyamatos megjelenítés felülete már témázható is amellett, hogy az időtartamot beállíthatjuk amikor aktív.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A fő kamera egy 50 megapixelesre hízott super sensing F/1.128-as apertúrával, RYYB szenzorral és OctaPD automatikus élességállítással. Maradjunk abban konyha nyelven, hogy minden helyzetben és fényviszonyok között megtalálja a fókuszt és technikailag nem igazán tudunk vele hibázni, ha kép készítésről van szó.

Galéria megnyitása

Ezt egészíti ki a 40 megapixeles nagylátószögű Cine kamera F/1.154-es rekesznyílással, aminek segítségével 4K videokat készíthetünk gyenge fényben is, lehetővé teszi a time lapse és az ultra lassított videók készítését is. Nem marad ki a 12 megapixeles teleobjektív sem, ami 5x optikai, 10x hibrid és 50x maximális zoomot tesz lehetővé.  Utolsó tagunk a kvartettben pedig egy 3D mélységérzékelő kamera, az élethű bokeh hatásokért, többek között.

Ha egy szóval kéne jellemezni, hogy mit hegyeztek ki igazán a telefon kamerás képességei közül, akkor az a Zoom lenne. Egy 6 méteres terem egyik végéből, gond nélkül el tudjuk olvasni a túloldalra letett doboz oldalára írt normál méretű szöveget, de ha úgy van, több száz méterre lévő épületekről is készíthetünk részletes fotókat. Az esti fotós és videós képességei ismét kiválóak, de a Mate 30 Pro-nál egy fokkal jobban leesett az állam, annak képességeitől, de meglehet hogy rátett egy lapáttal az újdonság ereje is.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az előlapon találunk egy másik TOF szenzort és a 32 megapixeles kameránkat, ami auto fókusszal és az IR szenzor segítségével állít elő nagyszerű bokeh-effekteket, valamint tökéletes szelfiket. Amerre tart mostanában a világ, a kialakult sajnálatos helyzet miatt, ha lehet még nagyobb szerepet kapnak a szelfizésre is alkalmas eszközök. Így bár szerencsétlen és szomorú a helyzet, de legalább a kötelező otthon tartózkodás alatt sem feltétlenül kell lemondanunk az online szociális életünkről. Vlog készítéshez egy ideális hardvert kapunk a P40 Pro képében.

Galéria megnyitása

Ha már a hardver került szóba, lássuk egy kicsit részletesebben, hogy mit is csomagoltak nekünk a burkolat alá. Mondanom sem kell már az ilyen kategóriájú és árú telefonoknál - főleg 90 Hz-re állított kijelzővel -, hogy akadozást akkor sem fogunk találni a működésben, ha keresünk.  

Megkapjuk a legújabb fejlesztésű Kirin 990 5G Soc-ot  8 GB memóriával és 128, 256 vagy 512 GB UFS 3.0 rendszerű ROM-mal, amit még 256 GB-nyi NM Card-dal is megtoldhatunk. A kijelzőnk meghajtásáért - ami egy minden élén hajlított 6.58"-os 1200*2640 pixeles 90hz-es OLED példány - egy Mali G76 MP16-os GPU felel. Mindezt egy 4200mah akku szolgálja ki, ami a tovább csiszolt hardver, továbbfejlesztett szoftveres energiagazdálkodásnak hála hosszabb üzemidőt eredményez elődeinél. 

A töltésről továbbra is 40W supercharge töltőn át gondoskodhatunk, illetve módunk van 27 Wattos vezeték nélküli töltésre is az erre alkalmas platformokon. Adott esetben vezeték nélküli fordított töltésre is képes a készülék, azaz más telefonját tudja tölteni, bár ezt én csak vészhelyzet esetére javasolnám, mert a hatékonysága elég gyenge, cserébe rendesen felmelegszik általa mindkét készülék. 

Galéria megnyitása

A SOC nevében ott találjuk a Kína és Amerika közötti gazdasági háborút kiváltó mágikus szócskát, ami nem más mint az 5G. Tehát ez a lapkakészlet már tartalmaz beépített 5G modemet is, így ha Budapest belvárosában vagyunk akkor lagmentesen tudunk bármely eszközzel kommunikálni. Adatkapcsolatok terén sem kell szégyenkeznie természetesen, a szokásos Bluetooth és Wifi szabványok mellett az új Wifi6+ szabványt is támogatja,bár ennek kihasználásához wif6+t támogató routerre is szükségünk van. 

Szoftveres oldalról a nyers Android 10-et kapjuk, viszont már a legnaprakészebb EMUI 10.1 felhasználói felülettel karöltve. Ebben legalább 50 hasznos tippet kapunk, amivel a felhasználói élményt még tökéletesebbé tehetjük. 

Galéria megnyitása

Az sajnos még mindig nem változott, hogy a készülék a Huawei saját ökoszisztémájával érkezik, tehát Google szolgáltatások nélkül. Habár a kínai cég napról- napra fejlődik, de amíg valakihez hasonlítani akarják, sosem fogja elérni a szükséges szintet. Rekordsebességgel bővül a kínai szoftverbolt kínálata, de egyes magyar banki vagy egyéb speciális alkalmazásokat (például ami a kétlépcsős azonosításhoz kell) valószínűleg sohasem fog tartalmazni. Az ajánlható felhasználási terület így változatlan: ha van valamilyen munkánkhoz szükséges szoftverünk, vásárlás előtt feltétlen nézzünk utána, hogy rá tudjuk-e tölteni, mert kellemetlen meglepetés érhet minket. 

Persze ma is léteznek módszerek a play áruház telepítésére is, illetve backupból átköltözve elméletben a régi telefonunkról is vihetünk át adatokat sikerrel, de azért ez így még mindig egy behúzott kézifékkel gyorsulni kívánó versenyautó. Jó lenne, ha rendeződne a helyzet és ismét elérhető lenne hivatalosan is a Google környezet, mert egyébként a közel 400 ezres vételár nem fogja megkönnyíteni az eladásokat.

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Összefoglalás

Huawei P40 Pro - fényképezőgép helyett

Huawei P40 Pro - fényképezőgép helyett

Huawei P40 Pro - fényképezőgép helyett
Szerzői értékelés
85
%
A Huawei legújabb P szériás csúcsmodelljét Kirin 990 5G SOC, élein hajlított OLED kijelző, minden téren javított és fejlesztett kamera valamint AI rendszer jellemzi.
Az OLED kijelző pazar, az üzemidő nagyon jó, a kamera rendszer zoomolási képességei valamint az AI funkciók egy igazi mindenest varázsolnak belőle, amit immár 90 Hz-en csodálhatunk.
A Google szoftverboltjának és szolgáltatásainak hiánya a közel 400 ezer forintos vételárral párosítva azért erősen megritkítja a vásárlóbázist.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap