Shop menü

HTC VIVE FOCUS 3 - TÉRJÜNK AZ ÜZLETRE

A HTC legjobb VR szemüvege ezúttal nem a játékosoknak szól.
Török Roland
Török Roland
HTC Vive Focus 3 - Térjünk az üzletre

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

A HTC idén újra rákapcsolt a virtuális valóság szemüvegek kihozatalára, hogy felfrissített vagy éppen új eszközeivel térjen vissza a ringbe. A májusban érkezett és korábban bemutatott HTC Vive Pro 2 szinte minden téren képes kihasználni a VR-ban rejlő lehetőségeket, ám a show-t mégis az Oculus Quest 2 riválisának szánt HTC Vive Focus 3 vitte el, csak éppen az üzleti szektorban.

Az üzlet az üzlet

Manapság a virtuális valóság felhasználási lehetőségeinek még csak a felszínét kapargatjuk, hiszen gyakorlatilag végtelen módon lehet használni a technológiát. A legnagyobb fókuszt a médiában egyelőre a videojátékok kapják, hiszen a végfelhasználók rendszerint szórakozásra szeretnék használni és egyre olcsóbban lehet hozzájutni az egyre jobb készülékekhez. Ám a vállalati szférában egyáltalán nem ritka, hogy egyedi hardverekkel vagy szoftverekkel dolgozzanak, ami szükséges a termelékenység növekedéséhez vagy éppen a betanításhoz, ezek viszont több milliós tételek, amiket sokszor csak a milliárdos forgalmú cégek tudnak kigazdálkodni.

Ezen összegek kiadása fájdalmas, a speciális rendszerek és szerkezetek oktatásához pedig mindig kell egy vagy több szakértő, aki folyamatosan felügyeli a betanítási folyamatot, ahelyett, hogy a munkájával pénzt termelne a vállalatnak.

Többek között az ilyen szituációkra jelenthet megoldást a VR, ahol a program maga képes értékelni a felhasználó teljesítményét és intuitív módon szinte már gyakorlati tapasztalatot adni át a tanulónak, mindezt pedig a korábbi megoldásokhoz képest nevetségesen olcsón, páratlan hatékonysággal. Hogy számszerűsítsük a hatékonyságot,  kutatások szerint ha az ember olvas valamiről, akkor a tananyag 10% marad meg benne egy hónap múlva. Ha valaki viszont VR-ban tanul, akkor 75%-át az tananyagnak magabiztosan vissza tudja adni. Erre másik tanulási módszer sem képes, egyedül csak a gyakorlati alkalmazás az, ami pont ezt a szintű hatékonyságot tudja garantálni.

A home office gyors elterjedése szintén új kihívásokat hozott. Sok cég bezárta az irodáit és csak egy-két kisebb, értekezletre alkalmas helyet tart fent, ezzel hatalmas pénzeket spórolva. Sokszor viszont nem elég egy Zoom-meeting, a személyes jelenlét elengedhetetlen az egyértelmű kommunikációs folyamatok érdekében. Ezeket a beszélgetéseket viszont nagyrészt VR-ban is meg lehet ejteni.

Galéria megnyitása

A drága irodaházak bérlése helyett a mindennapi megbeszélést könnyedén lehet helyettesíteni virtuális avatarokkal, a számítógép képmegosztásával. A videók és prezentációk lejátszásával a kollégák tényleg úgy érzik, hogy ugyanúgy összegyűltek, mint korábban, ráadásul a cég számára egy-egy VR szemüveg évekig tehet remek szolgálatot, az irodabérléshez képest pedig megint csak nagyon olcsó HTC Vive Focus 3 pedig komoly segítség lehet ebben bárkinek.

A VR-ban lévő lehetőségek kihasználása hatalmas anyagi hasznot és javakat hozhat a cégek számára, ám amikor az ember játékra keres egy hardvert, akkor az ár döntő tényező. A HTC Vive Focus 3 pedig kifejezetten drága VR szemüveg otthoni felhasználásra, főleg akkor, ha a nála négyszer olcsóbb, kifejezetten játékosokat és sportolni vágyókat megcélzó Oculus Quest 2-őt vesszük alapul.

A HTC Vive Focus 3 egy olyan szemüveg, ami bár hardveresen az Oculus Quest 2-höz hasonlóan bőven alkalmas lenne játékok futtatására, ám a HTC meg se próbálja a gamereket megszólítani vele. Ennek pedig az oka az, hogy míg egy vállalat számára egy ilyen szemüveg kiadása hatalmas befektetés, addig egy játékosnak megfizethetetlen kategória, márpedig ők a Facebookkal ellentétben nem tudják veszteséggel árulni a terméket, hogy aztán a játékeladásokból idővel profitot reméljenek.

Mindezek fényében már a teszt elején leszögezném, hogy bár a készüléken futnak bizonyos játékok, sőt a SteamVR-ral is összeköthető, a cikk írásakor ezt a készüléket ezen az áron nem tudom ajánlani videojátékos célokra, ellenben, ha vállalkozásod számára keresel egy jó szemüveget, akkor jelenleg nehéz ennél jobb vezeték nélküli megoldást találni.

Remek hardver

A Focus 3 egy nagyon szép dobozban érkezik, amiben a szemüveget és a hozzá tartozó két kontrollert találhatjuk. Ezek mellé kapunk még pár kábelt, szemüvegtörlő kendőt, töltőt, illetve külön dobozban érkezik a cserélhető akkumulátor. A regisztráció mellé Vive Business garanciát és 2 éves előfizetést kapunk. Mikor közelebbről is megvizsgáljuk a headsetet, akkor láthatóvá válik az elég menő áramvonalas dizájn, ami szerintem a piac legszebb szemüvegévé teszi.

Galéria megnyitása

Súlyra sem okoz csalódást a termék, meglepően könnyű, főleg akkor, ha a hasonló méretű HTC Vive Pro szériához hasonlítjuk. A HTC nem spórolt a minőségi anyagon, speciális magnézium ötvözetet használt, ami a hőelvezetésben, strapabíróságban és nem mellesleg súlyban is a szemüveg javára szolgál. Az akkumulátort külön kell belehelyezni a szemüveg hátuljába, ez pedig azért jó, mert az Oculus Quest 2-vel ellentétben nem válik orrnehézzé a cucc. A másik előnye a dolognak, hogy ez ráadásul könnyen cserélhető is, így mindig üzemben lehet a készülék.

Képzeljünk el például egy játéktermet, ahol Oculus Questek vannak. Ezeket a szemüvegeket 2-3 óránként töltőre kell rakni, ami vagy a vezeték nélküli élményt rombolja, mert kábeles megoldássá válik, vagy egyáltalán nem is használható úgy. Ezzel szemben a Vive Focus 3 folyamatosan, 24/7 üzemben maradhat mindössze két akkumulátor segítségével, ez pedig egy vállalat számára jelentős pénzmegtakarítást jelenthet hosszabb távon. Ha mégis lemerülne, a gyorstöltés támogatásának hála fél óra alatt 50%-ra húzható fel a töltöttsége. A töltéshez nem kell kivenni az akkumulátort a szemüvegből van erre megfelelő nyílás, ami még a töltöttséget is mutatja.

Galéria megnyitása

A kontrollerek viszont már nem elemesek, hanem beépített akkumulátort használnak. Ezt általánosságban véve negatív dologként értékelem, hiszen ha 15 órás üzemidő után lemerülnek, akkor nem lehet őket használni az újratöltésig. Szerencsére könnyen lehet tartalék kontrollert hozzákötni az eszközhöz, ha tényleg fontos a folyamatos üzemidő. Cserébe viszont nem böhöm nagyok, nem olyanok, mint valami gombokat tartalmazó súlyzó, hanem kényelmesek, ergonomikusak, hasonló élményt nyújtanak, mint egy Quest 2 Touch vezérlő.

A HTC Vive Focus 3 egy önálló VR szemüveg, ami azt jelenti, hogy a programok és szoftverek futtatásához nem szükséges se számítógép, se telefon, minden a készüléken belül történik, ami a virtuális tér megjelenítéséhez szükséges. Nem kell hozzá kamerákat vagy érzékelőket telepíteni; amint felvesszük a fejünkre, azonnal működik és élvezhetjük a használatát kis túlzással bárhol és bármikor.

Az Oculus Quest 2-höz hasonlóan ebben is egy Qualcomm Snapdragon XR2 chip található, ám a Quest 2-nél nagyon fontos volt, hogy az akkumulátor ne merüljön le túl hamar, ezért több mag is kikapcsolt vagy visszafojtott állapotban üzemel. Ezzel szemben a Focus 3 a remek súlyegyensúly, pánt és a cserélhető kialakítás miatt nem szorul ilyen fajta törődésre. A chip teljesen kihasználja a benne rejlő lehetőségeket, a szoftverkészítők sokkal nagyobb szabadsággal rendelkeznek a megnövekedett teljesítménynek köszönhetően.

Galéria megnyitása

A lencsék távolsága a Quest 2-vel szemben milliméter pontossággal állítható, ez segít abban, hogy mindenki számára a lehető legélesebb képet nyújthassa. Az új dupla lencse kialakítás miatt sokkal élesebb a kép, mint a korábbi HTC VR szemüvegekben, de még mindig lehet ezen a téren fejlődni, például a Q2-féle hasznosítható látótér elérésében. Cserébe az eszköz az egyik legnagyobb vízszintes látótérrel rendelkezik, így az 5K-s gyönyörű és színgazdag LCD RGB kijelzőt széltében csodálhatjuk, a Q2-höz és más VR szemüvegekhez képest viszont a függőleges látótér kicsit szűkebb.

Az arcpárna és az akkumulátort fedő párna mágnesesen csatlakozik a helyére. Ezeket egyetlen laza mozdulattal cserélhetjük a higiénia kedvéért, míg a széles kialakításának köszönhetően a szemüvegünket is bátran használhatjuk vele, jó eséllyel bele fog férni. Ez nagyon jó pont, hiszen kár lenne a látásunk miatt lemaradni a pixelrácsmentes remek felbontásról, amit a készülék nyújtani tud.

A mikrofon végre jól működik; a HTC Vive eszközök híresen rossz mikrofonokkal voltak ellátva, a Focus 3-ban ez viszont már a múlt. A túloldalon is remekül fognak hallani minket, könnyedén tudjuk meetingeken alkalmazni anélkül, hogy mindenki a recsegést hallaná.

A Focus 3 alapból 128 gigabájtos tárhellyel érkezik, ám a konkurens Q2-höz képest memóriakártyával bármikor bővíthető. Ezen kívül még két USB-C slottal is rendelkezik, hogy a különböző meglévő vagy készülő kiegészítőket könnyedén ráköthessük, már ha a Bluetooth kapcsolat nem lenne elég. A HTC Vive Facial Tracker vagy a jövőben érkező szemkövetés modul például USB kapcsolaton keresztül egyszerűen fog működni.

A remek hardver viszont rendelkezik pár hibával is.

A hangrendszer a pántba épített hangszórókból áll, amik elméletileg képesek semlegesíteni a kiszivárgó hangokat. Ez utóbbi vagy nem működik még, vagy alkalmazásfüggő, de egyelőre mindenki mindent hallott körülöttem abból, ami a szemüvegben történik. Önmagában a hangminőség se mondható kiemeltnek, egy átlagos meetinget meg lehet oldani probléma nélkül így, de játékhoz vagy filmhez már mindenképpen érdemes lehet fejhallgatót is dugni a beépített jack csatlakozóba, hogy élvezni tudjuk a hallottakat. A célnak megfelel, de szórakozásra kevés.

Galéria megnyitása

A másik pedig a gépbe épített ventilátor, ami az XR2 és a magas felbontású kijelző hűtéséért felel. Nos, kár szépíteni, nagyon hangos és egyáltalán nem csendes. Míg a Quest 2-ben lévő ventilátor tényleg szinte hangtalan, addig itt olyan érzés az egész, mintha egy tengerparton fújna a szél. Először azt hittem, hogy a főmenüben van egy ilyen szándékos szélzúgás, de rá kellett jönnöm, hogy ezt maga a ventilátor adja ki. Reméljük ezt szoftveresen a jövőben sikerül kicsit szabályozni, hogy tényleg csak akkor pörögjön fel igazán, ha arra szükség van. Engem nem idegesít, de szinte biztos vagyok benne, hogy pár embert frusztrálni fog.

A kontroller nem rossz, talán nincs a Quest 2 szintjén, de messze az eddigi legjobb HTC irányító. Ám egyetlen zavaró dolgot azért találtam azon is. Ha marokra fogunk valamit (például egy fegyvert egy játékban), akkor nehéz tartani azt. Egyszerűen elfáradhat a kezünk és ezzel pedig a földre ejthetjük a fogott tárgyat. Ezen kívül viszont nem volt vele gondom hardveres szinten.

Nincs rá tartalom, neked kell csinálni rá

A HTC ugye nem kívánja ezzel a készülékkel meghódítani az otthonainkat, éppen ezért nem is tűnik úgy, hogy erőlködnének azon, hogy legyen rá fogyasztóknak szánt tartalom. Amikor elindítjuk a készüléket, 1-2 játék és pár üzleti applikáció várja az embereket, ami nem mondható gazdag tartalomnak. Ez azért alakult ki így, mert mint korábban említettem, a HTC a Focus 3-mal csak egy remek hardvert kínál, szoftverrel már a vásárlóknak kell megtölteniük a headsetet. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok rendelnek vagy építenek maguknak saját szoftvert, nem szükséges nekik a meglévő kínálatból válogatni.

Galéria megnyitása

Az alapértelmezett programok között azért akad pár érdekesség. Az előre telepített Mozilla böngészőből mindent elérünk az interneten, de van több meeting applikáció, néhány vizualizációs program, számos PC-távoli hozzáféréses  cucc, amivel saját irodát alakíthatunk ki magunk köré a saját PC-nket használva. Érdekesség még a beszéd gyakorló program, amivel például prezentációra vagy állásinterjúra készülhetünk fel.

A szemüveg minden rajta keresztülfutott adatot helyileg tárol, titkosít, majd pár másodperc múlva el is felejti. Ez azért fontos, mert több mikrofon és kamera is van rajta, nem engedhető meg, hogy ezeket valaki illetéktelen módon felhasználja. Éppen ezért lehallgatni vagy megfigyelni a készülékkel távolról elméletileg nem lehetséges.

Ezen kívül alapból támogatja a kiosk módot, ami annyit tesz, hogy a felhasználó élménye távolról szabályozható, vagyis például a VR-ban lévő egyén csak azokat a szoftvereket tudja futtatni vagy azokkal a dolgokkal interakcióba lépni, amit az operátor enged neki. Ez oktatásnál, játéktermeknél, de számtalan más területnél lehet nagyon fontos szolgáltatás.

Galéria megnyitása

Játékok tekintetében tényleg nem vagyunk egyelőre ellátva, pár fitnesz, logikai, lövöldözős és repülős cím tölthető le rá, így nem igazán fogjuk tudni használni ilyen célra a cuccot. Reméljük hamarosan játékok szintjén is erősödhet a készülék, ez viszont valószínűleg a szoftverfejlesztőkön múlik, nem hiszem, hogy a HTC erőltetné vagy külön támogatná a dolgot. Majd kiderül, én mindenképpen sajnálnám, ha nem tudna ezen a téren idővel Quest 2 konkurenciává válni.

Az eszköz fejkövetése kiváló, elég stabilnak éreztem, szinte biztosan a Quest 2 szintjén van. A kontroller szintén jól végzi a dolgát, a HTC hihetetlenül sokat fejlődött a belülről kifelé követést illetően. Van pár vakfoltja a szemüvegnek, ez kétségtelen, de mindennapi és általános használat mellett a követés elvesztése nem jelent problémát. Mindenesetre a Focus 3 nem csak kontrolleres, de kézkövetést is tudja - ezt viszont nem tudtam kipróbálni, ugyanis nekem kellett volna olyan programot csinálni Unity-ben vagy UE4-ben, ami ezt támogatja.

A szegényes szoftverkínálat mellé azonban akad egy elég jelentős mentőöv is, mégpedig a vezetékes vagy vezeték nélküli PC-s kapcsolat.

Ha van jó minőségű USB-C kábelünk, esetleg 5 GHz-et támogató szuper Wi-Fi-nk, akkor a számítógépünkre telepített SteamVR-ral azonnal működésbe tud lépni az eszköz a Vive Business Streaming applikáció segítségével. Ez esetben tényleg úgy működik a Focus 3, mint egy PC-s headset, ugyanúgy elindíthatunk vele bármilyen játékot és alkalmazást.

Galéria megnyitása

Az Elite Dangerous, Beat Saber, bármilyen autós vagy több SteamVR játék gond nélkül működik, a Flight Simulatorban kitekinteni Budapestre még mindig elképesztő látvány, viszont akad néhány app, ami már nem teljesen kompatibilis vele. Az Onwardban például, ha forgolódok a kontroller segítségével, akkor a sorozatlövő átkapcsolódik a fegyveren, míg a Blade and Sorcery-ben az analóg mozgatásával kicsit tovább mozog a karakterünk előre, mint kéne. Ezen problémák egy részét reméljük sikerül orvosolni a fejlesztőknek, de ha más nem, az OpenXR-re való átállással már minden jövőben készülő alkalmazással kompatibilis lehet.

Galéria megnyitása

A streamelés minőségével összességében nagyon elégedett vagyok, néha még jobbnak is éreztem, mint a Quest 2 esetében. Biztos lehet még itt is fejlődni, de ez nem is rossz start a HTC-től, sokkal jobb, mint amire előzetesen számítottam, de még mindig nem elég ahhoz, hogy játékra ajánlani merjem. Jelenleg ugyanis a streamelésen keresztül csak 4K-s felbontással lehet játszani, igen ám, de mivel az eszköz 5K-ra képes, ezért nem olyan szép a kép, mintha a natív felbontását támogatná. Remélem a jövőben sikerül 5K-ra feltornászni a stream minőséget, mert akkor tényleg izgalmas PCVR kihívó is lehetne belőle.

Végszó

Összességében tehát a HTC Vive Focus 3 egy nagyon jó szemüveg. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de az biztos, hogy egy üzleti felhasználónak az általam említett és észrevett negatívumok fel sem fognak tűnni és nem is jelentenek majd hátrányt hosszabb távon sem. Akinek tényleg egy könnyen felvehető, azonnal beindítható és használható VR eszközre van szüksége, amit esetleg még távolról is tud irányítani akkor a HTC Vive Focus 3 tényleg egy határtalan lehetőségeket kínáló masina.

Galéria megnyitása

Ha a vállalatom számára keresnék VR szemüveget, akkor jó eséllyel ezt választanám az Oculus Quest 2 helyett. Az Oculus Quest 2 vállalati verziója havidíjas és majdnem annyiba kerül, mint a Focus 3, ráadásul ugyanúgy nem kapunk rá programokat, mint erre. Viszont ennek az eszköznek cserélhető akkumulátora van, ami hatalmas előny a Facebook megoldásával szemben, ráadásul magyarországi támogatással is rendelkezik, szemben a konkurenssel.

Másrészről viszont, ha otthoni szórakozásra keresek alternatív vezeték nélküli és PC-re is köthető VR headsetet, akkor ezt nem lehet jelenleg erre a célra ajánlani. Egyszerűen most még nem ér ennyit a Facebook-mentes környezet. Ez idővel megváltozhat, ha esetleg a HTC meggondolja magát és a háztartásokban is szívesen látná a készüléket, egyelőre erről viszont szó sincs. Mivel nem is a játékosoknak akarja a HTC árusítani a dolgot, így az értékelést is ennek megfelelően kapja meg tőlem, vagyis mint üzleti célokra szánt VR eszköz.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Az üzleti felhasználásra szánt szemüveg tényleg nagyszerűre sikeredett, reméljük idővel a játékosok is ki tudják majd élvezni a benne rejlő lehetőségeket.
- Önálló VR rendszer, bárhol és bármikor működtethető
- Könnyen cserélhető arcpárna a higiéniáért
- Cserélhető akkumulátor
- Könnyű
- Remek kijelző, nagy FOV
- Az eddigi legjobb HTC vezérlő
- Nagyon erős hardver
- Kiosk mód
- Még nincs hozzá szemkövetés
- SteamVR bázisállomás követéssel nem használható
- A Sweet spot (lencse élesség) viszonylag kis területű
- Függőleges FOV kicsit alacsonyabb a megszokottnál
- Viszonylag hangos hűtés
- Nem kisfogyasztóknak szánt, így nincsenek is rá igazán játékok és appok (nem befolyásolja a pontozást)

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére