HP OMEN 15: Gamer notebook RYZEN 4000-es mobil APU-val és GTX 1650 TI-vel

Vendégül láttunk egy AMD RYZEN 4000-es mobil APU-val és egy GeForce GTX 1650 Ti mobil videokártyával ellátott gamer notebookot, ami papíron ígéretesnek tűnik. Vajon a gyakorlatban is pozitív tapasztalatokat szerzünk vele kapcsolatban? Mindjárt kiderül!

HP OMEN 15: Gamer notebook RYZEN 4000-es mobil APU-val és GTX 1650 TI-vel

87 %
{{ average }} %
  • A HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA egy ütőképesnek ígérkező gamer notebook a maga kategóriájában. Megnézzük, vannak-e gyengeségei.
Szerzői értékelés
Szerző
87
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

A gamer noteszgépek és a gamer asztali PC-k piaca meglehetősen komoly mértékben pezseg mostanság, ami nem is csoda, hiszen a COVID-19 miatt bevezetett korlátozások többnyire a négy fal közé szorítják az emberek többségét a szabadidejük egy részében, ezt az időt pedig sokan játékkal próbálják elütni. A PC piacon meglehetősen komoly videokártya-hiány alakult ki az elmúlt időszakban, ami a megnövekedett keresletnek köszönhető: az említett okok miatt egyre többen próbálják korszerűsíteni régebbi konfigurációjukat annak érdekében, hogy a modern játékok fussanak rajta, ehhez pedig többnyire új videokártyára is szükség lehet.

A legújabb asztali videokártyákból már a megjelenésük óta hiány van, hála a spekulánsoknak, illetve az óriási keresletnek, ám az elmúlt hónapok folyamán a kriptovaluta-láz is újra életre kelt, ami miatt még több videokártyát vesz fel a piac, ezzel a kereslettel pedig végképp nem tudnak lépést tartani a gyártók.

Galéria megnyitása

A kriptovaluta-láz a noteszgépek szegmensét is elérte, ugyanis a GeForce RTX 30-as sorozatú mobil videokártyák a jelek szerint igen jó hatékonysággal bányásznak, így ezen a területen is hiányra lehet felkészülni. Szerencsére a GeForce RTX 30 Laptop GPU sorozat mellett egyéb mobil videokártyák is jelen vannak a piacon, amelyeket nem igazán érint a kriptovaluta-láz okozta felfordulás, így aki a PC piacon tapasztalható videokártya-hiány következtében inkább a noteszgépek felé venné az irányt, számos jó vételt találhat.

Cikkünk főszereplője is indul a „jó vétel” címért, ugyanis felszereltsége igen versenyképesnek tűnik, az általa használt platform felett szintén nem járt még el az idő, valamint videokártya terén sem rossz a maga árkategóriájában. Hogy a HP OMEN sorozatából érkező OMEN 15 végül meggyőzőnek bizonyul-e a tesztek során? Ez az alábbi néhány bekezdésből egészen biztosan kiderül.

A doboz és a tartozékok

A HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA egy egyszerű fehér dobozban érkezik, amelynek belsejében a notebook mellett csak némi dokumentáció, egy tápkábel, valamint egy 150 W-os tápadapter foglal helyet. A tápadapter nem USB-C portot, hanem klasszikus csatlakozót használ, de ez aligha meglepő ekkora teljesítménynél.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A tápadapter kábeléhez természetesen tépőzáras kötegelő, illetve a tápcsatlakozó házán kialakított kis rögzítő is jár, amelyekkel hatékonyan el lehet igazítani a tápkábelt, ha éppen nincs szükség a teljes hosszúságra. A notebookhoz egyéb kiegészítőt nem kapunk, de igazából nincs is nagyon szükség másra.

A külső

A feketébe öltöztetett HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA letisztult, mégis modern dizájnnal rendelkezik, háza viszont vaskosabb, mint egy klasszikus ultrabooké, hiszen sokkal komolyabb tűzerőt rejt – a 22,5 milliméteres vastagság persze még így is bőven a vállalható kategóriába esik, és a 2380 grammos tömeg sem katasztrófa, hiszen mégis csak 15,6 hüvelykes gamer notebookról van szó, ami 45 W-os TDP kerettel rendelkező processzort és 55 W-os TDP kerettel rendelkező mobil videokártyát használ – de ezekről majd később részletesebben is írunk.

A notebook fedlapja fémborítást kapott kívülről, ám ez nem szálcsiszolt alumínium, mégis magasabb szintre emeli a minőségérzetet. Ezt a borítást a csuklótámasz és a billentyűzet környékén is viszontláthatjuk, de a kijelző körüli káva már műanyag. Ennek felső részén egy 720P-s webkamera és egy kétcsatornás digitális mikrofon kapott helyet, alsó részén pedig az OMEN logó díszeleg. A két zsanéron ülő kijelzőt 180 fokban lehet kihajtani, ami a Lenovo Yoga sorozatára emlékeztet.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A billentyűzet a szokásos ollós mechanikát alkalmazza, a billentyűk átlagosak mind minőségérzet, mind pedig használhatóság tekintetében, háttérvilágítás azonban nincs mögöttük. A bekapcsoló gombot itt az F12 billentyű után találjuk, nincs elkülönítve a billentyűzettől. Az érintőpad kellően nagy és kellően stabil, később részletesebben is írunk még róla.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A notebook bal szélén egy RJ-45-ös GbE csatlakozó, egy USB 3.2 Gen1 Type-A port, egy HDMI 2.0a videó kimenet, valamint egy SD memóriakártya-olvasó található. A jobb oldalon két darab USB 3.2 Gen1 Typ-A port, egy Mini DisplayPort 1.4-es videó kimenet, illetve egy USB 3.2 Gen1 Type-C port sorakozik, ami DisplayPort videó kimenetként is funkcionál. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A notebook alján nagyméretű szellőzőfelületet alakítottak ki, ahol megcsodálható a kétventilátoros hűtés, valamint a fekete hőcsöveket is láthatjuk ide-oda kanyarogni.

A belső

HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA alapját egy RYZEN 4000-es sorozatú mobil APU egység adja, aminek igen jó híre van a piacon, ugyanis mind energiahatékonyság, mind pedig teljesítmény terén érezhető előrelépést hozott az előző generációhoz képest. Jelen esetben egy RYZEN 5 4600H típusú mobil APU-val van dolgunk, amely 45 W-os TDP kerettel bír, 6 maggal és 12 szállal rendelkezik, órajelek terén pedig 3 GHz-es alap- és 4 GHz-es maximális boost órajelre képes. Ebben az esetben akkumulátoros üzemmód esetén is szépen tartotta a RYZEN 5 4600H a maximális boost órajelet az egyes terhelésformáknál, ami örömteli dolog az előző generációnál szerzett tapasztalatok alapján. Ehhez a mobil APU-hoz 2 x 4 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es So-DIMM memóriamodul kapcsolódik, természetesen kétcsatornás üzemmódban, míg az adattároló szerepét egy 512 GB-os M.2-2280-as SSD kártyára bízták, ami PCI Express 3.0 x4-es csatolófelülettel rendelkezik. Utóbbi gyakorlatilag egy WDC PC SN730-as SSD, amiről később még bővebben is beszélünk.

Galéria megnyitása
A RYZEN 5-ös processzorhoz 2 x 4 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es memória társul

Az APU egység alap esetben tartalmaz egy 6 CU tömbbel, azaz 384 shaderrel ellátott Radeon Graphics videóvezérlőt is, ami maximum 1500 MHz-es boost órajelen ketyeg, ám a játékok nem ezen, hanem egy ütősebb megoldáson, egy GeForce GTX 1650 Ti videokártyán futnak majd. A TU117-es GPU természetesen 12 nm-es csíkszélességgel készül és a Turing architektúra köré épül, aktív CUDA magjainak száma 1024. Ehhez 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 4 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória, ami 12 GHz-es effektív órajelen ketyeg. Erről az egységről sajnos nem készült GPU-Z kép.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A platform részét képezi egy Gigabites Ethernet vezérlő, amihez RJ-45-ös csatlakozó is jár, de a vezeték nélküli kommunikációs rendszerre sem lehet panasz, azt ugyanis egy Intel AX200-as kártya kezeli, ami 2,4 Gbps-os 2T2R 802.11ax és Bluetooth 5.2 támogatással egyaránt rendelkezik.

Kijelző

A gyártó egy jó kis IPS panellel látta el a noteszgépet, ami széles betekintési szögeket kínál, 300 nit maximális fényerősség mellett dolgozik, plusz még a képfrissítési rátája is kellően magas, ugyanis 144 Hz-es megoldásról van szó. G-Sync, illetve AMD FreeSync támogatás ezúttal nem jár hozzá, viszont a GeForce GTX 1650 Ti segítségével kiaknázhatjuk a benne rejlő lehetőségeket, még ha csak jellemzően 100 FPS környékéig juthatunk, akkor is.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A panel a tesztek alapján jó képminőséget kínál, az sRGB színteret 97%-ban képes lefedni, míg az AdobeRGB színtér lefedettsége 72%-os. Ezek az értékek magas színpontosságot igénylő feladatokhoz kevésnek bizonyulhatnak, de külső monitorral bármikor orvosolhatóak a beépített kijelző hiányosságai. A színpontosságot vizsgáló teszt alapján a Delta E átlagos értéke 1,06, ami egyáltalán nem rosz, a háttérvilágítás homogenitása is teljesen rendben van, ugyanis az eltérések 11%-on belül maradnak, a színhomogenitás azonban már nem valami acélos, hiszen a legnagyobb eltérés 5,6 Delta E, ami alapján színpontosságot igénylő feladatokra ez a kijelző nem jó.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Játék és kikapcsolódás, valamint munka alkalmával persze ezek az eltérések nem lesznek meghatározóak, azaz a termék használatát nem befolyásolják, de profi célra ne ezt a noteszgépet válasszuk – vagy használjunk hozzá színpontosabb monitort.

Teljesítménytesztek

Első körben megvizsgáltuk a mobil APU teljesítményét, ami igen szép eredményeket ért el, ahogy az a lenti táblázatból is látszik. A későbbiekben ezeket az eredményeket az érkező RYZEN 5000-es sorozat megfelelő tagjával is összemérjük majd, ezért is emeltünk be néhány extra tesztet – és talonban is marad még jó néhány eredmény.

Galéria megnyitása

A processzor a fentiek alapján nagyon sok mindenre elég, nem csak átlagfelhasználói szinten lesz rendben a teljesítménye, hanem azok is elégedetten csettinthetnek majd a számok láttán, akik combosabb mobil processzorra vágynak.

Mivel egy GeForce GTX 1650-es mobil videokártyával ellátott termékről van szó, természetesen a játéktesztek sem hiányozhatnak a sorból, amelyeket szintén kiegészítettünk néhány extra méréssel. Ahogy az a lentiekből is kiderül, a GeForce GTX 1650 Ti nem elég a 144 Hz-es képfrissítési ráta tökéletes kihajtásához 1920 x 1080 pixeles felbontás mellett, de a 100 FPS-es szintet azért képes elérni, főleg, ha kompromisszumos beállításokat is alkalmazunk.

Galéria megnyitása

Az átlag FPS értékek lényegében 35 FPS-től egészen 163 FPS-ig szóródnak, természetesen játéktól és beállításoktól függően, azaz van létjogosultsága a 144 Hz-es kijelzőnek, de ahhoz, hogy a benne rejlő lehetőségeket maximálisan ki lehessen aknázni, picivel erősebb GPU-ra lenne szükség, mondjuk egy GeForce RTX 1660 Ti-re. Ebből a notebookból persze GeForce RTX 1660 Ti alapú változat is kapható, a verdiktben erre majd még visszatérünk.

Adattároló teszt

A HP OMEN 15 fedélzetén egy ismerős SSD kártyát köszönthetünk, a WDC PC SN730 egy korábbi tesztünkben, a Huawei MateBook D15 R7 fedélzetén ugyanis már felbukkant, ahol egy fokkal jobban teljesített, már ami a maximális folyamatos olvasási tempót illeti. Ez lényegében egy PCI Express 3.0 x4-es csatolófelülettel ellátott M.2-2280 formátumú megoldás, ami a gyártói weboldal szerint 3400 MB/s körüli maximális folyamatos olvasási-, iletve 2700 MB/s körüli folyamatos írási tempó elérésére képes. A véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény sorrendben 460 000 és 400 000 IOPS-os értéket képvisel, ami igen jó, de a strapabíróságra sem lehet panasz, az ugyanis 300 TBW az 512 GB-os modellnél.

Galéria megnyitása

Tesztünkben a fentebb említett folyamatos olvasási tempót nem sikerült ugyan elérni, de az írási tempó már az ígéretnek megfelelően alakult. A véletlenszerű 4K-s teljesítményre szintén nem lehet panasz, azaz akár gamer célokra, akár nagyobb teljesítményre vágyó átlagfelhasználók számára is tökéletes lesz ez az SSD.

Akkumulátoros tapasztalatok

A három cellából álló 52,5 wattórás akkumulátor töltése a 150 W-os tápadapter mellett 0-ról 100%-ra elég hamar, 132 perc alatt megtörtént. Az első tesztben szokás szerint egy 1080p-s videó lejátszásával kellett megbirkóznia a rendszernek, 100%-os fényerősség, illetve aktív WiFi kapcsolat mellett, ugyanis a háttérben két darab Google Chrome böngészőfülön frissült 120 másodpercenként két iPon.hu weblap. Ezt a megmérettetést meglehetősen sokáig, 6 óra 7 percig bírta a rendszer, míg nem teljesen kikapcsolt.

Galéria megnyitása

Mivel az is érdekes, játék alatt milyen teljesítményre számíthatunk, maximális fényerősség és WiFi kapcsolat mellett az F1 2020 futtatásával bíztuk meg a rendszert (1920 x 1080 | High), amit két órán keresztül képes is volt megtenni. Ez a teljesítményt elnézve nem egy rossz érték, de a végső eredmény mindig az adott játéktól függ majd, illetve az adott beállításoktól, valamint attól is, milyen és mennyi folyamat fut még a háttérben. A másfél óra körüli akkumulátoros üzemidő abszolút nem rossz, kisebb mértékű terhelés esetén ez akár meg is duplázható.

Zajszint, melegedés

A GPU-t és a CPU-t egy kétventilátoros, hőcsövekkel dolgozó hűtőrendszer tartja kordában, ezt pedig meglepően jó zajszint mellett végzi, ugyanis közepes terhelésig kellően halk az üzem, csak akkor zendítenek rá igazán a ventilátorok, ha a GPU-t és a CPU-t is alaposan leterheljük. Ekkor is csak a szélzaj lehet zavaró, a motorzaj egyáltalán nem vészes – ha gamer headsetet használunk, az egészből semmit sem veszünk észre.

Galéria megnyitása

Természetesen próbára tettük a hűtőrendszert a szokásos terhelésformákkal és azt tapasztaltuk, hogy a hűtés remekül megbirkózik a feladattal, ugyanis a fenti mérések 30 perces terhelések után készültek. Annak érdekében, hogy a ház egyes részeinek melegedésével kapcsolatban is információt nyújthassunk, elkészítettük a szokásos hőtérképet is, ami a notebook billentyűzet felőli oldalának, illetve a hátoldalának melegedéséről ad képet. A hőtérképek az alábbi galériákban találhatóak:

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Billentyűzet, érintőpad, audió rendszer, WiFi

A billentyűzettel kapcsolatban semmilyen rossz tapasztalatot nem szereztünk a használat során: semmi kiemelkedőt nem nyújtott, csak végezte a dolgát, méghozzá pontosan, viszonylag csendesen, mindenféle extra eseményektől mentesen. Háttérvilágítást ennél a modellnél ne keressünk, mert nincs, de másodlagos funkciókat természetesen kapunk, amelyek a szokásos FN gomb lenyomása mellett érhetőek el.

Az érintőpad szintén eseménymentesen dolgozott: nem recsegett, nem volt instabil, nem volt pontatlan és semmiféle hibát sem fedeztünk fel a teszt során. Mérete és érzékenysége teljesen rendben volt, csak úgy, ahogy a minőségérzet is – hozta a kategória szintjét.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Bang&Olufsen audió rendszer szépen szólt, a hangzása tiszta és kiegyensúlyozott volt, már ahhoz képest, amit ebben a kategóriában elvárhatunk. Maximális hangerőn sem vettünk észre említésre méltó torzítást, igaz, teljes hangerőn nem igazán akaródzik majd használni, ott ugyanis már nagyon hiányoznak a mély hangok. A mélyközepek rendben vannak, a vokálok szépen szolnak, és 80%-os hangerő alatt a többi tartomány is rendben van, a magasak sem bántóak és élesek, pont annyit kapunk belőlük, amennyire szükség van. Azt persze kár tagadni, hogy már egy 10 000 és 20 000 forint közötti ársávban elhelyezkedő fejhallgató is érezhetően jobb audióélményt nyújt, de ebben azért nincs semmi csoda.

A WiFi előtt le a kalappal, nagyon szépen teljesített. Mi ugyan csak 802.11ac router mellett tudtuk kipróbálni, de ott a másolások során simán elérte a 65-70 MB/s-os olvasási- és írási tempót, ami igen szép eredmény. A Gigabites Ethernet vezérlőre szintén nem lehet panasz, az is hozta a szokásos szintet: 110 MB/s körüli másolási sebességet sikerült összehozni egy QNAP NAS mellett, ami a megszokott, több GbE vezérlővel is reprodukálható teljesítmény.

Verdikt 

A HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA összességében egy jól felszerelt, remek teljesítményt nyújtó noteszgép képét mutatta a tesztek során. A dizájn letisztult, a kritikus pontokon fémhatású felület gondoskodik a minőségérzet emeléséről, a hűtés pedig tökéletesen képes felnőni a feladathoz – ehhez alighanem annak is van némi köze, hogy ez a "kaszni" erősebb hardverrel is elérhető.

A hardver teljesítményére nem igazán lehet panasz: a mobil APU 6 magja és 12 szálja kiváló teljesítményt nyújt, de a GeForce GTX 1650 Ti felett sem járt még el az idő, némi kompromisszum mellett megcélozhatjuk vele a 60-100 FPS közötti szintet az új játékokban is, esetenként pedig 100 FPS fölé is lehet merészkedni, igaz, erre már ritkábban lesz lehetőség. Bizonyos játékok esetén a 60 FPS alatti tartományt érhetjük csak el, ez is hozzá tartozik az igazsághoz.

Galéria megnyitása

A kijelző játékos szemmel nézve teljesen rendben van, színpontosságot igénylő tartalomkészítők számára azonban szükség lesz egy jó külső monitorra is, a beépített kijelző ugyanis ezen a téren nem túl acélos. Utóbbi területek képviselői persze úgyis jellemzően külső monitorban gondolkodnak, így ez sem probléma. Átlagfelhasználói szinten tökéletesen rendben lesz az IPS panel: a képe szép, a betekintési szögek szélesek, és a kontrasztaránya is rendben van ezen a szinten (800:1). A tartalomkészítők, a fotósok és a drónosok számára jó hír lehet, hogy a notebookra egy SD memóriakártya-olvasó is került, így nem kell külön kiegészítővel bajlódni, ha memóriakártya-kezelésre kerül a sor.

Ebben a méretkategóriában szerencsére még van GbE port is a kínálatban, de ha nem lenne, az Intel AX200-as kártya jóvoltából akkor sem kéne lemondani a Gigabites sebességről, ugyanis a 802.11 ax támogatással ellátott megoldás 2,4 Gbps kombinált adatátviteli sávszélességet kínál. Ezekhez még Bluetooth 5.2 támogatás is társul, így teljes a kép.

A HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA összességében egy kellemes gamer notebook benyomását keltette, ami 437 390 forintba kerül jelenleg. Ez az összeg nem kevés, de cserébe kapunk egy gyors kijelzőt, egy jól szellőző házat, egy ütőképes mobil APU egységet, valamint egy ma is jól használható mobil videokártyát is. A 144 Hz-es kijelzőt ugyan csak ritkán tudjuk csúcsra járatni, de régebbi címekkel, illetve kisebb GPU terheléssel futó eSport címekkel erre is lehetőség nyílhat. Az akkumulátoros üzemidő összességében szintén rendben volt, hozta az elvárható szintet – az előzetes várakozásainkat kissé felül is múlta.

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

A három év jótállással rendelkező HP Omen 15-en0000nh 1X2G1EA összességében jól vizsgázott, így mindenképpen érdemes felvenni a listára, ha 144 Hz-es kijelzővel és AMD RYZEN 4000-es sorozatú mobil APU-val felszerelt 15,6 hüvelykes gamer noteszgépet keresünk. Az persze a negatívumok közé sorolható, hogy gyárilag csak FreeDos operációs rendszert kapunk a notebookhoz, azaz még egy Windows 10 licencre is szükség lesz mellé, de ugyanez a konkurens Acer konfigurációra is elmondható, ami 7000 forinttal olcsóbb, eggyel erősebb mobil APU dolgozik benne, viszont nincs rajta SD memóriakártya-olvasó.

Összefoglalás

HP OMEN 15: Gamer notebook RYZEN 4000-es mobil APU-val és GTX 1650 TI-vel

HP OMEN 15: Gamer notebook RYZEN 4000-es mobil APU-val és GTX 1650 TI-vel

HP OMEN 15: Gamer notebook RYZEN 4000-es mobil APU-val és GTX 1650 TI-vel
Szerzői értékelés
87
%
A HP OMEN 15 sorozatának en0000nh 1X2G1EA termékkóddal ellátott tagja egy kellemes kis gamer notebook, ami mellett nem érdemes csak úgy elmenni, ha a 15,6 hüvelykes képátlójú, RYZEN 4000-es mobil APU-val szerelt gamer noteszgépek piacán nézelődünk.
– 144 Hz-es IPS kijelző
– AMD RYZEN 4000-es mobil APU 6 maggal és 12 szállal, remek teljesítménnyel
– GeForce GTX 1650 Ti mobil videokártya
– Gyors SSD
– Sokféle videó kimenet
– Kategóriáján belül egész jó hangzás
– 802.11ax WiFi támogatás igen jó sebességgel
– Egész jó akkumulátoros üzemidő
– A kijelző színpontossága nem a legjobb, de itt ez talán nem tragédia
– Az árban nincs benne a Windows 10 licenc
– A 144 Hz-es kijelző tökéletes kihajtásához kompromisszumos beállításokra van szükség
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap