Shop menü

HOLNAP ÜNNEPLIK A 3 NM-ES TÖMEGTERMELÉS ELINDULÁSÁT A TSMC-NÉL

Az ünnepség mellett a gyárépítéssel kapcsolatos tervekkel kapcsolatban is érkezett némi információ.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Holnap ünneplik a 3 nm-es tömegtermelés elindulását a TSMC-nél

A tajvani média szerint a TSMC vezetése a holnapi nap folyamán, azaz 2022. december 29-én egy ünnepséget tart, amelynek keretén belül azt szeretnék megünnepelni, hogy megindult a sorozatgyártás a vállalat legmodernebb csíkszélességével, az N3 gyártástechnológiával. Az ünnepséggel azt is szeretnék üzenni, szó sincs arról, hogy Tajvan elveszítené központi szerepét a globális chipgyártás terén, sőt, éppen ellenkezőleg, a jövőben is meghatározó, piacvezető szereplő lehet a vállalat a félvezetőipari bérgyártók között.

A 3 nm-es tömegtermelés a FAB 18 névre keresztelt üzemben zajlik, ami Dél-Tajvanon, egészen pontosan Tainan területén található. Az ünnepség egyúttal az említett üzem bővítésének elindításának kezdetét is jelenti majd. A távolabbi jövőben az N3 után érkezik az N3E gyártástechnológia, ami valamikor 2023 második felében állhat tömegtermelésbe, majd az N3P is debütálhat, az viszont majd csak 2024-ben jut szerephez. Az említett gyártástechnológiák mindegyike a FAB 18 területén juthat szerephez, ahol egyébként 5 nm-es osztályú csíkszélességet használó szilícium ostyákat is készítenek.

Galéria megnyitása

A vállalat nemcsak a tajvani üzem bővítésén munkálkodik, hanem a külföldi terjeszkedés is napirenden van a Reuters munkatársai szerint. Az egyik célpont Japán, ahol már zajlik egy gyár építése, amit vegyesvállalatban üzemeltetnek majd, de a térségben egy második üzemet is felhúzhatnak, amennyiben minden feltétel adott lesz. A TSMC hivatalosan még nem árult el semmit a második japán üzemmel kapcsolatban, azt viszont nem tagadták, hogy benne lehet a pakliban egy újabb gyár építése.

Japán mellett Európa is szerepel a célkeresztben, ugyanis arról pletykálnak az iparági források, hogy a TSMC 2023 elején ismét küld egy delegációt Németországba, azon belül is Drezdába, ahol második körös tárgyalások folyna majd egy esetleges TSMC üzem felépítésével kapcsolatban, ami az európai autóipar működését segítené. Ez az üzem persze nem csúcstechnológiával dolgozna, a célpiaci igényeknek ugyanis bőven megfelelnek a régebbi gyártástechnológiák is. A szóban forgó üzem 22 és 28 nm-es csíkszélességet használna, amelyek még mindig sokkal modernebbnek számítanak, mint az autóipari chipbeszállítók gyáraiban használt csíkszélességek. Arról egyelőre nincs hír, hogy állnak a tárgyalások, így még nem lehet tudni, pontosan mikor és hol épülhet meg a TSMC európai üzeme, csak annyi tűnik biztosnak, hogy Németország igen vonzó célpontnak tűnik a vállalat szemszögéből nézve.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére