Shop menü

A TSMC SZÁMÁRA IS VONZÓ CÉLPONT LEHET NÉMETORSZÁG, ÚJ ÜZEM ÉPÍTÉSÉBE KEZDHETNEK

Egyelőre még nagyon korai fázisban tart az ügy, éppen ezért hivatalosan semmilyen részletet nem árulnak el, pletykák azért már vannak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A TSMC számára is vonzó célpont lehet Németország, új üzem építésébe kezdhetnek

A TSMC a jelek szerint éppen azt vizsgálja, érdemes lenne-e egy újabb üzemet építeni külföldön, a friss célpont azonban merőben más, mint az eddigiek, ugyanis ezúttal Európában gondolkodnak a vállalat vezetői, ezen belül is Németország lehet a befutó, amennyiben bármilyen félvezetőipari bérgyártó egység épülhet a régióban. A pletykák először még 2021 nyarán röppentek fel, ám akkor nem tűnt komolynak a helyzet, azóta viszont történt egy s más, így most már reális esélye lehet egy efféle terjeszkedésnek.

Az egyik ok az, hogy az Intel éppen európai jelenlétének növelésén dolgozik, amelynek eredményeként Németországban egy megagyárat hoznak létre, két külön üzemmel; Olaszországban chiptokozó üzem épülhet fel, míg Franciaországban kutatással és fejlesztéssel foglalkozó tervezőközpontot építenek, és Lengyelországban is nyílik majd egy labor. Ezzel a terjeszkedéssel az Intel elég komoly pozícióba kerülhet az európai piacon, amit a TSMC természetesen nem hagyhat szó nélkül, ha ebben a térségben is kellően versenyképes akar maradni, ugyanis az Intel az IDM 2.0 projekt keretén belül csúcstechnológiás gyártástechnológiákat kínálhat a megrendelőknek, a vezetés végső célja pedig az, hogy meghatározó szerepet töltsenek be a félvezetőipari bérgyártói szegmensben.

A TSMC vezetése részben a fentiek miatt vizsgálhatja egy új európai üzem építésének lehetőségeit, épen ezért egy specialistákból álló csapatot hamarosan Németországba is küldhetnek, akik felmérik a terepet és segítenek a végső döntés meghozatalában. Európa amúgy elég jó terepnek ígérkezhet a TSMC számára, ugyanis rengeteg tehetős ország található a kontinensen, amelyekben számos vállalkozás számára van szükség különböző félvezetőipari alkatrészekre, például fejlett chipekre is a végső termékek összeállításához – gondoljunk csak az autóiparra, illetve az önvezető rendszerek egyre nagyobb térhódítására. Egy európai üzemmel az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek, illetve az ezekkel járó szankciók is megkerülhetőek, ami szintén nem egy utolsó szempont.

Galéria megnyitása

A tajvani UDN beszámolója szerint egyelőre nincs kőbe vésve a gyárépítés terve, a TSMC vezetése még csak puhatolózik, tájékozódik, felméri a helyzetet. A német kormányzat persze már most megpróbálja magához csábítani a tajvani félvezetőipari bérgyártó-óriást: egy 12 hüvelykes szilícium ostyákat termelő üzem felépítésére invitálhatják a TSMC-t, és ha az üzletet sikerül nyélbe ütni, talán további üzemek is épülhetnek majd a későbbiekben. Egyelőre viszont semmilyen döntés sem született az ügyben, még a lehetséges német városok listája sem szivárgott ki, annyira korai stádiumban tart a folyamat.

Egyelőre a vállalt elnöke, Mark Liu sem árult el semmit, szerinte ebben a vizsgálati fázisban még túl korai bármit is megerősíteni. Ez persze nem is olyan nagy meglepetés, hiszen a pénzügyi jelentések publikálása előtt úgysem beszélhetnek efféle bejelentésekről a vállalat illetékesei, a szabályok és az előírások ugyanis nem teszik lehetővé az ilyesmit. A pénzügyi beszámoló a következő héten, 2022. október 13-án láthat napvilágot, ezt követően a szokásos tájékoztatót is megtartják, talán ott már szó eshet a németországi tervekről is, már amennyiben a UDN értesülései egyébként pontosak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére