Hivatalosan is megjelent a Radeon RX 590 GME

Az új videokártyát Kínának szánja a vállalat, így egyéb régiókban nem igazán találkozhatunk majd vele.

Hivatalosan is megjelent a Radeon RX 590 GME

Az AMD meglepő módon egy újabb Polaris alapú videokártyát dobott piacra, ami egy speciális, kifejezetten Kínára szabott termék, vagyis egyéb régiókban nem kerül az üzletek polcaira. A Radeon RX 590 GME érkezéséről korábban már hallhattunk, ugyanis a videokártya sok helyen felbukkant Kínában a különböző partnerek kínálatában, ám hivatalosan még csak nemrégiben került fel az AMD weboldalára.

A Radeon RX 590 GME lényegében egy Radeon RX 580-as megoldás, ami a Radeon RX 580-hoz képest csak egy területen különbözik: picivel magasabb boost órajelet használ a GPU esetében, így az egyszeres pontosságú számítási teljesítménye, illetve az általános teljesítménye is magasabb lesz, de nem jelentősen. Papíron az új videokártya alig 3%-kal mutatkozik jobbnak, igaz, a partnerek a lenti táblázatban lévő GPU Boost órajeltől eltérhetnek, és ahogy azt az elmúlt hetek folyamán láthattuk, el is fognak térni, ám az újdonság így sem több egy tuningolt Radeon RX 580-nál. A Radeon RX 590 teljesítményszintjétől természetesen elmarad az újdonság, valamint a belépőszintű Radeon RX 5500 XT is gyorsabb lesz nála.

Galéria megnyitása

Hogy akkor mégis mi indokolja az újdonság bevezetését? Lényegében több dolog is lehet a háttérben. Egyrészt az új modell segíthet abban, hogy a Polaris GPU raktárkészletek tovább apadjanak, másrészt pedig abban is partner lehet, hogy segítsen a 7 nm-es csíkszélesség terhermentesítésében. Mivel az AMD nem árulta el, pontosan melyik GPU dolgozik a termék fedélzetén, így csak tippelhetünk, hogy a Polaris 20-ról van szó, márpedig az 14 nm-es csíkszélességgel készül a GlobalFoundries üzemében, itt pedig nincsen hosszú várólista, mint például a TSMC 7 nm-es gyártósorainál. Utóbbiak eléggé leterheltek, így nehezebb megoldani, hogy elegendő CPU és GPU készüljön, mint korábban.

Éppen ezért jó stratégia lehet egy régebbi, zavartalanul elérhető csíkszélességre támaszkodó GPU újbóli felhasználása annak érdekében, hogy a kínai igényeket kielégíthessék. Kínában népszerűek a kereskedelem fő áramába szánt termékek, a Radeon RX 590 GME pedig pont ebbe a szegmensbe érkezik. Az „újdonság” előállítási költségei is alacsonyabbak, mint például egy NAVI alapú Radeon RX 5500 XT-é, valamint fedélzeti memóriából is költséghatékonyabb kerül rá, hiszen GDDR6-os helyett még csak GDDR5-öst használ, így a friss videokártya összességében a költséghatékonyabb megoldások közé tartozik. Arról nem esett szó, hogy a Radeon RX 590 GME pontosan mennyibe kerül majd, de egészen biztosan versenyképes lesz az adott piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap