Hivatalos: Az Nvidia felvásárolhatja a Mellanoxot

Úgy tűnik, a korábbi pletyka igaz volt, valóban elhalászta az Nvidia az Intel orra elől a Mellanoxot.

Hivatalos: Az Nvidia felvásárolhatja a Mellanoxot

Néhány órája éppen azt pedzegettük, hogy az Intel vagy az Nvidia lesz-e a befutó a Mellanox-felvásárlás kapcsán, ám azóta kiderült, végül az Nvidia vásárolhatja fel az említett céget, hiszen az Intel hatmilliárd dolláros ajánlatával szemben 6,9 milliárd dollárt kínált fel, és ez az ajánlat mindent vitt. A felek már alá is írták a szándéknyilatkozatot, hiszen a két cég igazgatótanácsa rábólintott az akvizícióra, ám a végleges egyesüléshez még a szabályzó szerveknek, illetve a részvényeseknek is jóvá kell hagyniuk a tervet. Amennyiben minden jól megy, 2019 végéig nyélbe üthetik a tranzakciót.

Galéria megnyitásaAz Nvidia részvényenként 125 dollárt fizet a Mellanoxért, így jön ki a 6,9 milliárd dolláros vételár – jelenleg a Mellanox részvény-árfolyama stagnál, méghozzá a 118 dolláros szint környékén. Vagyis az aktuális piaci értékhez képest közel 500 millió dolláros felárat fizet az Nvidia a cégért. Noha a Mellanox neve az átlagfelhasználók számára nem cseng túl ismerősen, hiszen egy, a háttérben dolgozó szereplőről van szó, mégis nagyon fontos vállalatról beszélhetünk, ami számos hálózati vezérlővel, illetve InfiBand termékekkel képviselteti magát a piacon. A Mellanox termékei a TOP500.org gondozásában lévő szuperszámítógép-fürt lista szereplőinek több, mint felében megtalálhatóak, valamint az adatközpontok szegmensében is meghatározó vállalatról van szó, így a cég felvásárlásával maga az Nvidia is meghatározó hálózati szereplővé nő az említett szegmensben. Ráadásul a felek között régóta gyümölcsöző partnerkapcsolat húzódik: az Nvidia DGX-2 rendszereiben a Mellanox vezérlői biztosítják a node-ok közötti kommunikációt, az Nvidia grafikus processzorokkal szerelt Summit és Sierre szuperszámítógép-fürtöknél pedig szintén a Mellanox biztosítja a hardvert a rackek kommunikációjához.

A Mellanox önmagában csak egy kis cég az Nvidiához képest, így piaci árbevételek terén is kisebb, de mindenképpen segít abban, hogy az Nvidia új területekre törjön be. Jól szemlélteti ezt az az előrejelzés, amely alapján az Nvidia úgy látja, 2023-ra 61 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát a GPU alapú gyorsítókra és nagysebességű hálózati eszközökre támaszkodó szegmens, amelyben igazából „csak” 11 milliárd dollárt képvisel maga a hálózati rész. Az viszont biztos, hogy a felvásárlás előnyöket kínál az Nvidia számára, hiszen azon kívül, hogy belép a vállalati hálózati eszközök szegmensébe, a házon belül lévő tudást saját rendszerei optimalizálására is fordíthatja, ami mindenképpen gyümölcsözővé válhat a nem is oly távoli jövőben.

A felvásárlást követően az Nvidia természetesen megtartja az izraeli irodákat, valamint a meglévő értékesítési és terméktámogatási infrastruktúrát sem cseréli le, hiszen egy profitábilis vállalatról van szó, ami a felvásárlás nyélbe ütését követően az Nvidiának fog hasznot hozni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap