Shop menü

HAMAROSAN MEGÉRKEZNEK A SEAGATE 22 ÉS 24 TB-OS HDD-I, DE A 30 TB-OSRA SEM KELL SOKAT VÁRNI

Sok új termék jelenik meg idén a Seagate termékpalettáján.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hamarosan megérkeznek a Seagate 22 és 24 TB-os HDD-i, de a 30 TB-osra sem kell sokat várni

A Seagate vezetése a vállalat legfrissebb pénzügyi eredményeinek ismertetése során arról is szót ejtett, mi minden várható idén a HDD piacon, már ami az újdonságokat illeti. A tervek most arról szólnak, hogy az első vagy a második negyedév folyamán megjelennek a 22 TB-os és a 24 TB-os merevlemezek, majd a harmadik negyedév környékén a 30 TB-os HAMR modell is elrajtolhat, azaz eléggé izgalmasnak ígérkezik az év.

A normál, CMR/PMR adatrögzítési eljárást használó merevlemezek piacára elsőként a 2,2 TB-os adattároló korongokat használó, 10 lemezből álló 22 TB-os modell érkezik meg. Ez 10%-os előrelépés mind a teljes adattároló kapacitás, mind pedig az egy HDD korongra jutó adattároló kapacitás terén, hiszen a vállalat jelenleg a CMR/PMR kategórián belül jelenleg 20 TB-os HDD-t kínál. A 22 TB-os modellek gyártása éppen felpörgetés alatt áll, ennek köszönhetően rövidesen nagy mennyiségben piacra kerülhetnek, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, az nincs kőbe vésve: vagy az első negyedévben, vagy a második negyedévben.

Galéria megnyitása

A CMR/PMR alapú 22 TB-os 3,5 hüvelykes merevlemez mellett egy másik modell is érkezik, immár 24 TB-os adattároló kapacitással, itt viszont már SMR, azaz Shingled Magnetic Recording technológiát használnak az adatrögzítés során. Ez a metódus alacsonyabb írási teljesítményt kínál, különösen a véletlenszerű 4K-s írási feladatokban gyenge, így főként archiválási célra érdemes bevetni. A 24 TB-os verzió szintén rövidesen megérkezik. A két említett merevlemez a jelenlegi két csúcsmodellt, azaz a 20 TB-os PMR/CMR alapú, valamint a 22 TB-os SMR alapú változatokat fogják letaszítani a kínálat csúcsáról.

Természetesen szó esett a HAMR, azaz a Heat-Assisted Magnetic Recording technológia köré épülő asztali merevlemezekről is. Ezeket egy ideje már szállítja a Seagate a partnerek számára, akik gyakorlatilag évek óta tesztelhetik és vizsgálhatják őket, hogyan illeszkednek be az adott adattároló platformba. Az eddigi modellek az első generációs HAMR platform köré épültek, és ezek még csak szűk körben voltak elérhetőek, nagy volumenben és szélesebb körben nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A HAMR körül idén jelentős változás várható, hiszen a tervek szerint a harmadik negyedév folyamán megjelenhetnek a 30 TB-ról induló modellek, amelyek már a második generációs HAMR platformra támaszkodnak.

Az újdonságok szélesebb körben és nagyobb volumenben érkeznek, mint első generációs társaik, ám első körben még mindig az üzleti felhasználókat, közülük is a nagyobb adatközpontokat célozza meg velük a gyártó. Ennek megfelelően a HAMR alapú adattárolók piaci részesedése még nem lesz jelentős az idei év folyamán, ám nagyobb mennyiségben készülhetnek, mint eddig, azaz szépen lassan elkezdhetik meghódítani a piacot.

Galéria megnyitása

Az újdonságok jóvoltából felpörög a HAMR adattároló korongok és a HAMR író/olvasó fejek gyártása is, ami segíteni fog a kihozatali arány javításában, illetve a költségek fokozatos csökkentésében. Utóbbiaknak köszönhetően idővel a középkategóriában, illetve a belépőszinten is megjelenhet a fejlesztés, ami tovább csökkenti a gyártási költségeket, ezzel egy időben pedig a Seagate profitja is növekedni fog. A vállalat azt egyelőre nem részletezte, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek majd a 30 TB-os modellek, pontos felépítésükkel kapcsolatban sem érkezett információ, viszont egy érdekességet megemlítettek.

A laborban már elkészült az első 5 TB-os HDD korong, ami HAMR alapokon nyugszik, igaz, ezt még csak egy tesztállványon próbálgatják, konkrét merevlemezbe egyelőre nem építették be. Mivel az aktuális útiterv alapján az 50 TB-os HAMR merevlemezek legkorábban is csak 2026 folyamán érkezhetnek, bőven van még idő az 5 TB-os HDD korong tökéletesítésére, illetve a köré épített első prototípusok megalkotására is.

Galéria megnyitása

Ejtsünk néhány szót arról is, hogy miként alakult a vállalat legutóbbi pénzügyi negyedéve, ami 2022. december 30-án zárult. A kép nem túl szép, ugyanis a 2023-as pénzügyi év második pénzügyi negyedévének minősülő időszakban a teljes árbevétel 1,887 milliárd dollárra rúgott, ami éves szinten igen komoly, 39,5%-os csökkenést jelent, és ezzel egy időben profit helyett 33 millió dolláros veszteséget is mutatnak a számot. Ehhez képest a 2022-es pénzügyi esztendő második pénzügyi negyedévében még 3,116 milliárd dolláros teljes árbevételt és 501 millió dolláros profitot könyvelhetett el a cég.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére