Shop menü

HAJSZÁLAK DÖNTÖTTEK A DXOMARK TESZTJÉN A PIXEL 8 PRO ÉS AZ ÚJ IPHONE KÖZÖTT

A Huawei P60 Pro most sem talált legyőzőre de a Pixel 8 Pro és az iPhone 15 Pro Max jó párbajt vívott.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Hajszálak döntöttek a DXOMARK tesztjén a Pixel 8 Pro és az új iPhone között

A DXOMARK rendszeresen elemzi az új okostelefonok kameráját kifinomult módszerekkel, és mindig vannak kisebb-nagyobb meglepetések a teszteken, most sincs ez másként. Nagyon úgy fest például, hogy az idei évben a Huawei P60 Prónál mindent figyelembe véve jobb kamerás mobil idén talán már nem lesz. A Huawei készülékét mi is teszteltük korábban, de most nem erről, hanem a Pixel 8 Próról lesz szó elsősorban.

153 pontot ért el a DXOMARK összesítésében a Google Pixel 8 Pro, ami egy ponttal kevesebb az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max eredményénél, de egy ponttal több annál, amit a Honor Magic5 Pro hozott össze. A Huawei P60 Pro 156 ponttal vezet.

Galéria megnyitása

Pusztán a fotózást figyelembe véve a szűk konkurenciából csak a Huawei P60 Prót találták jobbnak az elemzők, és érdekes módon a Google okostelefonja úgy hozta ezt összes, hogy igazából semmiben sem nevezhető a legjobbnak, de konzisztensen kiváló munkát végez. Már a korábbi Pixelekre is ez volt a jellemző.

A részletes beszámolók és pontok alapján jó színekkel dolgozik a mobil, a fénymérésben és a dinamikában is ügyes, csak néha megszalad egy kicsit a zaj. A teszt során többször is indokolatlanul magas ISO szintet állított be az automata, hogy rövidebb legyen a zársebesség, de így megjelent a zaj. A fókuszálás gyors és pontos, és a felvételeken nem annyira jellemző a „műviesség”, pedig itt aztán dolgoznak az algoritmusok.

Galéria megnyitása

A Google Pixel mobilok kiváló fotósok, és igazából az iPhone-nal egálban is lehetne, ha nem csúszik el egy olyan ponton, amiben még korábban is jobban szerepelt. A megfelelő szoftveres mélységélesség biztosítása a DXOMARK tesztje során valamiért nem ment a Pixel 8 Prónak, még a Pixel 7 Pro is jobb volt összességében ezen a téren, ami valamilyen szoftveres hiányosságot sejtet. A bokeh teszten minden rivális magabiztosan hossza a maximális 80 pontot, míg a Pixel neve mellé 65 pont került, mert a portréknál a haj szeparálását igen gyengén csinálta. Az androidos mobilok klasszikus gyengepontja szokott lenni, hogy az előnézet és az elkészült kép jelentősen eltérő, itt sincs ez másként.

Galéria megnyitása

A teszteken a társkamerák közül z ultraszéles látószögű egység lenyűgözte a DXOMARK munkatársait. Ebben az egy dologban tudott a Pixel 8 Pro szinte minden eddig megmérettetett okostelefon fölé kerekedni, holtversenyben nyújtja a legtöbb pontot a Huawei P60 Próval. A zoomolásra szolgáló kamerája is elég jól teljesít, de azért ezen a téren már a Honor Magic5 Pro is megelőzi a Huawei fotósával egyetemben. De összességében azt lehet elmondani, hogy nagyon erős mind a három kamera.

Galéria megnyitása

A videózás az a dolog, amiben egyetlen versenytársa sincs az iPhone-oknak, és ezen a Pixel 8 Pro sem változtat. A DXOMARK tesztjei alapján mozgóképfelvételek készítésénél csak a textúrákat tekintve van egy szinten a Google mobilja az Apple készülékeivel, minden más szempontból elmarad azoktól. Azonban azt ki kell emelni, hogy az élmezőnyben a legjobb androidos mobil videózásra a Pixel 8 lett, szóval látszik, hogy a fejlesztők dolgoztak ezen. Ahogy a fotózásban, úgy a videózás során is a zajosodás volt az egyetlen komolyabb gond a Pixel 8 Prónál.

Galéria megnyitása

A DXOMARK meglátása szerint a Google ismét kiemelkedően jó munkát végzett. A szakemberek külön kiemelték az új mobil színreprodukcióját, ami minden fényviszonynál, valamint videózásnál és fotózásnál egyaránt jó volt. Az emberek bőrszíneit is tökéletesen kezeli a mobil, miközben az élességet is jól kezeli.

Galéria megnyitása

Külön kiemelték azt is, hogy mindegyik kamera, a teljes zoomtartományban egészen remek részletességgel üzemel, a makrózást is figyelembe véve, ami a mai napig elég ritka. A stabilizálás, amire főleg a távolabbi zoomnál van nagy szükség, ugyancsak jó és hatékony a legtöbb fényviszonynál. Nagyon ritkán figyeltek fel arra, hogy a különböző textúráknál valamennyi részlet eltűnt.

Negatívumként a DXO lényegében csak a fentebb is említett zajosodást tartotta jelentősnek, valamint a bokeh algoritmus szegmentálását a tárgyak, személyek körül. Ezeken felül csak az volt még szembetűnő, hogy a videók készítése során megesett, hogy voltak apró élességvesztések, ez minden mobilra jellemző, de az iPhone 15 Pro Max például ritkábban fut ilyenbe.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére