Shop menü

GOOGLE: LESZ HELYBEN FUTÓ MI A PIXEL 8-ON IS

A Gemini Nano és a Pixel 8 kapcsolatáról és a 7 éves szoftvertámogatásról is elárult néhány friss információt a Google.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Google: Lesz helyben futó MI a Pixel 8-on is

A Pixel 8 és a 8 Pro okostelefonok már a mesterséges intelligencia jegyében születtek meg tavaly, de nemrégiben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Google a Pixel 8 esetében nem fog lokálisan üzemelő MI funkciókat biztosítani. Most ennek kapcsán pontosított a cég, és már arról számoltak be, hogy nem ennyire fekete-fehér a történet.

Korábban arról írtunk, hogy a Pixel 8 esetében hardveres akadálya van annak, hogy a direkt mobilos környezethez tervezett Gemini Nano megfelelően tudjon üzemelni. Most viszont ezen pontosított a cég. Vizsgálják a lehetőségeket, és most már biztos az, hogy mégis lesz Gemini Nano a szerényebb Pixelen is, nemcsak a Pixel 8 Prón, de korlátozottabb képességekkel bírhat majd az a mesterséges intelligencia funkció, ami erre a nyelvi modellre épít.

A soron következő Pixel Feature Drop csomag nyáron jöhet, júniusban futhat be, és az hozza majd el a fejlesztői előzetes formájában a Pixel 8-ra a Gemini Nano elérést. Azt is elmondta a Google, hogy kettő funkciót már biztosan ki fog szolgálni a saját fejlesztésű nyelvi modellje a szóban forgó referencia okostelefonon. Az egyik a Gboard billentyűzeten az intelligens válaszüzenet funkció, a másik pedig a hangrögzítőnél található összefoglaló lehetőség.

Galéria megnyitása

A Gboard billentyűzetbe integrált mesterséges intelligencia révén a felhasználók gyorsabban tudják majd bonyolítani a mindennapos kommunikációjukat, egyszerűbben fognak menni az üzenetváltások. Annak köszönhetően, hogy a feldolgozás és a válaszok generálása is helyben történik, reszponzívabb lesz a folyamat teljes egészében. A Recorder applikációnál pedig azáltal, hogy a felvett anyagokból helyben tud összefoglalót, kivonatot létrehozni a Pixel 8, nagyobb biztonságban érezheti az információkat a felhasználó. Hiszen nem kell semmit egy távoli szerverre továbbítani.

Galéria megnyitása

A Pixel 8 és a 8 Pro ugyanazt a rendszerchipet használja, de a gond elvileg nem is a teljesítményből fakad a Gemini Nano futtatásánál. Állítólag azért okoz fejtörést a Google számára ez a fejlesztés, mert a rendszermemóriát előszeretettel fogyasztja a munkafolyamat, az pedig szűkösebb a Pixel 8 esetén, hiszen csak 8 GB-ból gondoskodik, míg a Pixel 8 Pro 12 GB-nyi RAM-ot vonultat fel. Hozzá is tette a cég, hogy az LLM rendszerek futtatása eltérő memóriaméretű mobiltelefonokon különböző felhasználói élményt eredményezhet.

A Google Gemini Nano helyzete egyébként abból a szempontból érdekes, hogy a Samsung Galaxy S24-nél a vállalat nem említett olyan dolgot, hogy a különböző mobiloknál eltérő módon működhet a generatív MI, márpedig a Galaxy S24 ott is csak 8 GB-nyi RAM-ot biztosít a felhasználók számára. Mindenesetre most már biztos, hogy lesz a Pixel 8-ra is helyben üzemelő MI, és az érdeklődő fejlesztők is kihasználhatják majd a Gemini Nanót az AICore igénybe vételével.

Galéria megnyitása

Beszélt arról is a Google, hogy a 7 éves szoftvertámogatás miként alakulhat majd, és hogy miért éppen 7 évben határozták meg az Pixel 8-ak támogatását. Állítólag az Android csapat sokat konzultált ennek kapcsán a beszállítókkal, fejlesztőkkel és más partnerekkel. Figyelembe vették a felhasználói adatokat is, és azt tapasztalták, hogy a korábban eladott referencia eszközök nagyjából ennyi ideig voltak használatban.

Azt is megtudhattuk, hogy a kiterjesztett támogatás limitált lesz. Az utolsó években már számolni kell majd azzal, hogy lesznek olyan fejlesztések, amikből hardveres hiányosságok miatt kimaradhatnak az életciklusuk végéhez közeledő okostelefonok. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a Pixel 8-nál már most felmerült ez, pedig nagyjából fél éve van a piacon.

A Google a Pixel Feature Dropokra is kitért, ezek a negyedéves, funkcionális frissítések az eddiginél is rendszeresebbek lesznek, és ezek főleg olyan fejlesztéseket nyújtanak majd, amik jól integrálhatók a készülékek meglévő eszköztárába.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére