Google: Földrengésjelző eszközzé válnak az androidos mobilok

Az Androidot futtató mobilok ezentúl már arra is képesek lesznek, hogy földrengéseket érzékeljenek, és jeleznek is ilyenkor.

Google: Földrengésjelző eszközzé válnak az androidos mobilok

A Google számára fontos az, hogy a mobilokat a lehető legtöbb módon használja ki, és a vállalat most bejelentett, hogy a földrengések jelzésébe is bevonja már a készülékeket. Az újítás egy korábbi fejlesztésnek a továbbgondolása nyomán jött létre, és emberek milliói számára jelenthet majd adott esetben akár életmentő megoldást.

Egy ideje már foglalkoztatja a Google-t, hogy miként lehetne a katasztrófahelyzetek esetén az okostelefonokat a lehető leghatékonyabban kihasználni. Erre vannak is már különböző fejlesztések a vállalat különböző szolgáltatásaiban. És már a földrengésekkel kapcsolatos riasztási funkciója is volt az Androidnak.

Nem most először kezdi a földrengésekre figyelmeztetésbe bevonni a cég az okostelefonokat. A Google Kaliforniában már egy ideje használja azt a fejlesztést, ami villámgyorsan értesít mindenkit, aki a térségben tartózkodik, ha földrengés volt egy területen. Erről pedig a keresőóriás a magas színvonalú szeizmológiai rendszereket kihasználva gondoskodik.

Az USGS (United States Geological Survey) és a Cal OES (California Governor’s Office of Emergency Services) adataira támaszkodva a Google másodpercek alatt el tudja juttatni a földrengések után a figyelmeztetést az emberekhez. Ezáltal az emberek azonnal reagálhatnak, talán még az előtt tudják majd, hogy mi vár rájuk, hogy megéreznék a rengést, az ugyanis viszonylag lassan terjed nagyobb területek érintése esetén. Akik biztos helyet tudnak keresni, jobb esélyekkel vészelhetik át a jelentősebb rengéseket is épségben.

Galéria megnyitása

A Google tudja, hogy az emberek hajlamosak pánikba esni, esetleg lefagyni, ilyenkor pedig nem megfelelően reagálják le az eseményeket. Éppen ezért a vállalat által fejlesztett földrengés-figyelmeztető rendszer képes arra is, hogy gyors tanácsot nyújt arról, hogy mi a teendő. Az általános útmutatója a Google-nek a földrengések idejére, hogy érdemes asztal alá bebújni, és az asztal lábaiba kapaszkodni, az ne mozdulhasson el a személy fölül.

De mi lesz ott, ahol nincs kiépítve komplex érzékelő hálózat a föld alatt? Nos, erre jelent megoldást a Google mostani újítása, az androidos telefonokba épített földrengés érzékelés. Ehhez nem kell a mobilokba újabb szenzor, hanem az okostelefonok gyorsulásmérője lesz arra képes, hogy érzékelje a letett készülékeknél a szokásostól eltérő mozgásokat. Amikor a készülék olyan adatot rögzít, ami földrengésre utal, azt azonnal elküldi a Google szervere felé, és ha csoportosan jönnek ilyen jelek, akkor a rendszer kiküldi a figyelmeztetést a földrengésről minden tudnivalóval a környék összes készülékére.

Galéria megnyitása

Hátránya ennek az Android Earthquake Alerts System névre keresztelt rendszernek, hogy az epicentrumban levő felhasználók már biztosan nem tudnak előre reagálni, de környéken élők így is felkészülhetnek a földmozgásra. Az újításra a Google úgy hivatkozik, hogy ez a világ legnagyobb földrengés detektáló hálózata.

Amennyiben az ember rákeres a földrengésre a Google használatával egy ilyen esemény után, a rendszer igyekezni fog olyan találatokat mutatni, amik a régióval kapcsolatosak és frissek. Ezzel elérhető, hogy a legpontosabb és legújabb információk álljanak azonnal rendelkezésre, elkerülve az esetleges félre tájékoztatásokat szükséghelyzet idején. Plusz az alapvető tudnivalók is rögtön hozzáférhetővé válnak ugyanezen a felületen.

A Google kiemelt szakemberekkel együtt dolgozva fejlesztette ki a rendszerét, hogy az valóban működőképes legyen globálisan. A földrengések óriási károkat okoznak minden évben globálisan, és ami a legnagyobb gond, hogy nagyon sok helyen nincs is megfelelően kiépített érzékelő hálózat. De az androidos mobilok most némi segítséget jelenthetnek majd ezen a területen a továbbiakban. A jövőben a Google a mostani fejlesztéstől származó információkat felhasználva folyamatosan törekedik majd arra, hogy a jelzőrendszert tökéletesítse.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap