Shop menü

FOROG VELÜNK A VILÁG, DE MOST MI IS MEGFORGATHATJUK – INSTA360 X4 - TECH VIBES

Az Insta360 elhozta a világ legkomolyabb 360 fokos akciókameráját, hogy tényleg minden pillanatot rögzíthessünk
Keszthelyi Dániel
Keszthelyi Dániel
Forog velünk a világ, de most mi is megforgathatjuk – Insta360 X4 - Tech Vibes

Az akciókamerák rajongóinak valószínűleg nem kell bemutatni az Insta360-at, mely meglepően fiatal cég létére gyorsan mászott fel a piaci ranglétrán, hogy ipari szemüveggel tekintve pillanatok alatt váljon az egyik legelismertebb és legprofibb ilyen céggé. No persze, ha erre a terepre lépünk, először valószínűleg a GoPro vagy akár a DJI neve előbb eljuthat hozzánk, ám ez leginkább azért lehet, mert a beszédes nevű kínai vállalat egy egészen specifikus termékkategóriával került az élvonalbeli gyártók közé. 360 fokos kamerák? Ugyan mi ez és mégis kinek lehet ilyesmire szüksége?

Galéria megnyitása

Az Insta360-at 2015-ben alapították Kínában és egy olyan mobilapp volt az első termékük, mely a telefonok kameráit használva igyekezett 360 fokos felvételeket összehozni. Ehhez képest mindössze három évvel később, a Marson landoló InSight űrszondán már két Insta360 kamera, – a Pro és Pro 2 – rögzítették az eseményeket, ami a nem csekély iparági elismerés mellett még egy Emmy-díjat is hozott nekik. Innentől tehát nem igazán volt kérdéses a nagyközönség számára sem, hogy egy komolyan vehető cégről van szó, ami jóval többet kínál az átlagos versenyzőknél. Szóval szinte azonnal tovább is léptek az igényes célhardverek elkészítése felé, és a 2022-es X3 után idén befutott az újabb kétkamerás modelljük, az X4, mely továbbfejlesztette az amúgy is sikeres formulát.

A gyártó célkitűzése alapvetően nem más, minthogy olyan kamerákat készítsen, amelyek szinte minden részletét rögzítik a felhasználót körülvevő térnek, mely nem csak azt garantálja, hogy véletlenül se maradjunk le az érdekes pillanatokról, de nagy kreatív szabadságot is biztosít a vágási folyamathoz és az utómunkákhoz. Ez tehát elsősorban nem elsősorban az átlagos vlogoláshoz vagy hobbi videózáshoz ajánlott kategória, inkább azon tartalomgyártók számára lehet igazán hasznos, akik extrémsportoknak hódólnak esetleg utazócsatornájuk van. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lelhetné örömét bárki az efféle sokoldalúságban és az ilyen különleges felvételekben, nézzük hát mit kínál a 8K címkével megtoldott Insta360 X4.

Specifikációk

Szenzor méret 1/2''
Rekesz F1.9
Lencse 6.7mm (35 mm)
Videó 360°8K: 7680x3840@30/25/24fps 5.7K+: 5760x2880@30/25/24fps 5.7K: 5760x2880@60/50/30/25/24fps 4K: 3840x1920@100/60/50/30/25/24fps
Videó 4K: 3840x2160@60/50/30/25/24fps 2.7K: 2720x1536@60/50/30/25/24fps 1080p: 1920x1080@60/50/30/25/24fps
Videó Me 4K: 3840x2160@30/25/24fps 2.7K: 2720x1536@120/100/60/50fps 1080p: 1920x1080@120/100/60/50fps
Fotó 72MP (11904x5952); 18MP (5888x2944)
Kép- és videóformátum Kép: INSP (Studio szoftverrel exportálható) DNG; Videó 360: INSV, Single: MP4
Videó üzemmódok Videó, Active HDR, Timelapse, TimeShift, Bullet Time, Loop, Pre-recording
Fotó üzemmódok Fotó, HDR fotó, Interval, Starlapse, Burst
Színprofilok Standard, Vivid, Flat
Kódolás H.264, H.265
Max. bitráta 200Mbps
Képességek Expo: ±4EV; Rekesz: Photo: 1/8000 - 120s; Video: 1/8000 (fps limitáció); Fehéregyensúly: 2000K-10000K;
Hang Formátum: 48 kHz, 16bits, AAC; Üzemmódok: Auto Wind Reduction, Active Wind Reduction, Stereo, Direction Focus, Auto Wind Reduction, Active Wind Reduction, Stereo, Direction Focus
Súly 203 g
Dimenziók 46 x 123.6 x 37.6 mm
Memória MicroSD (UHS-I V30), Max. 1 TB
Akkumulátor és töltés 2290mAh, 100%-ig 55 perc, 80%-ig 38 perc (9V 2A esetén)
Üzemidő 135 perc 5.7K30fps esetén (8K30fps esetén kb. 80-90 perc)
Csatlakozás és kapcsolat Type-C USB 3.0; WiFi: 2.4GHz, 5GHz 802.11a/b/g/n/ac; Bluetooth 5.2
Giroszkóp 6 tengelyes
Vízállóság 10 méterig

Kicsomagolás, tartozékok

A termék egy ízléses fehér dobozban érkezik, nagyjából olyasmiben, amivel korábban a DJI és más, igényes gyártók, illetve a januárban általam is kipróbált Insta360 Ace Pro modell esetében találkozhattunk. Az anyaga duplafalú karton, a leemelhető fedél pedig teles egészében leér a tálcaként szolgáló belső doboz aljáig, tehát ez máris négy réteg papír, ami gondoskodni hivatott a termék biztonságáról. A dizájn ismerősen köszönt vissza, a fehér alapra diszkréten felírt márka- és terméknévvel, alatta pedig egy-egy látványos fotóval a készülék mindkét oldaláról, imitált vízfröccsenéssel, mégiscsak egy igazi akciókameráról van szó. Ahogy az olykor előfordul, a magyar nyelvű garancialapot és tájékoztatót egy külön áttetsző tasakban tapasztották a termék hátoldalához, melyet szerencsére egy fóliaréteg is óvott a karcolások és a ragasztócsík káros hatásaitól.

Galéria megnyitása

A hátoldalon leginkább a tartozékok, míg a doboz oldalán az izgalmasabb jellemzők sorakoznak, további képes illusztrációk kíséretében, szóval minden a szokásos, de jól bevált recept szerint került tálalásra. A doboz fedelének leemeléséhez kell némi türelem, hiszen a szokványos vákum lassítja a kicsomagolást. A hatásvadász másodpercek azonban megérik a türelmünket, hiszen egyből maga a termék fogad minket, a lencséken és a kijelzőkön felfedezhető kis védőmatricákkal.

Galéria megnyitása

A doboz másik felét a tartozékoknak szánt doboz foglalja el, tehát szokás szerint ezzel folytattam. Ez szintén szorosan illeszkedik a helyére, középtájon viszont egy aprócska, felnyitható fül is segíti a könnyebb hozzáférést, így a körömágyainknak nem kell komolyabban megszenvednie az első találkozást. Először nyilván töltőkábelre és hasonlókra számítottam, ám ezek helyett egy kis papírkeretre lettem figyelmes, mely két feltekerhető lencsevédőt rejtett a kamerák számára, mely az első kézzel fogható az újdonságok között.

Galéria megnyitása

Ezután egy fehér kis tasakból előkerült a kellemes meglepetésként szolgáló puha hordozótok is, melynek gyomrában már megtaláltam az extrákat. A kettő tépőzáras kábelszorítóval is megtoldott Type-C vezetéket, egy kis törlőkendőt a lencsék, illetve a kijelző tisztogatásához, illetve egy felpattintható műanyag keretet, mely tompíthat az esések erején, ha pont nem a lencse, hanem az eszköz egyik sarka találkozik a betonnal.

Galéria megnyitása

Ez tehát az a kellemesen igényes, ám elég minimalista csomagolás, amit egy ilyen nem éppen belépőszintű eszköztől elvárhatunk. Fontos, hogy akciókamera lévén természetesen készültek hozzá különböző kiegészítők és toldalékok, egészen a sisakrögzítőtől a külön bejáratú szelfibotig, ám ezek egyike sem megtalálható az alapcsomagban. A gyártó ezeket felhasználói szempontok szerint összeválogatott specifikus csomagokban, vagy kiegészítőnként külön-külön értékesíti. Ez egyfelől nem meglepő, ugyanakkor akiknek nincsenek kompatibilis tartozékaik, azok igényeikhez mérten be kell szerezzék a különböző feladatokhoz passzoló elemeket is, melyek jelentősen megnövelhetik az összköltséget. A leghasznosabbnak én az extra akkut és a töltő hubot találtam, melyek mindegyike 20-23 ezer forint körül elérhető, de még utángyártott kiegészítőket is találhat, aki keres.

Ami jó, az jó

Ahogy az sejthető, nem sokat fogok panaszkodni a termék összeszerelési minősége és kialakítása miatt, a burkolati elemek magas kvalitású anyagokból öntött elemei és az összeszerelés aprólékos volta önmagáért beszélnek. Persze érdemes ezt kifejteni, ahogy azt is meg kell említeni, hogy nem teljesen hibátlan a helyzet. Először is mindjárt kiemelném a két lencsevédőt, melyek az X3-nál még nem voltak elérhetők, tehát a kellemes és hasznos újdonságok sorába tartoznak. Ezek alapvetően szintén aprólékos kidolgozásnak örvendenek és miután a helyükre csavartuk őket – tehát az első és a hátsó kamera fölé – stabilan tartják a pozíciójukat.

Galéria megnyitása

A megfelelő rögzítési irányt még a készüléken és a védőelemeken elhelyezett apró kis jelzések is segítik, ezek találkozásakor és a jól érezhető pattanáskor lesz tökéletes a mozdulatsor. Az egyetlen gondom, hogy bár feltekerés után az X4 a bélelt tokjában utazott és le sem ejtettem a teszt alatt, végül mégis felfedeztem az egyik kupakon egy apró karcot, ami nem jó előjel, ha a hosszútávú használatra gondolok. Nyilván ez egy műanyag védőkupak, ami pont a véletlen esésektől védi a drága kameralencsét, viszont az összegyűlő karcok meglátszódhatnak a felvételeken.

Galéria megnyitása

Ezt leszámítva egészen masszív az Insta360 akciókamerája, igényes műanyagok és a gomboknál gumírozott nyomófelületek találkoznak az ujjainkkal, szemre és tapintásra is meggyőző a végeredmény. A tíz méterig kitartó vízállóság elősegítéséhez az oldalsó Type-C csatlakozó fedelét ügyes zárómechanika védi a véletlen szennyeződésektől, az akkumulátort pedig mindjárt kettő, melyket egymás felé kell tolnunk, hogy az akksi kiszabaduljon. Ezek kivitelezése kifejezetten jól sikerült, az ütközésig tolt retesz végül kipattintják az ajtót, illetve az akku is szépen kifele indul, míg visszazáráskor kattanó hang jelzi, hogy a mechanika megfeszült és a védelem újra megfelelő. Az USB még külön gumikeretet is kap, mely az ajtócska visszacsukásakor elzárja az esetlegesen beszivárgó nedvesség útját.

Galéria megnyitása

Belső memória természetesen továbbra sem került a kamerába, a microSD foglalat pedig az akkumulátor mellett van, tehát azt előbb mindenképp ki kell emelnünk, hogy az adathordozó a helyére kerülhessen. Az SD-nek kialakított zsebben rugós mechanika biztosítja a stabil rögzítést és a könnyebb eltávolítást. Fontos feltétel, hogy a kártya lehetőleg elérje a UHS-I V30 sebességosztályt, kapacitás terén viszont nincs megkötés. Legalábbis felfelé 1 TB-ig mindenképp nyújtózhatunk és érdemes is nagyobb tárhelyet választani, tekintve a nagy felbontású felvételek várható méretét.

Galéria megnyitása

A készülék másik oldalán egy bekapcsológomb, illetve egy konfigurálható Q gomb található, illetve a másik oldal felső részén a környezetükbe olvadó mikrofonok ikerpárpárosa. Középen a fotógomb és még egy variálható gomb fölött a 2.5 colos képátlójú érintőkijelző uralja a teret, melyet immár Corning Gorilla Glass véd a karcok és ütődések ellen. A tükrőződéstől ugyan nem mentes, de nem mellesleg tűéles képpel és meglepő kontrasztaránnyal, illetve színgazdagsággal operál, már amennyire ezt a kis mérete mellett meg lehet állapítani. Mindenesetre mindenképpen a jobbak közül való, egészen kellemes látvány, hogy sehol egy bántóan nagy pixel, ami rontaná az összképet.

Galéria megnyitása

Ráadásul az állítható fényerő maximumán nappali fénnyel is leolvasható volt, mindenképpen minőségi megjelenítőt kapunk, mely az érintésre is kiválóan reagál. Utóbbi szükséges is, mert ugyan van pár testre szabható fizikai gomb, hagyományos navigálásra egyik sem ad lehetőséget. Az X4 tetején ugyan pont semmi nincs, az alsó felén viszont ott a menetes vájat a szelfibotok, tripodok, mindenféle stablizáló lábak, illetve sisakra vagy biciklire szerelhető rögzítők számára.

A processzor a lelke mindennek!

Végül nem marad más hátra, mint a kamerák, illetve a két lencse, melyek meglepő módon nem változtak az X3-hoz képest, lényegében megegyeznek azokkal. Ezek ugyanis tökéletesen képesek kiszolgálni a nagyobb felbontást, ami az X4 legnagyobb hívóereje. A fejlesztést így a jelfeldolgozó egységen kellett elvégezni, melynek hála immár elérhető a részletgazdagabb kép, vagy épp a nagyobb képkockasebesség, ez továbbra is csak attól függ, hogy éppen melyiket részesítjük előnyben. Az 5 nanométeres AU chip papíron 140%-os növekedést jelent a számítási teljesítményben, tehát azonos idő alatt több adatot képes feldolgozni, mint az X3, így megnyílnak a lehetőségek a felhasználók előtt.

Galéria megnyitása

A két érzékelőjével kombinálva a pixelszám négyszeresére nőtt. Ez a fejlesztés lehetővé teszi az akár 11K felbontáson végrehajtott pixel-mintavételt, amelyet a chip ezután szuper-mintavételezésre és valódi 8K-s panorámavideók kódolására használ. Ez a meggyőző kombináció élesebb, részletgazdagabb képeket ígér, amelyek minden korábbi terméküknél élettel telibb felvételeket jelentenek a vásárlók számára. A 360°-os panorámafelvételek esetén 8K30fps mód elérhető, míg az elődjének 5.7K30fps módját 60 fps-sel is kiegészítette, ráadásul 360°-os felvételből akár 100fps-es lassított felvétel is készíthető 4K-ban, míg korábban erre legfeljebb 3K-s felbontásig volt lehetőség. A maximális látószöggel készített sima felvételnél 4K30fps helyett szintén 60 képkockás felvétel készíthető, lassított felvételből pedog tehát minden téren fejlődés tapasztalható.

Jó, de meddig bírja?

A felbontás, a képkockaszám és a bitráta mellett nem véletlenül növelték az akkumulátor kapacitását sem. A fejlettebb chip nyilván többet sajtol ki a lencséinkből, ám a nagyobb akksival együtt közel 70%-os javulást értek el az üzemidő terén, mely 5.7K30fps módban több, mint két órányi rögzítést engedett meg, szemben a korábbi, durván 80 perces határral. 8K25fps módban sem rossz a helyzet, ilyenkor durván 80-90 percet kapunk maximumra töltött akku esetén. Ez jár ugyan némi érezhető melegedéssel, de az akksi lemerüléséig nem kell félnünk, hogy ez felvétellel kapcsolatos problémákhoz vezetne.

Galéria megnyitása

A rendszer stabil, mint a svájci gazdaság, ami akadozástól mentes videókat és megfelelő reakcióidőt jelent az érintőképernyő használatakor. Egyes felvételek befejeztével ugyan kér némi időt azok véglegesítésére, ám ilyenkor a kijelzőn minden esetben egy kis folyamatjelző gyűrű mutatja, hogy mikor lesz ismét miénk az irányítás. Még ha elvárt is, szerintem hatalmas előny, hogy töltés közben is képes videót rögzíteni, Power Delivery funkciós töltővel (9V 2A mellett) pedig kevesebb, mint egy óra alatt feltöltötte a csutkára merült készüléket, ami egészen korrekt.

Galéria megnyitása

Egyéb újdonságok

Ahogy említettem, a levehető lencsevédők fontos változást hoztak a korábbi, kizárólag fixen rögzíthető megoldásokhoz képest. Ez a le- és feltekerős mechanika lehetőséget ad arra, hogy a csomaghoz mellékelt alapkiadásokon túl jobb minőségű, Premium kupakokat is beszerezzünk, a gyártó ugyanis ilyeneket is forgalmaz. A menüben ráadásul kiválasztható, hogy éppen milyen változatot használunk, illetve használunk-e bármilyet egyáltalán, a rendszer pedig ezekhez mérten optimalizálja a felvételeket.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy lehetőségünk van gombnyomásra eltakarítani az utolsó felvételt, amennyiben az rosszul alakult, így később nem kell foglalkoznunk a félresikerült anyagok törölgetésével. Emellett a különböző időzítési opciók egy izgalmas extrával is kiegészültek, miszerint beállíthatjuk az X4-et, hogy felébressze magát és rögzíteni kezdjen, így például egy kiadós túrázás után nem kell korán kelnünk a látványos napfelkelték miatt, elég lesz utólag visszanéznünk a reggeli tea vagy kávé mellett.

Galéria megnyitása

Vannak különböző üzemmódok is, például beállíthatjuk, hogy túrázni vagy mondjuk motorozni készülünk, ezek további optimalizációs opciót adnak hozzá az amúgy is ügyes készülékhez. Az Auto Dash mód észleli, ha a felhasználó elindult a motorral és elindítja a felvételt, ezzel egy automata dashcamet varázsol a kamerából, melynél nem is kereshetünk kényelmesebb és rugalmasabb megoldást. Ez egy szó szerint sokoldalú eszköz, mely a kirándulásról vagy utazásból való hazatérésünk után a hétköznapokban is kiváló szolgálatot tehet, igaz, talán nem hajthatjuk annyit egyhuzamban, mint az egyszerűbb fedélzeti kamerákat. Sőt, a Bluetooth fülhallgatókat is támogatja a legtöbb, kifejezetten motorosoknak gyártott releváns márkára kiterjedően.

Szoftver és még egy szoftver

Először is pár szó a gesztusvezérlésről, mely már az ace Pro esetében is teljesen jól működött és itt is közel hibátlan. Az apró ikonokat és feliratokat talán olykor még mindig el lehet téveszteni, de pontos találat esetén a rendszer mindig azonnal reagált, ez tehát inkább csak megszokás kérdése. Nem meglepő módon az X4 is egy intuitív, gyorsan kitanulható menürendszert alkalmaz, fentről le és lentről fel, halról jobbra és jobbról balra húzva az ujjunkat előkerül a főmenü, a felvételi módok és a képernyőbeállítások és a többi.

Galéria megnyitása

Segédalkalmzásból pedig mindjárt kétfélét is kapunk. Először is ott az Insta360 app mobiltelefonokra, mely a DJI-hoz hasonló igényességgel bír, nagyszerű utófeldolgozási és szerkesztési opciókkal, segédanyagokkal és mobilra közvetített élő képpel segíti a munkánkat. Fontos, hogy bár számos lehetőséget kapunk a technikai támogatást és számos részletes segítséget, illetve a kiterjesztett terméktámogatást is beleértve, ezek jó részéhez azonban egy fiókra és a termékünk regisztrálására lesz szükség. A készülékeink csatlakozásához WiFi, Bluetooth, illetve a lokációs adataink megosztása is kelleni fog.

Galéria megnyitása

A másik alkalmazás PC-n, Windowson és iMac-en egyaránt elérhető. Az Insta360 Studio konkrétan az elkészült felvételeink feldolgozását segíti nagym értékben, forgathatjuk, vághatjuk, szerkeszthetjük és exportálhatjuk őket kedvünk szerint. A weboldalról való letöltéshez azonban nem férünk csak úgy hozzá, előbb meg kell adnunk egy hiteles szériaszámot, a közel 700 megabájtos telepőtőcsomag csak ezután indul meg a készülékünkre. Cserébe Adobe kiegészítőket is magával hoz, így még könnyebb lesz a tartalomgyártók élete.

Galéria megnyitása

Érdemes még megdicsérni a mikrofonok által rögzített hang minőségét. Az elhivatott profik és komoly tartalomgyártók valószínűleg nem indulnak el otthonról mikrofonok nélkül, ugyanakkor szükség esetén az X4 is korrekt munkát végez. A beszéd jól érthető és a szélzajt is egész jól kezeli

Negatívumok

Bár távolról sem vagyok profi tartalomgyártó és ez a készülék aligha az én életvitelemhez készült, nehéz letagadni a készülék nagyszerű képességeit és a panorámafelvételek minőségét. Azt azonban nem árt tisztázni, hogy a 360°-os 8K inkább egy 4K-ban exportált, de valójában egy jobb 2.7K-s felvételt jelent a gyakorlatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének szépek a színek vagy ne kapnánk részletgazdag végeredményt, a többség aligha fog panaszkodni a végeredményt látva. Egyszerűen csak ennek a gépnek is megvannak a korlátai, melyek szükségesek a stabil teljesítményhez.

Galéria megnyitása

Azt is érdemes megemlíteni, hogy míg ez a legjobb 360°-os kamera a piacon, addig sima egylencsés felvételek készítéséhez már nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Az Osmo Action 4, a GoPro Hero 12 és 13 Black, de még az Insta360 Ace és Ace Pro is kínálnak például 4K120fps módot, tehát akinek ez a fontosabb, illetve ez legalább olyan fontos, mint a panorámafelvételek, azok kisebb mozgástérrel rendelkeznek majd, amikor lassított felvételekkel szeretnének dolgozni. Ahogy sima éjszakai felvételekhez is van jobb készülék, ott sajnos nem érdemes hatalmas varázslatra számítani.

Talán apróság, de magyar nyelv se a készülék menüjében, se az alkalmazásokon belül nem választható. Ez a tapasztalt felhasználók számára valószínűleg nem okoz komoly nehézséget, de megeshet, hogy akik csak most kezdenének ismerkedni a kamerák világával, azok számára lassabb lehet a tanulási folyamat, nem is beszélve az oktatóanyagokról, melyek magyar nyelven szintén nem elérhetők.

Kell ez nekem?

A felvételek minőségét kifejezetten jónak találtam, igazából meglepő, hogy milyen jól működik a gyártó által tökéletesített 360°-os technológia és milyen sok lehetőséget ad a kezünkbe. A színek élénkek, a képek nappal kifejezetten részletgazdagok, még ha éjszakai felvételekre ezek a zsebbarát gépek továbbra sem a legtökéletesebb választások. Az utólagos vágás és szerkesztés hatalmas szabadságot nyújtanak a tartalomgyártóknak, de a hobbifelhasználók is elképesztően egyedi anyagokkal gazdagíthatják a családi videótárat. Mit nem adnék, ha az évekkel ezelőtt elért 2500 méteres hegycsúcs megtámadásakor nálam is lehetett volna egy ilyen készülék, leginkább egy powerbankra kötött dokkoló és pár extra akku társaságában.

Galéria megnyitása

Ami kevésbé tetszett, azok a mértékletesen adagolt kiegészítők, mivel ezeknek viszonylag borsos ára van, főleg ha azt nézzük, hogy milyen feladatokra is hivatott egy ilyen kamera. Bár hatalmas pozitívum a könnyen cserélhető lencsevédők jelenléte, némi becsillanás elkerülhetetlen a napos felvételeken, a mellékelt alapváltozat pedig könnyen karcolódik és egy nagyobb esés után valószínűleg csúnyán be is repedne. A Premium kupak már megerősített üvegből van, ami jobban ellenáll a karcoknak, szóval ez olyasmi lehet, amit a termék használatakor érdemes számításba venni és nem csak extrém körülmények, de egy sima kirándulás esetére is jó lehet beszerezni belőle, különben retteghetünk a lencsék épsége miatt. Ezt leszámítva a termék nagyszerű megbízhatóságról tett tanúbizonyságot, fantasztikus felvételekre képes és stabilan dolgozik, ami mindent egybevetve különdíjat érdemel.

Galéria megnyitása

Az X4 a kialakításából adódóan nem a legpraktikusabb az akciókamerák között, mivel nem csak jóval magasabb a tenyérben elférő egylencsés megoldásoknál, de érezhetően nehezebb is azoknál. Ez persze egyszerűen elkerülhetetlen a jellegéből adódóan, de az is biztos, hogy hosszú távon egy kicsit kevésbé lesz majd kényelmes használni, mondjuk egy szelfibottal a kézben hegyet mászni vele. Mindenesetre az egyik legkülönlegesebb termék, mely fantasztikus és szó szerint határtalan felvételek készítésére képes, nappali fényben meggyőző minőségben, szuper képstabilizációval megtámogatva, ami együtt kiváló választássá teszik. Éjszakára, illetve hagyományos, egylencsés felvételekre azonban van erősebb kihívója, én magam is teszteltem már jobbat. Tehát elsősorban főleg azok válasszák, akik ki szeretnék és ki is tudják használni egy kétlencsés csúcskészülék lehetőségeit.

Galéria megnyitása
8.4
Nagyszerű készülék meggyőző 360°-os felvételekkel, mely kategóriájának legerősebb darabja, hagyományos akciókamera helyett azonban nem feltétlenül választanám.
+ Kiemelkedő rugalmasság
+ Az eddigi legjobb felbontású panorámavideók
+ Nappal meggyőző részletesség és színek
+ Stabil, rázkódásmentes felvételek
+ Korrekt üzemidő
+ Stabilan dolgozik
+ Jó szoftveres támogatás
+ Strapabíró és igényes kialakítás
- Kivéve persze a lencséket
- A mellékelt lencsevédő műanyag és karcolódik
- Éjszaka már kevésbé remekel
- Egykamerás üzemmódban van jobb nála
- A kiegészítők kissé költségesek
- A képek és 360 felvételek exportáláshoz szoftver kell
- A kijelző képe nem fordul el
Design
8.0
Innovation
8.5
Specification
8.5
Reliability
9.0
Price/Performance
8.0

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére