Shop menü

EZEK A SPECIÁLIS QUALCOMM CHIPEK HAJTJÁK A META ÚJ SZEMÜVEGJEIT

A Meta a Qualcomm partnerségében valósította meg a Quest 3-at és az új Ray-Ban szemüveget, most pedig közelebbről megnézzük a készülékekben található lapkákat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ezek a speciális Qualcomm chipek hajtják a Meta új szemüvegjeit

Több izgalmas újdonság is előkerült a Meta Connect eseményen, és friss hardveres megoldásokról is lehullott a lepel. Ahogy arról beszámoltunk, befutott a Meta Quest 3 szemüveg, ezzel együtt pedig a Ray-Ban Meta Smart Glasses is reflektorfénybe került. Ha szeretnétek ezekről részletesen olvasni, azt a korábbi híreinkben tehetitek meg, most arról lesz szó, hogy milyen rendszerchipek dolgoznak ezekben.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Quest 3 a Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 rendszerchipet alkalmazza, ami pedig a Ray-Ban szemüvegét illeti, abban pedig már a teljesen új Snapdragon AR1 Gen 1 található. Ezeknek nagy jelentősége van, mivel a friss lapkák nélkül nem tudott volna a Meta ekkora előrelépést tenni. Főleg a napszemüvegnél lett igazán látványos a fejlődés, ott ugyanis egészen komoly kamerát tud már kezelni a szóban forgó lapka. De a Quest 3-nál is jól jön majd, hogy még a Quest Prótól is erősebb lett.

Snapdragon XR2 Gen 2

Galéria megnyitása

A Snapdragon XR2 Gen 2 pontos felépítése nem ismert, de egy modern ARM alapokra helyzett egységről beszélhetünk, ami egyedi grafikus vezérlőt használ. Ez a Qualcomm szerint a jelenlegi legerősebb lapka VR szemüvegek számára. Az XR2 Gen 1 chiphez képest a fejlesztések révén 2,5-szer nagyobb teljesítménnyel lehet számolni a GPU esetében. Illetve 50%-kal jobb lesz az integrált GPU hatékonysága, szóval a fogyasztás is csökkenthető szükség esetén.

A Snapdragon XR2 Gen 1 még a Snapdragon 865 alapjára épült, míg ezzel szemben a Snapdragon XR2 Gen 2-nél az a hír járja, hogy már a Snapdragon 8 Gen 2-vel osztozik közös alapokon.

Az új generációs feldolgozóknak köszönhetően a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatok gyorsításában akár nyolcszor erősebb lehet az újdonság az elődnek tekinthető Snapdragon XR2 Gen 1-nél. Kiemelte a vállalat, hogy ebben az esetben már akár 10 kamera párhuzamos kezelésére is lehetőség van. Támogatott a folyamatos fej-, kéz- és kontrollerkövetés, minden mozgást képes a chip térben elemezni és pontosan érzékelni, elhelyezni. Ennek köszönhetően még jobb élményt lesz képes a virtuális térben.

Galéria megnyitása

A Snapdragon XR2 Gen 2-ben alkalmazott új Spectra ISP már úgy lett tervezve, hogy a képeket a lehető legkisebb késleltetés mellett dolgozza fel, és minél rövidebb idő alatt látható legyen az eredmény a belső képernyőn. Ennek eredményeként mindössze 12 ms-os késleltetéssel üzemelhet a szemüvegen átlátási lehetőség a kiterjesztett valóságot használó funkcióknál. Érdekes módon az Apple is éppen 12 ms késleltetésről beszélt az Apple Vision Pro szemüvegnél.

Galéria megnyitása

Azt is ki kell emelni, hogy a Qualcomm már biztosítja akár a 3K x 3K felbontású képernyők támogatását is. Szóval bőven van mozgástér az új generációs VR/AR szemüvegek megjelenítőjének javítására a felbontás szempontjából. A Snapdragon XR2 Gen 2 támogatja a FastConnect alrendszert, ami gondoskodik a Wi-Fi 7 (Wi-Fi 6E) és a Bluetooth 5.3 (5.2) támogatásról is szükség esetén. Adott esetben 60%-kal nagyobb sávszélesség érhető el és 80%-kal kisebb lehet a késleltetés.

Snapdragon AR1 Gen 1

A Snapdragon AR1 Gen 1 már egy lényegesen szolidabb lapka lett, nagyon alacsony fogyasztással és apró mérettel, hogy a tervezésnél könnyen lehessen beépíteni. Ugyanakkor az nagyon érdekes, hogy a Wi-Fi 7 támogatást akár még emellett is meg lehet valósítani, 5,8 Gbps-os csúcstempóval. Kellően erős a rendszerchip ahhoz, hogy helyben oldjon meg bizonyos MI feladatokat, például valós idejű fordítást. Teljesen színes kijelzőket is támogat viszonylag jó felbontással. 1280 x 1280 képpontos paneleket lehet a chiphez társítani.

Galéria megnyitása

A Qualcomm már ebben az esetben is egy prémium 14 bites ISP-t használ, ami gondoskodik a képalkotás során a számításalapú HDR támogatásról, portrémódról és például az arcfelismerésről is. 12 MPixeles kamera társítható a Snapdragon AR1 Gen 1 rendszerchiphez és a vállalat elmondása alapján 6 megapixeles videózásra alkalmas, szóval a 4K UHD felbontással még pont nem bír el, de nagyjából az 1800p még megy neki (30 FPS-sel).

A szenzoroknak köszönhetően 3DOF követést képes megvalósítani a szemüveg, tehát három tengelyen képes a mozgását lekövetni. Megtalálható a lapkában a 3. generációs Hexagon NPU is, ami az MI feladatoknál jön majd jól. Ezt már fentebb is említettük, el kell még azt mondani, hogy megvalósítható lesz itt akár a navigálás és a hangvezérlés is. Persze támogatott a sztereó hangszórók kezelése is, mikrofonból pedig akár 8 darabot is képes egyszerre menedzselni különböző feladatok okán az újdonság.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk, hogy a Qualcomm már a Snapdragon XR2 Gen 2 és a Snapdragon AR1 Gen 1 lapkát is 4 nm-es csíkszélességen gyártatja a partnereivel. Az AR1 Gen 1 érdekessége még, hogy kevesebb mint 1 wattos a csúcsfogyasztása is, ezzel szemben a társa azért éhesebbnek bizonyulhat, akár 10 W fölé is benézhet a fogyasztása.

A Qualcomm elmondta, hogy az újdonságok több gyártó számára elérhetőek, és már úton vannak más termékek is. Szóval nem kizárólag a Meta által fejlesztett szemüvegekben fognak ezek a termékek megjelenni. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire fognak rákapni ezekre a cégek, mekkora rally várható az ilyen eszközök piacán a Qualcomm új alapot nyújtó megoldásai révén.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére