Shop menü

ÉRKEZETT NÉMI INFORMÁCIÓ AZ AMD FIRE RANGE KÓDNEVET VISELŐ MOBIL APU EGYSÉGEIVEL KAPCSOLATBAN

Az új fejlesztés a hírek szerint megtartja a szokásos tokozást és lábkiosztása is kompatibilis marad a régi modellekével, ami óriási segítség lehet az OEM/ODM partnerek számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Érkezett némi információ az AMD Fire Range kódnevet viselő mobil APU egységeivel kapcsolatban

Az AMD Dragon Range sorozatú mobil processzorai, amelyek főként a gamer noteszgépekben és a mobil munkaállomásokban kapnak helyet, rövidesen elvitorlázhatnak a naplementébe, ugyanis érkeznek következő generációs társaik, a Fire Range kódnévre keresztelt modellek, amelyek immár ZEN 5 alapú processzormagokkal rendelkeznek.

A Fire Range sorozat tagjaival kapcsolatban egyelőre nem derült ki, hogy azok pontosan milyen számozást kapnak majd, az aktuális generációt erősítő társaik a RYZEN 7045-ös családot erősítik. Az viszont már most is biztosnak tűnik, hogy az új processzorok a régiekhez hasonlóan szintén FL1-es tokozással érkeznek, ami ráadásul lábkiosztás terén kompatibilis marad az aktuális dizájnnal. Ez azt jelenti, hogy az OEM/ODM partnerek felhasználhatják jelenlegi alaplapdizájnjaikat a következő generációs mobil APU egységekhez is, ami gyorsabb piacra kerülést, alacsonyabb fejlesztési költségeket és összességében költséghatékonyabb konfigurációkat eredményezhet, hiszen az adott notebook dizájn lényegi részét tovább lehet vinni. Ez persze elméletben azt is jelentheti, hogy az új gamer noteszgépeknél többnyire GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyákat használnak majd, ahogy jelenleg is, legalábbis eleinte, de idővel a GeForce RTX 50 alapú verziók is megjelenhetnek, talán a következő év közepe felé.

Galéria megnyitása

A Fire Range mobil APU egységek lényegében a Granite Ridge kódnevet viselő, a RYZEN 9000-es sorozatot erősítő asztali processzorok BGA tokozással ellátott verziói lesznek. Az FL1-es tokozás 40 x 40 milliméteres alapterületen helyezkedik el, fedélzetén maximum két darab CCD és egy clOD kaphat helyet, csak úgy, ahogy az asztali modelleknél is. A Fire Range mobil APU egységek éppen ezért egy vagy két darab ZEN 5-ös CCD-vel érkeznek, modelltől függően, amelyek 4 nm-es csíkszélességgel készülnek, ezekhez pedig egy 6 nm-es gyártástechnológia köré épülő clOD kapcsolódik.

Ahogy asztali társaik, úgy a Fire Range modellek is DDR5-ös memóriatámogatással érkeznek, az LPDDR5/LPDDR5X chipeket nem kezelik. A memória az adott dizájntól függően DDR5-ös So-DIMM modulok, vagy DDR5 alapú CAMM2 modul formájában foglalhat helyet  rendszerben.

A rendelkezésre álló processzormagok mindegyike normál, nagy méretű ZEN 5-ös mag lesz. A Strix Point, azaz a RYZEN AI 300-as sorozathoz képest nagy előny a 28 sávos PCI Express 5.0-s hub megléte, amelyen keresztül a leggyorsabb mobil videokártyák alkalmazására is lehetőség nyílik, de ezek mellett több darab PCI Express 5.0 x4-es csatolófelületű M.2-es SSD kártya is a kínálat részét képezheti. A PCI Express 5.0-s sávokon keresztül persze Thunderbolt 4, USB4, vagy éppen Wi-Fi 7 vezérlő is kapcsolódhat az adott APU egységhez.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Fire Range sorozat tagjai mikor debütálnak, de nem lenne meglepő, ha a rajtot a CES 2025 idejére időzítenék. A RYZEN 9000-es sorozattal kapcsolatban egyébként időközben kiderült, el kell halasztani a rajt tervezett időpontját, ugyanis a tesztek alkalmával hibát találtak, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére