Először klónoztak macskát Kínában

A klónt egy kínai cég készítette egy fiatal üzletember számára.

Először klónoztak macskát Kínában

A 22 éves Huang Yü garlic nevű macskája az idei év elején pusztult el, gazdája azonban úgy döntött, hogy nem tud meglenni kedvence nélkül, így felvette a kapcsolatot a Sinogene nevű céggel, amely házi kedvencek klónozására szakosodott. A pekingi székhelyű vállalkozás eddig már több mint 40 kutyát klónozott egyenként 380 ezer jüanos áron (kb. 15 millió forint). Garlic, a brit rövidszőrű macska klónozásáért 250 ezer jüant (kb. 10 millió forint) kértek.

Garlic 2.0 július 21-én jött a világra a cég első sikeres macskaklónjaként. Ahogy a Sinogene igazgatója elmondta, a magas árak ellenére a megrendelők többsége nem a leggazdagabbak közül kerül ki. Ügyfeleik egy jelentős része olyan huszonéves fiatal, akinek bár nincs nagy vagyona, nem akar búcsút mondani kedvencének, és érzelmi szükségleteinek kielégítésére ekkora anyagi áldozatra is képes.

Galéria megnyitása

Az eredeti Garlic mindössze 2 éves korában, egy hirtelen jött húgyúti fertőzésben pusztult el, ami nagyon megrázta gazdáját, ezért döntött úgy, hogy klónoztatja az állatot. A procedúrához az eredeti macska bőréből vettek mintát, és ezen sejtek magját egészséges petesejtekbe ültették át, 40 embriót hozva létre a módszerrel. Az embriókat aztán macska „béranyákba” ültették. A beültetés három esetben bizonyult sikeresnek, de csak egy állat tudta a szülés optimális időpontjáig kihordani a magzatot.

Huang nagyon elégedett a végeredménnyel, elmondása szerint az új Garlic több mint 90 százalékban úgy néz ki és viselkedik, mint eredetije. Bár a világ más részein már korábban is klónoztak macskát, a kínai szakértők szerint a sikeres akció fontos mérföldkövet jelenthet az egyre növekvő klónozási piacon. A kínai gazdik egyre nagyobb összegeket költenek állataikra, és ebbe adott esetben az is egyre inkább beletartozik, hogy ezek halála után klónozást kérnek.

A sikernek az üzleten kívül komoly tudományos haszna is lehet a kínai kutatók szerint, akik azt remélik, hogy ha macskát sikerült klónozni, akkor rövidesen talán pandát is lehet majd. A szakértők évtizedek óta dolgoznak azon, hogyan lehetne növelni a csak Kína egy kis területén honos faj populációját (amely jelenleg egyébként éppen felívelőben van, de így is csak 2–3 ezer egyedet számlál). Ennek megvalósítására a klónozás is felmerült lehetőségként, sőt az is, hogy pandaembriókat esetleg macskák hordják ki, a pandák ugyanis annak dacára, hogy milyen nagyra nőnek, újszülöttként kisebbek a kiscicáknál.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap