Először emelkedett a levegőbe a SpaceX marsűrhajójának prototípusa

A Starship SN5 elsőre 150 méter magasra „ugrott”.

Először emelkedett a levegőbe a SpaceX marsűrhajójának prototípusa

Elon Musk cége ezzel fontos lépést tett a Hold és a Mars elérése felé, ahová újrafelhasználható elemekből álló rakétát és űrhajót terveznek küldeni. A keddi teszt során a leginkább egy repülő gabonasilóra emlékeztető prototípus először 150 méterre emelkedett a SpaceX texasi bázisán, majd lassan a landolóhely fölé igazodott. Süllyedés közben aztán kinyitotta lábait, és finom leszállást hajtott végre. Az egész gyakorlat mindössze 45 másodpercig tartott, de annál fontosabb volt, hiszen rendszer most először repült szabadon, még ha meglehetősen rövid ideig is.

A Starship SN5 egyetlen Raptor-hajtóművével a leendő Starship rendkívül leegyszerűsített változata. Az űrhajó végleges formájában hét ilyen hajtóművel működik majd, és 50 méter magas lesz. A jármű egy, a Föld körüli pályán túli célpontok elérésére szolgáló kilövőrendszer második fokozataként és önálló űrjárműként is működőképes lesz. Amennyiben Musk álma valóra válik, az űrhajó képes lesz függőlegesen leszállni a Holdra vagy a Marsra, hogy utánpótlást és akár 100 utast is magával vigyen, majd fel is tud majd szállni ezekről az égitestekről, hogy visszajusson a Földre.

Galéria megnyitása

Hogy a Starship mikorra lesz készen, azt egyelőre nem tudni. Arra is van némi esély, hogy a NASA 2024 körülre tervezett emberes holdi küldetésében, az Artemis-misszióban is szerepet kaphat, ehhez azonban nagyon bele kell húzni a fejlesztésbe. A keddi tesztet kudarcok és késések sorozata előzte meg, a korábbi tesztelések során ugyanis több prototípus is megsemmisült. A Starship SN5 a Starhopper nevű tesztplatform kibővített változata, amely tavaly augusztusban szintén elérte a 150 méteres magasságot. A következő lépésekről egyelőre annyit tudni, hogy a SpaceX egy sor kisebb ugrást tervez az indítások és a leszállás finomítására, majd csak ezt követően merészkednek nagyobb magasságokba.

SpaceX éve egyelőre remekül alakul, hiszen a járványhelyzet ellenére is sikerült a Dragon személyszállító változatának utolsó tesztrepülése, amelynek keretében az űrhajóval két asztronautát juttattak fel, majd hoztak vissza a Nemzetközi Űrállomásról, újra űrképessé téve az Egyesült Államokat, ami az emberes űrrepülést illeti. Musk az asztronauták sikeres visszatérése után úgy nyilatkozott, hogy a következő állomást a Hold jelenti, ahol állandó bázist terveznek kialakítani, majd jöhet a Mars meghódítása, amivel az emberiség multiplanetáris fajjá válhat.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap