Elkészült az LPDDR5 memória-szabvány

Az LPDDR5 memóriaszabvány gyorsulást hoz és az energiatakarékos működésre is nagy figyelmet fordít.

Elkészült az LPDDR5 memória-szabvány

A JEDEC bejelentette az LPDDR5 memóriaszabványt, ami rengeteg területen juthat szerephez az elkövetkező hónapok során. Ilyen memórialapkákat a mobileszközök mellett az ultravékony noteszgépekben, a táblákban, illetve autóipari rendszerekben is alkalmazhatnak a piaci szereplők. A misszió-kritikus rendszerek esetében jól jön majd a Link Error Correcting Code funkció, amelynek köszönhetően biztosítható a megbízható adatáramlás a SoC és a DRAM közötti adatcsatornákon. Ez a szolgáltatás persze opcionális, nem jár alapértelmezetten.

Az LPDDR5-ös memóriachipek üzemi feszültsége 1,1 V marad, csak úgy, ahogy az előző generációs lapkáknál, a maximális effektív órajel azonban 6400 MHz-nél tetőzik, vagyis kétszer magasabb lesz, mint az első LPDDR4-es memórialapkáé, sőt, az LPDDR4X lapkák 4266 MHz-es effektív órajelét is jelentősen felülmúlja. A maximális órajel a szabvány és a termékek fejlődésével természetesen nőhet, ugyanakkor alacsonyabb órajelű megoldások gyártására is van lehetőség, ahol az 1,1 V-osnál alacsonyabb üzemi feszültséget is be lehet vetni.

Galéria megnyitásaAz LPDDR5 esetében fontos újítás, hogy a memóriabankok esetében 8 helyett már 16 programozható bankra támaszkodó architektúrát használnak, ám a prefetch buffer ezúttal nem nőtt, maradt 16n értékű. Fontos változás viszont, hogy bevezetésre került egy úgynevezett deep sleep állapot, amivel akár 30%-kal csökkenthető az energiafelhasználás, ami kifejezetten jól jön majd a célterületeken. Ezt, vagyis az energiatakarékos működést segíti még másik két újítás, a Data-Copy és a Write-X is. Előbbivel lehetőség van egy adott I/O lábra érkező adat további lábakra történő belső másolására is, így az adatokat nem kell ismét elküldenie az adott SoC egységnek a további érintkezőkre is, ha ilyesmire éppen szükség van. A Write-X funkció segítségével utasítást lehet adni az LPDDR5-ös lapkának, hogy bizonyos memóriacímekre nullákat vagy egyeseket írjon, így az ehhez szükséges adatmennyiséget nem kell kiküldenie a SoC-nak az adatbuszra.

A két technológia jóvoltából bizonyos esetekben tehát csökkenhet az adatforgalom a memórialapkák és a SoC egység között, ami a fogyasztás csökkenését is eredményezi. Fontos funkció még a dinamikus frekvencia- és feszültség-skálázás is, ami a Core és I/O egységek energiahatékonyabb működését segíti.

Az LPDDR5 alapú memóriát használó eszközök hónapokon belül forgalomba kerülnek. Ha hihetünk a korábbi pletykáknak, a Samsung Galaxy S10 sorozata az elsők között használhatjamajd az új memóriaszabványt a piacon. Ez a család éppen ma jelenik meg, az este 8 órakor kezdődőélő közvetítést itt követheti mindenki, aki szeretné. A Samsung egyébként már tavaly bemutatta a világ első 8 Gb-es LPDDR5-ös memórialapkáját, így ez az elsőség nem is csoda.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap