Elkerülte a pénzügyi siker az Alien: Isolationt

A Sega vezetősége elégedetlen az első három hónap teljesítményével.

Elkerülte a pénzügyi siker az Alien: Isolationt

Az Alien: Isolation 2014 egyik legtöbb kritikai elismerést bezsebelő alkotása volt. Egyebek mellett az PC Gamer is az esztendő játékának választotta, a GamesRadar a legjobb túlélőhorrornak nevezte, az pedig szinte megszámlálhatatlan, hogy hány portálnál került fel „az év legjobb játékai” közé. Ráadásul, a külső szemlélődő számára könnyen úgy tűnhetett, hogy az eladásai is rendben vannak.

Mindezek után logikusnak tűnt, hogy a The Creative Assembly csapata már gőzerővel dolgozik a program folytatásán, ám a Sega nemrég napvilágra került pénzügyi jelentése alapján aligha ez a helyzet.

A cég jelenleg ugyanis leépítésekre, pontosabban a hivatalos kommunikáció szerint „racionalizálásra” és „optimalizálásra” készül, mert anyagi helyzete ismét instabil lábakon áll. Nagyjából háromszáz ember állása került veszélybe a várakozások alatt teljesítő játékok miatt. A japán vállalatnál leginkább a gyalázatosan fogyó Sonic-szériával elégedetlenek, aminek legújabb, WiiU-ra és 3DS-re kiadott részeiből összesen nem kelt el félmillió példány.

A menedzsment szerint az Alien: Isolation sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az első három hónapban a várt „több mint kétmillió” egység helyett csak 1.76 milliót sikerült kiszállítani a boltokba.

Összehasonlításképpen fontos megjegyezni, hogy az Alien játékok szégyenének számító Colonial Marines esetében ez a szám 1.31 millió kópia volt, vagyis a klasszisokkal jobb Isolationből mindössze 35%-al fogyott több, mint dicstelen elődjéből.

Mivel a Sega a jövőben saját bevallása szerint nem fejlesztene többet konzolokra, és üzleti stratégiájában komolyabb szerepet kapnának a mobiltelefonokra írt játékok, illetve az online játszható számítógépes címek, igencsak valószínűtlen, hogy belevágnának egy kizárólag egyjátékos módban játszható, AAA-kategóriás program elkészítésébe. Így ha lesz is új Alien játék, az az új irányvonalból kiindulva alighanem egy kooperatív lövölde lesz. Persze a remény hal meg utoljára...

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward