Élet a Metrón túl - Melyik magyar sci-fi-ből lehetne játék?

Árnyvadászat Magyarországon, űrutazók kalandjai és egy cyberpunk GTA-alapanyag. Cikkünkben ezúttal a hazai tudományos-fantasztikus írásokat vesszük górcső alá!

Élet a Metrón túl - Melyik magyar sci-fi-ből lehetne játék?

Míg az előző felvonásban kivesézettfantasy területén Andrzej Sapkowski mutatta meg, hogy az angol nyelven író szerzőkön túl is van élet, addig a sci-fik esetében a Metró univerzum atyjának, az orosz Dmitrij Alekszejevics Gluhovszkijnak sikerült a nagy áttörés. Cikkünkben ezért az ő példáján fellelkesülve eljátszadoztunk a gondolattal, hogy miképpen lehetne konzolokra és PC-re átültetni a magyar alkotók munkáinak legjavát.

Lássuk hát a listát!

Annak ellenére, hogy messze nem annyira ismert, mint a Káosz-ciklus, vagy az Éj, illetve Hajnal-trilógia egyes részei, Nemes István 2099: Menekülés Nyú Drcenből című remeke egyike az író legszórakoztatóbb, egyben legmeghökkentőbb műveinek. A meglehetősen durva, sőt, kifejezetten obszcén nyelvezetű, némi misztikummal nyakon öntött hungaro-cyberpunkként jellemezhető könyvet elolvasva Igor „Tetű” Ruzkin, a rafinált-pofátlan alvilági problémamegoldó eszelős hajszáját élhetjük át. Antihősünknek a kismillió bűnszervezet uralta, egykorvolt Debrecenben kell megtalálnia Magyarhon elrabolt elnökét, de vannak, akik nem szeretnék, hogy sikerrel járjon és semmitől sem riadnak vissza. Vaskos poénok, jó értelemben vett fárasztó humor, bunyók, vérgőzös, csatának is beillő tűzpárbajok, beszélő kocsi, virágkarneváli mészárlás– ha a Rockstar lépne egy merészet és feldolgozná, ugyan GTA-s magasságokba nem jutnának vele, a siker nem maradna el...

Galéria megnyitása

Bár cikksorozatunkban eddig többnyire a szigorúan vett irodalom vizén hajóztunk, a Shadowrun harmadik kiadásához megjelent Árnyékmagyarország asztali szerepjáték-kiegészítő megérdemli, hogy foglalkozzunk vele, mivel egy igencsak érdekes, a felébredt Magyarországról szóló segédanyagról beszélhetünk. A távoli jövőben hazánk, miközben sokak szemében a lehetőségek földje, már távolról sem egységes, hiszen jócskán akadnak kisebb-nagyobb, a központi kormányzat hatalmát el nem ismerő szabadállamok, vagy névleg engedelmeskedő, ám igazából független közösségek. Tekintve, hogy a Shadowrun: Returnsegyik fő vonzereje könnyű modolhatósága, elvileg minden adott ahhoz, hogy valaki feldolgozza a leginkább a kilencvenes évek elejének simlis, de mágiával, gépi beültetésekkel és metahumánokkal színesített világára hajazó környezetet.

Galéria megnyitása

Időutazás, egy titkos szervezet, akció és erotika - egy akció-RPG-hez tökéletesebb alapanyag nem is kell, és szerencsére Fonyódi Tibor Katedrális-regényeiben ezekből nincs hiány. Ráadásul, a bonyodalmakat egy nem mindennapi esemény indítja el, mivel ismeretlenek kilőnek egy, az ókori Róma megfigyelésére hátrahagyott műholdat. Kerwin ezredes és kommandója tehát egy korokon átívelő összeesküvésre bukkan és egyedül rajtuk áll, hogy túlélik-e felfedezésüket.

Galéria megnyitása

Zsoldos Péter előbb az a A Viking visszatérben, majd a Távoli tűzben, végül az Az utolsó kísértésben is kulcsszerephez jutó hőse, a mély témákat feszegető Gregor Man története is adaptációért kiált. Elvégre az, hogy egy modern, utópisztikus társadalomból egy jóval fejletlenebb, kő és ókori szinten lévő világba érkező személy hogyan próbálja megismerni az itt élők gondolkodását, kiváló terepe egy narratív kalandjátéknak. Arról nem is beszélve, hogy a trilógia olyan kérdéseket is körbejár, mint a múlt értelmezésének fontossága, vagy egy átlagon felüli képességekkel bíró személy a történelemre gyakorolt hatása.

Galéria megnyitása

Ha inkább a kategória egy, a legkisebbek számára is befogadható címéhez keresnénk alapanyagot, akkor a rajzfilmsorozatként és könyvként is generációk arcára mosolyt csaló Mézga Aladár különös kalandjainál jobb felé nem is keresgélhetünk. A könnyed humor, a szerethető főhős és hűséges cimborája, Blöki, a beszélő kutya garantáltan hódítanának. Ráadásul, mert a hangsúly az egyes bolygókon zajló eseményeken van és az összekötő sztoriszál csupán afféle keretet biztosító fügefalevél, a manapság divatos epizodikus formában dobhatnák piacra az átiratot.

Galéria megnyitása

Végül, listánkat szomorú módon nem egy képzelgés ihlette ködkép, hanem egy meghiúsult tervezet zárja. Az Overon Station Nemere István klasszikusára építő Kupolavárosa egy rendkívül ígéretes projektként indult, ezért megannyi más hazai laphoz hasonlóan mi is gyakran beszámoltunk arról, hogy miképpen is áll a kalandjáték fejlesztése és még egy interjútis készítettünk a csapat tagjaival. Azonban az alkotás nem tudta felkelteni a külföldi támogatók érdeklődését és a kitűzött nyolcvanezer fontos cél öt százalékát sem sikerült összegyűjteni a Kickstarter-kampány során. Hogy eljön-e egy nap a nagy feltámadás, az jó kérdés, ám az, hogy 2017 márciusa óta nem érkezik hír a programról, kevés jóval kecsegtet.

Ezzel cikkünk második részének végére értünk. Ha nektek is van ötletetek, hogy mit lehetne feldolgozni, kérjük, osszátok meg velünk a fórumon! Irodalmi barangolásaink a jövő héten folytatódnak majd, hiszen lezárásképpen klasszikus magyar szerzők írásaiban fogunk elmélyedni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward