Elérhető az Android Q első béta kiadása

Az operációs rendszer sok érdekes újítást hoz, és minden Pixel okostelefonra telepíthető.

Elérhető az Android Q első béta kiadása

Nem titok, hogy a Google már gőzerővel dolgozik az Android 9.0 operációs rendszer utódján, ami egyelőre Android Q néven fut, de a megjelenéséig még el lesz keresztelve egy Q betűvel kezdődő édességre. No, de ami nekünk most igazán érdekes, hogy megérkezett ennek az első hivatalos béta kiadása. Korábban már kiszivárgott egy verziója, de az még nagyon korai változat volt, itt már lényegesen több újdonságról lehet említést tenni – bár minden egyelőre nem került bele.

Galéria megnyitása

A Google az Android Q esetében minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kezd fektetni a biztonságra, ami részben abban nyilvánul meg, hogy az alkalmazások hozzáférését a különböző információkhoz még hatékonyabban lehet ettől kezdve szabályozni. A programoknak már egyedileg megtiltható, hogy hozzáférjenek a helyadatokhoz, de beállítható az is, hogy csak olyankor tudják ezt igénybe venni, ha az előtérben futnak. És az is szabályozható ettől kezdve, hogy a különböző fájlokat elérhessék a szoftverek, így például meghatározható, hogy legyen-e hozzáférésük a fotókhoz, a videókhoz, a zenékhez vagy egyebekhez.

Azt már korábban el kezdte szabályozni a Google, hogy a háttérben milyen tevékenységet folytathatnak az appok, de most még tovább szigorít, ettől kezdve semmit nem indíthatnak olyan programok, amik nem az előtérben vannak. Továbbá azt is megakadályozza az Android Q, hogy egy program az előtérbe ugorhasson, és adott esetben így futtasson olyan dolgot, melyet nem a felhasználó szeretne. Ha valamilyen szoftver úgy érzi, hogy neki fontos dolga lenne, és ezért kell az előtérbe jönnie, akkor lehetősége lesz egy kiemelt prioritású értesítést küldeni, ami biztosan nem kerülheti majd el a készülék használata közben a tulajdonosa figyelmét. Az új operációs rendszer korlátozza az olyan azonosítók elérhetőségét, mint például az eszköz IMEI-száma vagy a sorozatszáma, sőt mi több, amikor egy ismeretlen Wi-Fi hálózathoz kapcsolódik a masina, akkor nem a valódi MAC cím kerül megosztásra, hanem egy olyan, amit véletlenszerűen generált a Google. (Opcionálisan ez a funkció már az Android Pie-nál is elérhető volt, de itt alapértelmezetten be lesz állítva.)

Az Android Q esetében jobb lesz a Wi-Fi működése több szempontból is. A vezeték nélküli kapcsolatoknál emelkedni fog a biztonság (lesz már például WPA3 támogatás) és a teljesítmény is, de a Dolgok Internetével kapcsolatos eszközök helyi hálózaton belüli kezelésére is tartogat friss megoldásokat az Android Q. Ha minden igaz, akkor itt már alacsonyabb lesz a hálózati kapcsolatok esetében a késleltetés, ami azért lehet elsősorban jó, mert az online kapcsolatot igénylő játékokban jobb felhasználói élmény érhető majd így el, valamint a hanghívások is közvetlenebbek lehetnek.

Galéria megnyitása

A megosztás még tovább egyszerűsödik a Sharing Shortcuts révén, ami lehetőséget biztosít majd arra az embereknek, hogy azonnal átlépjenek olyan programokba, amikből szeretnének valamilyen tartalmat elérhetővé tenni a partnerük számára. Bizonyos helyeken az Android Q-ban már olyan specifikus fejlesztések is akadnak, amik a hajtogatós okostelefonok számára lesznek érdekesek, a megosztásnál például meg lehet majd nyitni a tartalmat a képernyő egyik részére, míg a másikon marad a beszélgetés. A programoknak már lehetősége lesz arra, hogy a készülék beállításaiból kiemeljék menet közben azt a részt, amire szükségük van a megfelelő működéshez. Ez azt jelenti, hogy a böngésző például letiltott kapcsolatok esetén egy lebegő ablakban az előtérbe hozhatja az interneteléréssel kapcsolatos opciókat.

Galéria megnyitása

Érdekes újítása az Android Q-nak a Dynamic Depth kép, ami magában foglalja majd a képi információkon felül a különböző mélységadatokat is, így a harmadik féltől származó alkalmazásoknak is lehetősége lesz arra, hogy állítsák egy fotón a mélységélességet, illetve jól jöhet ez a 3D képalkotásnál és a kiterjesztett valóság használatakor is. A videózásnál támogatást nyer az AV1 formátum, ami kiemelkedő jó képminőség mellett képes a megszokottnál alacsonyabb sávszélességet nyújtani. És itt meg kell említeni a beszélgetésekhez, valamint zenékhez optimalizált Opus kodek, illetve a HDR10+ támogatást is. A fejlesztők tovább csiszolták az ART teljesítményét az Android magjában, így ennek több fronton is érzékelhető lehet a hatása; a cég mérései szerint az appok hamarabb elindulhatnak és kevesebb RAM-ot igényelhetnek. Az egységes hitelesítési keretrendszer pedig meg lett toldva a passzív azonosítási módok támogatásával is – ilyen például az arcfelismerés. Nem esett szó a sötét módról, mint újításról, ami azért van, mert ezt eltávolította a Google valamilyen oknál fogva, szóval csak a későbbiekben lesz elérhető azoknak, akik már most használni kezdik az Android Q-t.

Galéria megnyitása

A Google általában megosztja, hogy milyen ütemben szeretne haladni a megjelenés előtt álló Android fejlesztésével, és ezúttal sincs ez másként. Az Android Q a jelenlegi tervek szerint összesen 6 béta kiadást fog kapni, és az utolsó kettő ebből már kiadásra jelölt verzió lesz, szóval ott már csak hibajavításokra érdemes számítani. A debütálásra valamikor a harmadik negyedévben kerül majd sor – vélhetően augusztusban léphet a színre.

Galéria megnyitása

Az Android Q béta 1 rendszert azok telepíthetik először, akik Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 vagy Pixel 3 XL okostelefonnal rendelkeznek, ezekre vált elérhetővé. A dolog érdekessége, hogy a Pixel és a Pixel XL már kívül van az előzetesen garantált 2 éves támogatási ablakon, és bár azt nem lehet kijelenteni, hogy megkapják majd az operációs rendszer végleges kiadását is, elég furcsa lenne, ha a béta után erről már lemaradnának. Az érintettek nagyon egyszerűen telepíthetik az újdonságot, csak be kell lépniük az Android Bétaprogramba, és OTA hozzáférhető lesz a frissítés – eddig ezt csak a későbbi bétáktól lehetett megtenni, eleinte manuálisan kellett telepíteni. Azok a fejlesztők, érdeklődők, akik nem rendelkeznek Pixel mobillal, szintén kipróbálhatják az Android Q-t, csak az Android Emulator révé – ebben hamarosan lesz hajtogatható mobilos formátum is a fejlesztők számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap