Kiszivárgott az Android Q egy korai kiadása

Mindenre kiterjedő sötét mód, asztali felület, átalakuló engedélykezelő, és más változások is várhatóak.

Kiszivárgott az Android Q egy korai kiadása

A Google az idei évben is új Android főverzióval készül, és az XDA-Developersnek sikerült megszereznie egy olyan korai verzióját a fejlesztés alatt álló operációs rendszernek, amiben már sok újdonsággal lehet találkozni. Az Android Q az év első felében fog bemutatkozni, ez szinte borítékolható, és az eddigi tendenciából kiindulva úgy számolhatunk, hogy nyár végén vagy ősz elején válhat elérhetővé a nagyközönség számára.

Galéria megnyitása

Az XDA-Developers az egyik legérdekesebb fejlesztésként azt emelte ki, hogy a friss Androidban olyan sötét mód lesz, ami a teljes rendszerre kiterjedhet. Ez annyiban nem meglepő, hogy a Google az elmúlt hónapokban elég látványosan elindult ebbe az irányba, több alkalmazásánál is létrehozta a dedikált sötét módot. Majd később amellett érvelt, hogy a sötétebb felületű programok létrehozása az üzemidő növelése érdekében is fontos, mert a „leoltott villany” mellett alacsonyabb a kijelző fogyasztása – már amennyiben OLED technológiás megoldásról van szó, mert az LCD-nél nincsen ennek érzékelhető hatása. A beállításokban a kijelző menüpontja alatt kell majd keresni ezt az újítást, de valószínűleg el lehet majd érni egyszerűbben. A sötét mód élesítését követően minden gyári alkalmazásnál automatikusan a fekete és szürke színek kerültek az előtérbe az XDA-Developers beszámolója szerint. Az illetékesek azt is megnézték, hogy mi a helyzet az olyan appoknál, amikben nincsen ilyen opció, és jobbára ott is beerőlteti ezt az operációs rendszer. A fehér hátterek feketére cserélődnek, a világos színek pedig néhány árnyalattal sötétednek.

Galéria megnyitása

Az Android Q-nál jobb lesz az alkalmazások hozzáférési információinak a kezelése. Az engedélyeket könnyebben át lehet majd tekinteni, gyorsabban ki fog derülni, hogy egy-egy adathoz milyen programoknak van hozzáférése. És amennyiben a felhasználó úgy érzi, közbe is avatkozhat, és megvonhat jogköröket a telepített programoktól, ezzel lehet tenni a biztonságosabb mobilhasználatért. Az applikációk információs lapja is módosul, innen már indítani is lehet majd a programokat a leállítás és az eltávolítás mellett. Ha egy program a működéséhez olyan adatot akar megszerezni, amit korábban megvont tőle a felhasználó, akkor erről értesítést fog bedobni, és lehet majd egyszeri hozzáférési lehetőséget adni neki.

Galéria megnyitása

Az XDA-Developers arról is beszámolt, hogy a korai Androidban van egy olyan fejlesztői opció, ami a „force desktop mode” névre hallgat, és egy olyan leírás van hozzáfűzve (force experimental desktop mode on secondary displays), mely alapján egyértelműen arra következtethetünk, hogy ez egy kiterjesztett asztali mód. Valószínűleg hasonló lesz ez a Samsung DeX-hez és a Huawei asztali módjához, ezek a fejlesztések viszont eddig nem túl sok sikerrel jártak. Szóval kíváncsian várjuk, hogy a Google szerint milyen lesz a megfelelő formula, és a keresőóriás egy Androidba integrált funkcióval már képes lesz-e népszerűvé tenni ezt az érdekes funkciót. Az XDA próbált életet lehelni az asztali módba, de nem járt sikerrel, így ezt nem tudta kipróbálni.

A lap beszámolója alapján a fejlesztők nagyon sok új eszközt fognak kapni az Android Q-val, és ezen a fronton minden bizonnyal még lesz is változás addig, amíg elkészül a publikus kiadása. Azzal is számolni kell, hogy a beállításokban néhány dolog új helyre fog kerülni, például azt külön megemlítette az XDA-Developers, hogy a folyamatosan aktív kijelzőt már a megjelenítő beállításain belül, a lezárt képernyővel kapcsolatos almenüben lehet elérni. (És ennek a kinézete is módosult valamelyest, de nem szignifikáns az előrelépés.)

A jelek szerint az Android Q-ban nagyobb hangsúlyt fognak kapni a felugró üzenetek, ugyanis a beállításokban már olyan új lehetőségek is lesznek, hogy meg lehet majd adni annak az idejét, hogy a felugró üzenetek mennyi ideig legyenek láthatóak, mennyi időt adjon a rendszer arra, hogy a felhasználó elolvassa ezeket, és ha kell, akkor reagáljon rájuk. A gyorskapcsolók között van egy „Sensors off” gomb, ami valószínűleg arra lesz használható, hogy az összes érzékelőt leállítsa, ilyenre eddig nem volt lehetőség. A képernyő lezárásánál is új opciókkal lehet majd számolni, ezek megbízható eszközökhöz fognak kapcsolódni. Ezeken felül az XDA-Developers megemlíti még azt is, hogy az alkalmazások telepítésekor megjelenő felület már nem fogja a teljes képernyőt elfoglalni, hanem csak egy felugró ablakot igényel, így gördülékenyebb lesz az installálás. És egyebek mellett még arra is fény derült, hogy a fájlkezelőn belül hatékonyabban lehet majd keresni, mivel lesz már tartalomalapú szűrés, tehát beállítható, hogy csak képeket, dokumentumokat, hangokat, videókat vagy egyebeket mutasson – a fényképező mappájában például egy pillanat alatt kiszűrhetőek lesznek így a mozgóképfelvételek.

Galéria megnyitása

Végül még egy apró érdekesség: ebben az operációs rendszerben már a februári biztonsági csomag van, szóval meglepő módon még ebben is előrébb jár, mint a publikus Android. Elképzelhető, hogy az első fejlesztői kiadás már így, a februári javításokkal fog a színre lépni, és ennek megfelelően a következő hónapban lehet rá számítani.

Az XDA-Developers egy Google Pixel 3 XL okostelefonon próbálta ki a korai stádiumban lévő rendszert. Erre a készülékre és még több Pixel modellre biztosan elérhető lesz az Android Q.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap