Shop menü

ELCSÚSZTATJÁK AZ INTEL ASZTALI VIDEOKÁRTYÁINAK RAJTJÁT

Először az iparági informátoroktól származó pletykák szóltak a csúszásról, időközben azonban az Intel is megerősítette, tényleg késni fognak a termékek, ennek pedig több oka is van.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elcsúsztatják az Intel asztali videokártyáinak rajtját

Lássuk először az iparági pletykákat

Az Intel asztali videokártyáival kapcsolatban a jelek szerint nincs minden rendben, már amennyiben a tesztelőktől és az egyéb iparági informátoroktól származó értesüléseket komolyan lehet venni. Egyelőre az a probléma, hogy a pletykálók között nincs teljes összhang, már ami a videokártyák pontos megjelenésének dátumát illeti, csak arra hivatkoznak, hogy az eredeti tervekhez képest késni fog a rajt, így az július eleje és augusztus vége között esedékes. 

Hogy mi lehet a probléma? A jelek szerint az, hogy szoftver terén még van mit csiszolniuk a fejlesztőknek, így a rajtnak csúsznia kell valamennyit, hogy a lehetőségekhez képest minden rendben legyen a tényleges rajt alkalmával. Igor Wallossek, az Igor’s Lab tulajdonosa több megkeresést is kapott a csúszással kapcsolatban, szerinte ezeket az információkat belsős tesztelők kotyogták ki.  Szerintük hardver terén már minden végletes, beleértve az órajeleket, a vBIOS-t, illetve a hardver minden részét, a csúsztatásra csak a szoftveres és driveres hiányosságok miatt lehet szükség.

Galéria megnyitása

Az eddigi információk alapján úgy tűnt, az Intel asztali videokártyái nyáron érkeznek, gyakorlatilag a második negyedévtől kezdve várható az egyes modellek felbukkanása, ám azt már a korábbi pletyka is megemlítette, hogy sávos rajtra lehet számítani, azaz nem egyszerre jelennek meg az újdonságok a boltok polcain. Az Intel háza tájáról egyelőre nem érkezett konkrét információ egy esetleges késéssel kapcsolatban, így egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni az értesülést.

Könnyen lehet, hogy az új videokártyák formális rajtja ettől még a 2022. május 24-én induló Computex 2022 alkalmával esedékes, ugyanis a show iránti hatalmas érdeklődésből és figyelemből alighanem a vállalat is biztosan szeretne profitálni. Az persze már más kérdés, hogy egy esetleges formális rajtot követően pontosan mikortól várnak elérhetővé kereskedelmi forgalomban az Arc Alchemist sorozatú Intel videokártyák. Az is kérdéses, hogy első körben rendelkezésre állhat-e teljes funkcionalitás, például az Intel XeSS felskálázó technológiája használható lesz-e, vagy csak néhány demót mutatnak és a funkció majd hónapokkal később érkezik meg, ahogy azt az AMD FSR technológiájánál is láthattuk.

Egyelőre eléggé homályos a kép, ám az elkövetkező napok folyamán, ahogy közeleg a Computex 2022 rajtja, szinte biztos, hogy frissebb értesülések is napvilágot láthatnak – akár még az Intel illetékeseitől is.

És most következzen a hivatalos állásfoglalás, ami még az eredeti hírünk publikálása előtt érkezett.

Az Intel Visual Computing Group részlegének vezetője, Lisa Pearce egy blogposzt keretén belül ragadta meg az alkalmat arra, hogy tisztázza az Intel Arc sorozatú mobil és asztali videokártyák körül kialakult helyzetet. Ahogy az a fenti pletykák alapján már kiderült, nincs minden rendbe az új videokártyák háza táján, most azonban kiderül, pontosan miről is van szó. Sejteni lehetett, hogy szoftveres és driveres nehézségek merültek fel, amelyek nehezítik a rajtot, de ezzel együtt a kínai COVID-19 hullám is rontja a kilátásokat, ugyanis romlott az egyes komponensek elérhetősége, ami a termékek elérhetőségére is negatív hatást gyakorol.

Mobil fronton már beszámoltunk róla, hogy eléggé szűkösnek bizonyult a videokártyák rajtja, szinte csak Dél-Koreában találkozhattak a vásárlók Intel Arc sorozatú mobil videokártyával ellátott noteszgépekkel. Az Intel illetékesei már gőzerővel dolgoznak az OEM partnerekkel azon, hogy a termékek elérhetőségét akadályozó tényezőket minél előbb felszámolják – a partnerek között egyebek mellett az Asus, az Acer, a HP, a Lenovo és a Samsung is jelen van. Az A350-es és az A370-es mobil videokártyával szerelt noteszgépek elérhetősége javulhat a nem is oly távoli jövőben, de az A750-es és A770-es mobil videokártyával szerelt példányok majd csak nyáron érkezhetnek.

Galéria megnyitása

Asztali fronton sem jobb a helyzet, ami részben annak köszönhető, hogy komponenshiány és anyaghiány van a piacon, főként a kínai COVID-19 helyzet miatt, de más is nehezíti a rajtot. Noha az AMD és az Nvidia számára már nem meglepetés, hogy egy-egy rajt alkalmával igen sok erőfeszítést igényel az új termékek különböző hardverkiépítésben történő tesztelése annak érdekében, hogy a kompatibilitás biztosítható legyen, ez a terület az Intel számára nem túl ismerős, már ami a videokártyákat illeti, éppen ezért eleinte több idő kell a kompatibilitás biztosításához. Ahhoz, hogy időt nyerjenek, első körben csak az OEM partnerek és a rendszerépítők számára lesznek elérhetőek az asztali videokártyák, így biztosítható a kompatibilitás, valamint a szoftveres hiányosságok orvoslására is lesz még idő.

Az asztali videokártyák közül első körben az A3 sorozatú, vagyis a belépőszintű modellek válnak elérhetővé, még a második negyedév folyamán, elsőként Kínában, vagyis ezen a téren a jelek szerint nem lesz változás az eredeti tervekhez képest – igaz, a második negyedév folyamán már globális rajtra számítottunk, ahhoz képest viszont tényleg csúszás lesz. Az A3 rajtot követően valamivel később az A5-ös és az A7-es sorozat tagjai is megjelennek. A forgalmazás ebben az esetben sem a DIY piacon indul, hanem a rendszerépítők és az OEM partnerek kapják meg elsőként a termékeket.

A globális rajtra majd csak később kerül sor, ezzel kapcsolatban pontosabb tájékoztatást egyelőre nem adtak – talán azért sem, mert most nehéz előre tervezni, annyira bizonytalan a helyzet és annyira sok összetevőn múlik a sikeres rajt. És a globális rajt esetében is arra számíthatunk,hogy nem a DIY piacra szánt dobozos videokártyák érkeznek először, hanem kizárólag komplett PC részeként lehet majd hozzájutni az Intel újdonságaihoz, pont a fentebb részletezett dolgok miatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére