Shop menü

EGYRE TÁVOLABB KERÜLHET A NON-PROFIT MŰKÖDÉSTŐL AZ OPENAI, HA PÉNZ ÁLL A HÁZHOZ

Újra rengeteg pénzt önthetnek az OpenAI nyakába, de a befektetők állítólag ezért cserébe már strukturális változásokat várnak a vállalattól.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Egyre távolabb kerülhet a non-profit működéstől az OpenAI, ha pénz áll a házhoz

2015-ben az OpenAI-t úgy alapították meg, hogy az emberiség számára hasznos mesterséges intelligencia megalkotását tűzték ki célul. Nem a nyereségvágy hajtotta a fejlesztőket, egy non-profit kutatási projektről volt szó. Ma azonban az OpenAI a világ legértékesebb MI-re fókuszáló cége, és éppen ezért a befektetők egyre többre vágynak, mint a technológia elérése.

Eleinte még valódi adományokból működött a vállalkozás, ahogy az egy non-profit esetében elvárható, és többnyire így fenn tudta tartani a működését. A története során érdekes mozzanat volt például, mikor az Nvidia egy nagy számítási kapacitás biztosítására alkalmas rendszert biztosított az OpenAI számára ajándékként. A két cég kapcsolata ennek köszönhetően a kezdetekre nyúlik vissza.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy az OpenAI fogadhassa a különböző vállalatok gigabefektetéseit, és ezért cserébe ellenszolgáltatást is tudjon biztosítani, már eleve sokat alakítottak a működésén a kezdeti időkhöz képest. Éppen ezért az utóbbi időben többen, így például Elon Musk is azzal a kritikával illette a vállalatot, hogy már for-profit modellt követnek. De eddig papíron még azon voltak, hogy megőrizzék a non-profit jelleget az OpenAI központi elemeként, jövőre viszont ez már komolyabban megváltozhat.

150 milliárd dollárra értékelhetik az OpenAI-t a következő befektetés körben, azonban ezért cserébe azt várják a befektetők, hogy ne korlátozza a bevételszerzési lehetőségeiket.

6,5 milliárd dolláros befektetési kör küszöbén állunk, heteken belül sor kerülhet erre a friss információk szerint. Eddig az OpenAI minden befektetőjének el kellett azt fogadni, hogy a profit felső határa meg van szabva. Az első befektetési körben az érdeklődőknek még 100-szoros finanszírozás megtérülési korlátot nyújtott a cég, és azt ígérték, hogy ezt csökkentik. Most azonban a befektetők már azt várják, hogy adja fel az OpenAI az ilyen jellegű korlátozásokat. Ez azt jelentené, hogy, aki pénzt tolna a cégbe, már annak reményében invesztálhat az OpenAI-ba, hogy szép hasznot fog hozni az üzleti lépés.

Galéria megnyitása

Jelenleg amennyiben a befektető eléri megtérülési felső limitet, onnantól az össze bevétel visszafolyik az OpenAI-hoz, és az a modell már nem tartható a jelek szerint, mikor 6,5 milliárdos befektetés a tét. Eddig az OpenAI legnagyobb befektetői a Thrive Capital, a Khosla Ventures, és a Microsoft voltak, ebbe a sorba csatlakozhat most a várakozások szerint az Apple és az Nvidia, valamint a Sequoia Capital is.

Az OpenAI olyan strukturális változásokon mehet keresztül a legújabb befektetések következményeként, amik már vonzóbbá fogják tenni a befektetők szemében. Így a jövőben egyre többen állhatnak sorba, hogy „adományozzanak” a vállalatnak. Az viszont nagy kérdés, hogy a szabályozók vajon mit szólnak majd ahhoz, hogy a cég a non-profit-for-profit határmezsgyén egyre érdekesebben egyensúlyozik az idő előrehaladtával.

Korábban arról beszélt egyébként az OpenAI, hogy azért dolgozik egyre több bevételszerzési formán, hogy képes legyen önfenntartó módon működni, és ne kelljen az AGI, az általános mesterséges intelligencia kutatásához folyamatosan befektetőket bevonni. De egyelőre a jelek szerint több pénzt emészt fel a folyamat, mint amire korábban számítottak.

Mostanra a ChatGPT-nek több mint 200 millió felhasználója van, és egyre több az előfizetője a fogyasztói és az üzleti közegben egyaránt. A tervek szerint az idei év végére a bevétele átlépheti az 5 milliárd dollárt, de ez még így is elenyésző összeg amellett, amennyi a befektetések révén házhoz áll.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére